dziunia @ 24 Aug 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=568676Tak, w przecierze, czyli kolejno:
1. gotowanie pomidorów ze skórką
2. przecieranie
3. gotowanie przecieru z cebulą i czosnkiem przez ok. 1/2 godziny - aż cebula będzie szklista
4. dodanie składników smakowych, a z warzyw najpierw marchewka i gotowanie ok. 10 minut
5. dodanie papryki, ananasa i pędów bambusa i gotowanie przez następne 10 minut
Tym sposobem warzywa nie są rozgotowane ale takie al denteAle jak ktoś lubi miękkie to może dodać wszystko od razu![]()
![]()
Idę zaraz wkładać drugi gar do słoików
ta cebula ma się gotować aż 50 minut ?, a marchew 20, tak?
jakoś dzisiaj myślec nie potrafię
Iva @ 11 Jul 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1151529ze też ja tego wcześniej nie widzialam![]()
a pasteryzować trzeba? czy wystarczy gorące do słoików
CYTATsposób przygotowania:
1. pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę, cebulę pokroić w piórka. wymieszać, posolić i gotować na wolnym ogniu ok. 1 godz.
2. następnie dodać pokrojonego w kostkę ananasa i pokrojoną w kostkę paprykę oraz pozostałe składniki (oprócz mąki) i gotować ok. 30 min.
3. na koniec rozrobić mąkę z niewielką ilością wody lub soku z ananasa i dodać do sosu. zagotować
4. gorący sos wkładać do słoików
5. pasteryzować 20 min![]()
Ale jak włożysz do słoików wrzące, odwrócisz i przykryjesz ręczniczkiem to nie trzeba pasteryzować.
Iva @ 11 Jul 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1151534ta cebula ma się gotować aż 50 minut ?, a marchew 20, tak?
jakoś dzisiaj myślec nie potrafię
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.