Tort Esterhazy

Arribeth

Member
Cze 19, 2006
76
0
0
Na zdjęciu placki są cieniutkie, nie udałoby się chyba takich uzyskać krojąc jeden czy dwa blaty.
Dzisiaj kupiłam wszystkie składniki, upiekę ten tort w najbliższym czasie. I nie omieszkam dodać kawy.

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Rewelacyjny
icon_eek.gif
muszę koniecznie wypróbować przepis
fiesgrins.gif

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
alice @ 11 Mar 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=833985Maraa, a próbowałaś może czy myślałaś jaki efekt dałoby upieczenie całego ciasta na raz (no, może na dwa razy), tak jak biszkoptu (bo to chyba jest coś w rodzaju biszkoptu orzechowego) i przecięcie na kilka blatów ? Mam ogromna ochotę wypróbować torcik ale przeraża mnie wizja pieczenia wszytskich blatów po kolei.....
Alice, nie polecam Ci pieczenia całego ciasta jednocześnie.
Nie przypomina to ciasta biszkoptowego, są to cieniutkie blaty bezowo-orzechowe, po upieczeniu powinny być suche. Jeżeli przeraża Cię wizja pieczenia ich wszystkich jednocześnie, to możesz rozłożyć to w czasie. Upieczone i ostudzone, zawiń w folię i przechowuj w suchym pomieszczeniu. Mogą tam leżeć nawet kilka dni. A gdyby Ci jednak zwilgotniały, to wystarczy podsuszyć je chwilę w rozgrzanym piekarniku. Ja bardzo często piekę po dwa blaty w ciągu tygodnia, a w sobotę przekładam je kremem. Nie zabiera to wtedy tyle czasu, co przygotowanie wszystkich jednocześnie.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

alice

Member
Wrz 13, 2004
857
0
0
Aaaaaa, racja. Beza to zupełnie inna struktura, nie do krojenia na blaty. A mnie sie tak jakoś skojarzyło że jajka (fakt, same białka....) + coś zamiast mąki i cukier to wyjdzie biszkopt (orzechowy - takie ciasto kiedyś robiłam). Dzięki za oświecenie i podpowiedzi.

alice

Member
Wrz 13, 2004
857
0
0
A ja jeszcze zapytam: czy dobrze rozumiem, że tych blatów nie piecze się w tortownicach, tylko wystarczy na kołach wyciętych z papieru do pieczenia - na blaszce. Nie "rozłażą" się?

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
alice @ 12 Mar 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=834189A ja jeszcze zapytam: czy dobrze rozumiem, że tych blatów nie piecze się w tortownicach, tylko wystarczy na kołach wyciętych z papieru do pieczenia - na blaszce. Nie "rozłażą" się?
Tak, blaty piecze się na arkuszach z papieru, na których wcześniej zaznacza się koła. Nic się nie rozjedzie, jeżeli piana z białek będzie dobrze ubita. Jeżeli piekłaś już wcześniej Pavlovą, to na pewno przypomnisz sobie, że wyglądało to podobnie. Po wyjęciu blatów z piekarnika poczekaj, aż chwilę przestygną i wtedy odklej papier, nie powinnaś mieć z tym problemu.
Alice, gdybyś miała jeszcze jakieś wątpliwości, to pytaj śmiało.
icon_wink.gif
Trzymam kciuki i wierzę, że wszystko Ci się uda!

alice

Member
Wrz 13, 2004
857
0
0
Maraa @ 12 Mar 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=834231Tak, blaty piecze się na arkuszach z papieru, na których wcześniej zaznacza się koła. Nic się nie rozjedzie, jeżeli piana z białek będzie dobrze ubita. Jeżeli piekłaś już wcześniej Pavlovą, to na pewno przypomnisz sobie, że wyglądało to podobnie. Po wyjęciu blatów z piekarnika poczekaj, aż chwilę przestygną i wtedy odklej papier, nie powinnaś mieć z tym problemu.
Alice, gdybyś miała jeszcze jakieś wątpliwości, to pytaj śmiało.
icon_wink.gif
Trzymam kciuki i wierzę, że wszystko Ci się uda!
Dzięki. Już więcej pytań chyba nie mam. Pozostaje robić..... Jak znajdę dzień wolnego to ten tort jest nr 1 w kolejce.

skanna

Well-known member
Mar 21, 2006
4,964
326
83
O matko z córką, zaśliniłam się na sam widok, a i przepis przekonuje, że to coś absolutnie dla mnie. W przypływie wolnego czasu na pewno zrobię, tylko jak nic taki piękny nie będzie.

Arribeth

Member
Cze 19, 2006
76
0
0
Zrobiłam, chłodzi się w lodówce. Krem przepyszny (z kawą), delikatny i kremowy, chociaż dla mnie odrobinę za słodki. Ciężkie jest to czekanie... Jak tylko mąż wróci z pracy nie wytrzymam i zrobimy degustację.

Edit: Czy to koniecznie musi być 12 godzin? Cztery nie wystarczą?
icon_sad.gif

Arribeth

Member
Cze 19, 2006
76
0
0
Wytrzymaliśmy do rana:)
Torcik, mimo że nie tak piękny jak Twój, jest wspaniały, wykwintny i bardzo szlachetny w smaku. Poezja! Zjadłam dwa kawałki i wołam o jeszcze:)

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
Arribeth, bardzo się cieszę!
Podzielam też Twoją opinię, że ten tort to poezja!

alice

Member
Wrz 13, 2004
857
0
0
Arribeth @ 12 Mar 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=834384Zrobiłam, chłodzi się w lodówce. Krem przepyszny (z kawą), delikatny i kremowy, chociaż dla mnie odrobinę za słodki. Ciężkie jest to czekanie... Jak tylko mąż wróci z pracy nie wytrzymam i zrobimy degustację.

Edit: Czy to koniecznie musi być 12 godzin? Cztery nie wystarczą?
icon_sad.gif
Mogłabyś podać ile tej kawy i w jakiej postaci ? Bo ja coś czuję, że z kawą krem będzie lepszy (zapewne mniej słodki, albo kombinuję sobie część zrobić z kawą a część bez).
Rany, skąd ja mam dzień wolnego wytrzepać celem upieczenia tortu ?
gruebel_2.gif

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
Alice, ja dodałam trzy łyżeczki kawy rozpuszczalnej. Wcześniej rozpuściłam ją w małej ilości gorącej wody.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy