Torcik serowy bez pieczenia

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
A czy ktos uzywal do tego przepisu zelatyny w listkach i ile trzeba by jej dac?
icon_biggrin.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,443
3,757
113
torcik_serowy_z_wi_niami.jpg

Dziś wersja typu "sprzątanie lodówki":
- 500 g twarogu
- 250 g mascarpone
- 200 ml kremówki
- 200 ml jogurtu
Spód z ciastek Digestive, na wierzchu mrożone wiśnie w galaretce.
Ciasteczkowy spód podpiekłam kilka minut w 190 stopniach i wystudziłam.
 

Załączniki

  • torcik_serowy_z_wi_niami.jpg
    torcik_serowy_z_wi_niami.jpg
    20.7 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,443
3,757
113
Faktycznie wyszedł bardzo smaczny. Waniliowo - śmietankowo - wiśniowy.
mniam.gif

I robi sie go błyskawicznie. Masa serowa wiąże bardzo szybko, a mrożone wiśnie zalane gorącą galaretką już po kilku minutach nadają się do położenia na kremowy spód.
 

Aniks

Member
Paź 31, 2004
1,828
0
0
zrobiłam - wyszedł bardzo delikatny i puszysty, po prostu pyszny!
 

Azazelle

Member
Wrz 1, 2006
1,706
0
0
Wyciągam, bo popełniłam, a tak znowu zapomnę zaopiniować
bussi.gif


Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie wprowadziła drobnych zmian
icon_wink.gif


Ser miałam Presidenta, twaróg, dodałam 200 g jogurtu naturalnego (takie opakowanie...), ze dwie łyżki Fromage Frais, ponad pół litra kremówki. A, i serek homo - naturalny.
Sok i skórka z limonki.
Spód z... delicji. Kolega uwielbia
icon_wink.gif


200 ml kremówki ubiłam z 80 g białej czekolady, dodałam część masy i garść jagód celem uzyskania możliwie gryzącego kolorku. Cel został osiągnięty.
icon_mrgreen.gif
Ciepnęłam to na wierzch, pomerdałam badylkiem do szaszłyków w nadziei na marmurek.
Na wierzch pójdą truskawki z galaretką, na życzenie.

Jak skończę z nim walczyć, postaram się sfocić.

A ten z wiśniami wygląda obłędnie, szkoda, że nie ma jeszcze wiśni na targu.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,443
3,757
113
Dziś w wersji "pucharkowej", bez spodu, ale za to baardzo poziomkowej:
500 g serka (Fromage Frais)
500 g jogurtu bałkańskiego
1 szklanka musu z poziomek
Na wierzch galaretka z musem poziomkowym.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,683
520
113

Azazelle

Member
Wrz 1, 2006
1,706
0
0
Uuuuu, a takie połączenie do głowy mi nie przyszło
icon_wink.gif

Bardzo dobry ten sernik, w sumie cieszę się, że wymieniłam cytrynę na limonkę. Ale zdjęcia nie mam, niestety, bo najnormalniej na świecie zapomniałam
icon_sad.gif


Oooo, wygrzebałam z lodówki ostatni, dość mało fotogeniczny, kawałek
icon_wink.gif


torcik_serowy.jpg
 

Załączniki

  • torcik_serowy.jpg
    torcik_serowy.jpg
    43.1 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,443
3,757
113
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ulla1

Member
Maj 27, 2008
29
0
0
Joanno
dzięki za przepis, właśnie się chłodzi...a ma być na prezent
cvety.gif

mam nadzieję, że się udał i będzie smakował...
gruebel_2.gif

relacja jutro
 

ulla1

Member
Maj 27, 2008
29
0
0
chyba się udało...
mam nadzieję, że będzie smakował
icon_smile.gif
 

Załączniki

  • torcik1.jpg
    torcik1.jpg
    317.4 KB · Wyświetleń: 0
  • torcik2.jpg
    torcik2.jpg
    411.6 KB · Wyświetleń: 0

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,443
3,757
113
Ulla, przepis jest tak prosty, że nie miał prawa się nie udać.
icon_smile.gif

Sernik wygląda ślicznie i na pewno będzie smakować.
Robię go w okresie letnim bardzo często i jeszcze nie spotkałam osoby, której by nie smakował.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ulla1

Member
Maj 27, 2008
29
0
0
a no i smakował!!! i to jak!!! chwila moment i już go nie było! a dodam, że gospodarze zaserwowali ciasto od P.Gessler...i zostało!
zrobiłam z ciastkami Digestive, wg twojego przepisu podpiekłam - wszyscy dopytywali co to za cud-spód?
jeszcze raz dziękuję
cvety.gif
 

imamcia

Member
Lis 29, 2005
2,398
0
36
Ja juz zdjęć nie robię, chociaż raz w tygodniu torcik musi być!!!! Znika błyskawicznie, wariacje robię różne, w zależności od smaka i zawartości lodówki. Joanno, ten przepis jest super!