Torcik serowy

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,926
6,344
113
Właśnie się piecze w wersji pasiastej kajmakowo - czekoladowej.
Zrobiłam tak: do masy serowej dodałam prawie całą puszeczkę masy kajmakowej o smaku orzechowym Markomilk (bez dwóch łyżek) zamiast 1/2 szklanki cukru. Dołożyłam łyżkę ekstraktu waniliowego. Masę podzieliłam na pół. Do jednej części dodałam około 40 g rozpuszczonej czarnej gorzkiej czekolady, do drugiej - tyle samo białej (ilość czekolady uwarunkowana była zawartością spiżarni). Białka ubiłam z 1/2 szklanki cukru i dodałam po połowie do obu mas.
Z resztek masy kajmakowej zrobię sos do polania sernika.


EDIT:
Dobre. Margot, możesz piec.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Aniq

Member
Maj 5, 2007
2,734
0
0
Joasia, że dobry to nikt nie wątpi
icon_smile.gif



Zastanawiam się, czy zmieniła się w tej wersji jego konsystecja? Bardziej pulchny? kremowy? ciężki?

Przymierzam się do tego ciasta - chcę w sobotę upiec, ale ja się strasznie ciast boję
icon_smile.gif
 

Aniq

Member
Maj 5, 2007
2,734
0
0
Przeczytałam już cały wątek 2 razy
icon_smile.gif


Jutro się do Lidla po mascarpone wybiorę, a wieczorem upiekę.
Z tego co mówicie- najlepszy jest, jak trochę 'poleżakuje' w lodówce, a mnie właściwie na poniedziałek jest potrzebny. Lepiej w piątek wieczorem czy w sobotę ( też późno, bo do pracy idę) piec?
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,926
6,344
113
Aniq @ 29 May 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=710288Zastanawiam się, czy zmieniła się w tej wersji jego konsystecja? Bardziej pulchny? kremowy? ciężki?
Z moich obserwacji wynika, że kremowość tego sernika najbardziej zależy od zawartości tłuszczu w użytym do jego pieczenia serze, przy czym nawet najbardziej kremowy sernik pozostaje puszysty i piankowy.
icon_smile.gif


Aniq @ 29 May 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=710299Jutro się do Lidla po mascarpone wybiorę, a wieczorem upiekę.
mnie właściwie na poniedziałek jest potrzebny. Lepiej w piątek wieczorem czy w sobotę ( też późno, bo do pracy idę) piec?
W Lidlu trwa akurat promocja na mascarpone.
icon_smile.gif

Ja bym piekła w sobotę, bo większe prawdopodobieństwo, że dotrwa w stanie nienaruszonym do poniedziałku.
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Aniq

Member
Maj 5, 2007
2,734
0
0
Joanna @ 30 May 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=710400Ja bym piekła w sobotę, bo większe prawdopodobieństwo, że dotrwa w stanie nienaruszonym do poniedziałku.
icon_wink.gif
O to się akurat nie martwię - przez weekend sama zostaję, więc jeśli osobiście go nie zjem, to nikt inny się do sernika nie dobierze!
Z drugiej strony, możliwości pochłaniania słodyczy to ja mam, że ho ho!


Ten sernik chyba strasznie mnie przejął!
Dziś całą noc śniłam o pieczeniu ciasta. Nawet Joasiu pojawiłaś się w mym śnie!
icon_smile.gif

Niestety, nie znam Cię osobiście, dlatego wystąpiłaś jako para rąk pomagająca mi wyjąć ciasto z piekarnika
biggrinflip.gif
i taki głos zza kadru, tłumaczący mi, co mam robić.
 

Aniq

Member
Maj 5, 2007
2,734
0
0
O,kurczę, MARGOT!

Chcę to ciasto! chcę!
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,926
6,344
113
Margot, zebra pierwsza klasa!
daumen.gif
lecker.gif


Moje zdjęcia beznadziejne, bo z komórki:

sernik_kajmakowy.jpg

sernik_kajmakowy1.jpg

sernik_kajmakowy2.jpg
 

Załączniki

  • sernik_kajmakowy.jpg
    sernik_kajmakowy.jpg
    26.8 KB · Wyświetleń: 3
  • sernik_kajmakowy1.jpg
    sernik_kajmakowy1.jpg
    37.6 KB · Wyświetleń: 3
  • sernik_kajmakowy2.jpg
    sernik_kajmakowy2.jpg
    31.2 KB · Wyświetleń: 3

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
icon_eek.gif
icon_eek.gif
icon_eek.gif

Głodna jestem.
Ide stąd.
Kto mi taki upieczeeeeee
icon_question.gif
cry_1.gif
 

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
Joanno, Margot jakie śliczne zebry
daumen.gif
Jak ja Wam zazdroszczę tych umiejętności.
Mnie serniki jakoś nie lubią (jako jedyne ciasta)
cry_1.gif
Ale mam nadzieję, że Joanna jako Królowa serników trochę mnie podszkoli
icon_wink.gif
 

Aniq

Member
Maj 5, 2007
2,734
0
0
No i piekę...
Oczywiście musiałam zrobić mały błąd- nie zmieliłam sera.
cluebat.gif

Co prawda używałam robota i ser się rozprowadził, jednak małe grudki wydaje mi się, że zostaną
icon_sad.gif


Największą zabawę miałam z gazetami - Jaś Fasola lepiej by sobie poradził
icon_smile.gif


Teraz torcik siedzi w piekarniku (160 st),a ja już nic nie musze robić, tylko sie bać ! ;)
 

Margarete

Member
Cze 23, 2007
1,969
0
0
Aniq, nie boj sie, uda sie i bedzie na pewno pyszny! Pare grudek nie ma zadnego znaczenia, bedzie dobrze!

Dla mnie jest jednak nadal tajemnica to, jak sie robi te paski. Ja bym sie dopiero bala, gdybym sie porwala na ten sernik. Bo jak mi sie wszystko rozdziamdzia i nie bedzie zadnych paskow? Hmmm....
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy