Latwy i pyszny sorbet. Bardzo polecam. Kziazka Davida Lebovitza jest pelna niesamowitych przepiszow na rozne lody. Bardzo tez polecam jego lody o smaku truskawkowym i kwasnej smietany ktory tez podalam na cincinie.
Sorbet nektarynkowy
(Nectarine sorbet z kziazki "The perfect scoop", David Lebovitz)
6-7 bardzo dojrzalych nektarnynek
160 ml wody
140 g cukru
1-2 lyzeczek soku cytrynowego
Nektarynki przekrojic na poj, oddzielic od pestek i pokrojic w male kostki. Nie obierac skorki! Wsypac do garnka, zalac woda, zakryc i ugotowac prez 10 minut, az beda mieke. Odstawic, dodac cukru i mieszac az sie cuker rozpusci. Odstudzic do temperatury pokojowej i pozniej zmiksowac w malakserze az masa bedzie gladka. Dodac sok cytrynowy. Ostudzic w lodowce az bedzie calkowicie zimne i pozniej wlac do maszynki od lodow.

Sorbet nektarynkowy
(Nectarine sorbet z kziazki "The perfect scoop", David Lebovitz)
6-7 bardzo dojrzalych nektarnynek
160 ml wody
140 g cukru
1-2 lyzeczek soku cytrynowego
Nektarynki przekrojic na poj, oddzielic od pestek i pokrojic w male kostki. Nie obierac skorki! Wsypac do garnka, zalac woda, zakryc i ugotowac prez 10 minut, az beda mieke. Odstawic, dodac cukru i mieszac az sie cuker rozpusci. Odstudzic do temperatury pokojowej i pozniej zmiksowac w malakserze az masa bedzie gladka. Dodac sok cytrynowy. Ostudzic w lodowce az bedzie calkowicie zimne i pozniej wlac do maszynki od lodow.