Mała_Mi @ 25 Sep 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=755219Kasiula, najlepiej zjadać od razu
z tym nie dyskutuje![]()
ale na pozniej tez bym sobie zostawila, nie mam takiego spustu zeby za jednym razem wchlonac 6l sosu![]()
wika @ 3 Aug 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=880414Właśnie robię go po raz drugi.
W zeszłym roku dodałam za dużo ostrej papryki, wrzuciłam bambusa, zrezygnowałam z musztardy, curry było - u nas obowiązkowe(...) My oprócz szybkich obiadów z kurczakiem i ryżem stosujemy go jeszcze w połączeniu z krojonymi w kostkę płatami śledzia z octu - taka szybka sałatka np. na niezapowiedzianych gości
Wika - ja robię taki sosik metodą prób i błędów od wielu lat i ciągle eksperymentuję z przyprawami.
Nie daję dużo curry, tylko troszkę, wraz z innymi przyprawami (troszkę się gubi), musztardy też nie daję.
Daję zawsze bambusa, jeśli mam - jak kiedyś nie miałam dałam pokrojone w "zapałkę" pietruszkę i selera.
Robię na ostro, ale wszystko "na smak".
W tym sosie łatwo dozować przyprawy w czasie gotowania, bo i tak jedzony jest zazwyczaj na gorąco, więc smak będzie miał podobny.
Gorzej coś na ciepło przyprawiać, co potem zjada się za zimno (np. keczup) - często tych wszystkich przypraw na zimno nie czuć tak intensywnie.
A z tymi śledziami też kiedyś zaeksperymentowałam - tylko ja wolę dać płaty solone (takie z tacek Lisnera) lub domowe z oleju (doprawiam sokiem z cytryny), natomiast mój mąż wyłącznie śledzie w occie do tego sosu wybiera![]()
Na pewno warto zrobić, bo zawsze ma się pod ręką szybki dodatek do obiadu (ryż, makaron, ryba, kurczak).
Placki ziemniaczane z nim też są ciekawe![]()
inula @ 18 Aug 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=884100...uśmiechnę się do blenderka i nim potraktuję pomidorki. Jak myślicie, zda to egzamin? W końcu przecież chodzi tylko o ich rozciapcianie
Czy to znaczy, że po rozgotowaniu zmiksujesz je bez przecierania? Jesli tak, to, moim zdaniem, nie warto. Rozdrobnione skórki będą niemiło wyczuwalne i będziesz się z tym męczyć, zanim zużyjesz całą produkcję.![]()
Moj zeszłoroczny był zdecydowanie za kwaśny. Obiecałam sobie, że w tym roku będę dosmaczać z większą uwagą.![]()
owieczka @ 27 Aug 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=1018583Patent na bezplamowe wlewanie sosu do słoików. Może ktoś nie wie i się przyda taka wskazówka.
Potrzebna jest plastikowa butelka z bardzo szerokim gwintem - u mnie byla to butelka po Ice Tea z Biedronki, ma fajne szerokie ujście. Butelke przecięłam na pół, zostawiłam sobie część z gwintem jako lejek. Butelke obciętą wkładam gwintem do słoika i gotowe- przez otwór przechodzą bez problemu duże kawałki typu bambus, ananas nie blokując go, a rant słoika pozostaje czysty. Ja sos nakładam chochlą do zupy. Patent sprawdza się też dla dżemów.Owieczokoobryłam już sposób zapełniania słoików na pamięć
na jutrzejszych zakupach poszukam Ice Tea![]()
![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.