Torcik serowy Czarny Las

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,391
3,679
113
GosiaM @ 23 Jan 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=65151510 min. w 250 st., a później godzina w 160 st.
(...)
Upiekłam ten sernik (metodą gazetową), ale niestety opadł tyle samo, co urósł
Piekłam 10 minut w 250 stopniach i 50 minut w 160, tak jak wszystkie serniki tego typu.

Myślę, że jeśli opadł tyle, co urósł, ale równiutko po całości, to całkiem nieźle...
Każdy sernik troszkę opada, jeden mniej, drugi więcej.... Taka już jego sernikowa natura...
icon_wink.gif

Najważniejsze, by wszystkim smakował....
icon_smile.gif

Sernik "Czarny Las" był chyba najbardziej kremowym sernikiem ze wszystkich, które piekłam - smakiem i konsystencją przypominał mi bardziej krem, czy lody śmietankowe.
icon_biggrin.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,391
3,679
113
Izolda @ 9 Sep 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=748457Joanno czy śmietana ma być kwaśna do tego sernika? Jaką dawałaś?
Zaczęłam się zastanawiać, jaką dałam, ale w międzyczasie znalazłam odpowiedź:
icon_smile.gif

Joanna @ 25 Jul 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=331441a czy dodałas równiez smietane?
Tak, śmietanę dałam zgodnie z przepisem. Osiemnastkę.
Dziś też pomyślałam o tym serniku, bo udało mi sie kupić ładne suszone wiśnie.
icon_smile.gif
 

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Tą odpowiedź znalazłam, rozumiem, że mówiąc śmietanę masz na myśli kwaśną, bo słodkie śmietanki też robią 18%. Ja mam swoje suszone wiśnie i dziś mnie nagle olśniło, że przecież Joanna zamieściła taki apetyczny sernik
lecker.gif
od razu przybiegłam go szukać, bo wypatrzyłam już dawno
icon_mrgreen.gif
tylko tych nieszczęsnych wiśni nie miałam. Jak upiekę, to się pochwalę
wink.gif


Tak drążę temat, bo ja rosyjskiego ni w ząb, nawet alfabetu nie znam, ominęło mnie w szkole, a na Izbushce takie apetyczne zdjęcia.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,391
3,679
113
Tak Izoldo, miałam na myśl kwaśną, bardzo gestą osiemnastkę.
icon_smile.gif


W rosyjskiej wersji nie było sprecyzowane, o jaką śmietanę chodzi.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
No to świetnie, teraz już wszystko jasne, ta którą kupuję, jest właśnie gęsta i kremowa
icon_mrgreen.gif
mniam, uwielbiam kwaśną śmietanę.
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Dzięki Sinistro, ale chyba sobie odpuszczę, łażę już po tylu forach i blogach, że nie dam rady jeszcze dołożyć do tego rosyjskich stron
icon_mrgreen.gif
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Do blogu Ayn wolę nie zaglądać, bo tam same pyszności, ale obiło mi się o uszy
icon_mrgreen.gif
Tam na szczęście chyba same słodkości, a ja rzadko coś piekę, bo mam w domu taki dziwny okaz, co nie lubi słodkości
icon_lol.gif
Sama mogę zjeść, tylko to się może znowu skończyć tym, że będę musiała zrzucić 12 kg
icon_wink.gif
 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
Izolda @ 11 Sep 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=749194Tam na szczęście chyba same słodkości, a ja rzadko coś piekę, bo mam w domu taki dziwny okaz, co nie lubi słodkości
icon_lol.gif
Sama mogę zjeść, tylko to się może znowu skończyć tym, że będę musiała zrzucić 12 kg
icon_wink.gif
No, nie tylko słodkości.
U mnie tak samo jak u Ciebie. Muszę (chcę)
icon_mrgreen.gif
sama zajadać wszystkie słodkości. Ślubny każde ciasto komentuje "znowu zamulacze".
Ale jak zrzucić te nadmierne kilogramy, gdy brak silnej woli?
gruebel_2.gif
 

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
U mnie też ciężko z silną wolą, raz nie wiem jakim cudem się zaparłam, że mi się udało tyle zrzucić, teraz bardzo się pilnuję, bo jak znam siebie, to pewnie drugi raz mi się taki wyczyn nie uda. Ale chyba zbaczamy z tematu, zaraz nas stąd pogonią
rofl.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
CYTATRozumiem, ale blogu Ayn nie można przeoczyć
Sini, masz mnie teraz na sumieniu
icon_mrgreen.gif
Zajrzałam. Uch. I zobaczyłam to:
http://aynmark.blogspot.com/2005/10/blog-post_06.html


Teraz bedę siedzieć i przez godzinę, literka po literce, odcyfrowywac ten przepis ( bo tak właśnie czytam po rosyjsku)
cry_1.gif


CYTATTam na szczęście chyba same słodkości, a ja rzadko coś piekę,
Izoldo, nie tyyylko
ugly_08.gif
. Mam za swoje.


Elektroniczny tłumacz zawsze mnie "rozczula" np.
" Fasolevy Sałatka z tuńczyka i petardy" - u Ayn. Ja nie wiem, czy te petardy to smaczne są, wątpię
icon_wink.gif


"Slurred grilla oleje roślinne, ryby, które nie są prilipla i świeckich, kawałki ryb na grilla. "

Dla mnie to nawet lepiej, że te ryby są świeckie.

icon_lol.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Joanno gdybyś była tak miła, to poproszę za Małą_Mi, bardzo apetycznie wygląda ta rybka, będę wdzięczna za przepis
anbetung.gif
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Mała_Mi @ 11 Sep 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=749213Sini, masz mnie teraz na sumieniu
icon_mrgreen.gif


Teraz bedę siedzieć i przez godzinę, literka po literce, odcyfrowywac ten przepis ( bo tak właśnie czytam po rosyjsku)
cry_1.gif


Elektroniczny tłumacz zawsze mnie "rozczula" np.
Akurat. Ja tylko dbam o poszerzenie Twojego zestawu przepisów "do zrobienia"
fiesgrins.gif


Przynajmniej umiesz to to przeczytać. Ja nie.


Elektroniczny tłumacz to nieocenione źródło radości
rofl.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0