Szarlotka krucha najlepsza na świecie :)

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Maraa @ 31 Aug 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=744987Bo mnie się wydaje Caritko, że Ty chyba Czarodziejką jesteś
icon_wink.gif
icon_lol.gif
 

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
Caritko, widzę że upiekłaś w prostokątnej formie - o jakich wymiarach, i z całej porcji czy z pół?
icon_smile.gif
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Lud - pieklam z calej porcji, a blaszke mialam (mam
icon_wink.gif
) o wymiarach 37x24 -mierzona po brzegach od gory,
w wewnatrz ma 30 x 20- jak dobrze zmierzylam
icon_wink.gif


W przepisie na pierwszej stronie, Bajaderka tez podaje wymiary
icon_biggrin.gif


bajaderka @ 19 Oct 2004 napisał:
index.php?act=findpost&pid=10477(...) Forme (34cm x 23cm) posmarowac maslem i (... )


(...)
Jest to przepis na dosc spora forme. Ja czesto robie z polowy porcji i pieke w sredniej (23cm) tortownicy.
 

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
Caritka @ 1 Sep 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=745305Lud - pieklam z calej porcji, a blaszke mialam (mam
icon_wink.gif
) o wymiarach 37x24 -mierzona po brzegach od gory,
w wewnatrz ma 30 x 20- jak dobrze zmierzylam
icon_wink.gif


W przepisie na pierwszej stronie, Bajaderka tez podaje wymiary
icon_biggrin.gif
anbetung.gif


Spytam jeszcze, czy to ciasto jest w miarę przyjazne w pracy, tj czy da się je porządnie rozwałkować i przenieść w kawałku?
icon_wink.gif
Wiem, kruche to kruche, rwące i uparte, ale łudzę się, że to możliwe
rofl.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
Lud_ @ 1 Sep 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=745348
anbetung.gif


Spytam jeszcze, czy to ciasto jest w miarę przyjazne w pracy, tj czy da się je porządnie rozwałkować i przenieść w kawałku?
icon_wink.gif
Wiem, kruche to kruche, rwące i uparte, ale łudzę się, że to możliwe
rofl.gif
Lud, to ciasto po schłodzeniu ściera się na tarce, więc problem z wałkowaniem i przenoszeniem całkowicie odpada
icon_wink.gif
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
icon_biggrin.gif

Jak sobie dobrze przypominam
icon_lol.gif
icon_wink.gif
- bo zaznacze, ze w tym samym czasie pieklam jeszcze inna szarlotke
icon_wink.gif

to to ciasto wyszlo mi troche klejace, to znaczy ja je wygniatalam rekoma, bez malaksera, wiec byc moze ciut za dlugo je "ogrzalam"
no, albo takie mialo byc
icon_wink.gif
- ale nie bylo najgorsze, bo pewnie bym to zapamietala
icon_mrgreen.gif

I wlasciwie trzymalam sie przepisu- czyli po lezakowaniu, Maz mi je potarl, przelozylam je do formy i lekko przejechalam malym walkiem.
Nie walkowalam tak "normalnie" ani nie przenosilam w jednym kawalku
icon_wink.gif
wiec jednoznacznie nie potrafie Ci odpowiedziec
icon_wink.gif


Sprobuj sama wyprobowac- chociazby z polowy porcji lub jeszcze mniejszych proporcji.
Czasem jedno ciasto, a wykonane przez rozne osoby, rozni sie od siebie
icon_wink.gif

-Moze akurat wyjdzie Ci takie, jak chcesz
icon_wink.gif
icon_mrgreen.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Zrobiłam. Ciasto robiłam z połowy porcji, jabłek nie podduszałam, tylko dałam przesypane cukrem, sokiem cytrynowym i tarta bułką.

Wyszło pyszne, na pewno do powtórek
cvety.gif


S4021901.JPG
 

Załączniki

  • S4021901.JPG
    S4021901.JPG
    44.2 KB · Wyświetleń: 7

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Dziękuję
icon_biggrin.gif
anbetung.gif
 

Magda_

Member
Lip 3, 2008
31
0
0
anbetung.gif


pierwszy raz szarlotka bez zakalca! i jaka pyszna! aż aparat padł z wrażenia i szarlotka na swoje portfolio musi poczekać ;)
mam nadzieję, że nie pożrą mi jej do jutra.

Jak tylko dorwę kawałek to wstawię zdjęcia tego co mi wyszło
lecker.gif

Pozdrawiam
 

flowerekk

Member
Sty 11, 2009
361
0
0
Jako laik w pieczeniu mam pewne pytanka. Po pierwsze, czy moge zmniejszyc ilosc tluszczu w kruchym ciescie? A po drugie, czy jest jakas opcja zeby zastapic make ziemniaczana w jablkach? I jeszcze jedno, piane na gore ciasta dodac juz po upieczeniu ciasta i wlozyc jeszcze na chwile do piekarnika, tak? Mam nadzieje, ze moimi pytaniami nikogo nie rozzloszcze, ale nie mam nikogo, kto moglby mi pomoc w pieczeniu.. Pozdrawiam!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy