Sos słodko-kwaśny

Rilla

Member
Wrz 16, 2010
21
0
0
Zrobiłam
lecker.gif
też traktuję pomidorki blenderem
icon_smile.gif
pestki nam nie przeszkadzają a jest dużo mniej pracy. Ja wszystkie przyprawy dałam przez pół, poza curry, które całkiem pominęłam. Wyszło świetnie.
 

Anek

Member
Gru 8, 2005
19
0
0
Witajcie
Czasem Was podczytuję. Rzadko piszę z braku czasu
icon_smile.gif


Zrobiłam ten sos latem kiedy miałam dużo swoich pomidorów. JEST PRZEPYSZNY
Jedyną moją modyfikacją była rezygnacja z curry na które mam alergię no i chilli również.

Wyszedł łagodny słodko-kwaśny sos. IDEALNY.
Dziękuję za pyszny przepis.
 

ajaj

Member
Wrz 17, 2008
1,671
23
38
A czy ma ktos przeliczone proporcje ale tak na jeden obiad? Chcialabym najpierw sprobowac czy cus takiego jedliby u mnie. Do tej pory jakos nie mielismy takich rarytasow a z tego co piszecie to byl blad.
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Jak tu pisałam: https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=2...st&p=565138 z tych proporcji otrzymuję ok. 6 litrów sosu ale dodaję sporo warzyw, chyba więcej niż w przepisie. Te 6 litrów to 12 słoików - pakuję sos do słoików 1/2 l. Ja na 2 dorosłych facetów i siebie muszę zużyć 2 takie słoiki ale najadają się do wypęku
icon_wink.gif
Myślę, że na 2 normalnie
icon_wink.gif
jedzące osoby wystarczy 400-500 ml, zresztą gotowe sosy mają zdaje się podobną gramaturę, a chyba są zazwyczaj na 2 osoby przeznaczone, choć mogę się mylić
gruebel_2.gif
 

Iva

Member
Wrz 13, 2004
9,428
0
0
dziunia @ 24 Aug 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=568676Tak, w przecierze, czyli kolejno:
1. gotowanie pomidorów ze skórką
2. przecieranie
3. gotowanie przecieru z cebulą i czosnkiem przez ok. 1/2 godziny - aż cebula będzie szklista
4. dodanie składników smakowych, a z warzyw najpierw marchewka i gotowanie ok. 10 minut
5. dodanie papryki, ananasa i pędów bambusa i gotowanie przez następne 10 minut
Tym sposobem warzywa nie są rozgotowane ale takie al dente
icon_smile.gif
Ale jak ktoś lubi miękkie to może dodać wszystko od razu
icon_smile.gif

Idę zaraz wkładać drugi gar do słoików
icon_mrgreen.gif
ta cebula ma się gotować aż 50 minut ?, a marchew 20, tak?
jakoś dzisiaj myślec nie potrafię
 

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
Iva @ 11 Jul 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1151529ze też ja tego wcześniej nie widzialam
dump.gif

a pasteryzować trzeba? czy wystarczy gorące do słoików
gruebel_2.gif
CYTATsposób przygotowania:
1. pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę, cebulę pokroić w piórka. wymieszać, posolić i gotować na wolnym ogniu ok. 1 godz.
2. następnie dodać pokrojonego w kostkę ananasa i pokrojoną w kostkę paprykę oraz pozostałe składniki (oprócz mąki) i gotować ok. 30 min.
3. na koniec rozrobić mąkę z niewielką ilością wody lub soku z ananasa i dodać do sosu. zagotować
4. gorący sos wkładać do słoików
5. pasteryzować 20 min
fiesgrins.gif


Ale jak włożysz do słoików wrzące, odwrócisz i przykryjesz ręczniczkiem to nie trzeba pasteryzować.


Iva @ 11 Jul 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1151534ta cebula ma się gotować aż 50 minut ?, a marchew 20, tak?
jakoś dzisiaj myślec nie potrafię
 

Iva

Member
Wrz 13, 2004
9,428
0
0
tak wlaśnie myślałam, bo pyszny jest i i tak chciałam zrobić więcej ale po pierwsze chcialam poczekać na tańsze pomidory a po drugie nie mam dzisiaj czasu
cry_1.gif

ale nie mam wyjścia, kupię wszystko i zrobię dzisiaj
 

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
I ja zrobiłam. Wpiszę swoje uwagi na przyszły rok.
Z poniższych proporcji otrzymałam 5 litrów sosu, powkładałam do słoików po 350-400 ml. Dla nas akurat na 2 osoby.

dałam:
1,5 litra przecieru z pomidorów
800g drobno posiekanych pomidorów bez skóry
800g cebuli w piórka, nie za cienkie - gdybym dała więcej to by była sama cebula w tym sosie
po 1 czerownej, zielonej i żółtej papryce w paski
1 puszkę kukurydzy
1 puszkę pędów bambusa 230g - mogłoby być spokojnie 2 razy więcej
4 duże marchewki w słupki
1 puszkę ananasa z sokiem - trochę więcej tego ananasa też by było dobrze
1 szklankę + 3-4 łyżki cukru
4 łyżeczki soli - najpierw 2, później dosmaczyłam
1 łyżeczkę chili w proszku
2 łyżki curry
2 łyżki pieprzu mielonego
3/4 szklanki octu 10%

Nie chcę sobie wyobrażać co by było gdybym dała 3 szklanki cukru.
Mąki ziemniaczanej nie dodawałam.

Zagotowałam przecier i pomidory, dodałam:
cebulę - gotowałam 15 minut
ocet i przyprawy - zagotowałam
marchew - 10 minut
reszta warzyw - zagotowałam i gotowałam 8-10 minut
dolałam sok z ananasa, bo były bardzo gęste - zagotowałam i gorące do słoików.

Nie pasteryzowałam.
 

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
w tym roku znowu zrobie ten sos, i to napewno nie z jednej porcji... poczekam tylko, az papryka bedzie troche tansza.
 

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,772
26
48
Sos zrobiony
daumen.gif

Mialam wpadke, bo niechcacy sypnelo mi sie za duzo chili
ugly_08.gif
dorobilam wiec szybko pomidorow i ...nadal mam ostry sos slodko-kwasny
cluebat.gif

Teraz tylo sie zastanawiam, czy moze jednak pasteryzowac
gruebel_2.gif
 

wika

Member
Cze 22, 2006
3,636
0
36
Ja pasteryzowałam, krótko bo krótko, ale wolałam mieć pewność, że sos zjem ja a nie jakieś inne paskudztwo
fiesgrins.gif
 

lena7900

Member
Maj 5, 2010
1,297
0
0
Ja zrobiłam dwie porcje w tym jedna z marchewką ale jeszcze ze dwie muszę dorobić ,bo sos jest suuuuuuuuuuper. W ubiegłym roku mąż nie mógł się go nachwalić.
 

Siedmiokropka

Member
Sty 9, 2008
5,224
0
0
Sos zrobiłam jako słodko kwaśny z dodatkiem pędów bambusa i tych wskazanych w przepisie, nie dodałam mąki ziemniaczanej, cukru 2 szklanki na 1 szklankę octu oraz w wersji warzywnej z papryką, pieczarkami i marchewką, gdzie dałam 1,5 szklanki cukru. Rewelacja
icon_smile.gif

Z podstawowej wersji wyszło mi 15 słoików sosu, z drugiej 13, czyli zima z głowy
icon_smile.gif
Przepis i sos poszły w świat.