alice @ 11 Mar 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=833985Maraa, a próbowałaś może czy myślałaś jaki efekt dałoby upieczenie całego ciasta na raz (no, może na dwa razy), tak jak biszkoptu (bo to chyba jest coś w rodzaju biszkoptu orzechowego) i przecięcie na kilka blatów ? Mam ogromna ochotę wypróbować torcik ale przeraża mnie wizja pieczenia wszytskich blatów po kolei.....Alice, nie polecam Ci pieczenia całego ciasta jednocześnie.
Nie przypomina to ciasta biszkoptowego, są to cieniutkie blaty bezowo-orzechowe, po upieczeniu powinny być suche. Jeżeli przeraża Cię wizja pieczenia ich wszystkich jednocześnie, to możesz rozłożyć to w czasie. Upieczone i ostudzone, zawiń w folię i przechowuj w suchym pomieszczeniu. Mogą tam leżeć nawet kilka dni. A gdyby Ci jednak zwilgotniały, to wystarczy podsuszyć je chwilę w rozgrzanym piekarniku. Ja bardzo często piekę po dwa blaty w ciągu tygodnia, a w sobotę przekładam je kremem. Nie zabiera to wtedy tyle czasu, co przygotowanie wszystkich jednocześnie.
alice @ 12 Mar 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=834189A ja jeszcze zapytam: czy dobrze rozumiem, że tych blatów nie piecze się w tortownicach, tylko wystarczy na kołach wyciętych z papieru do pieczenia - na blaszce. Nie "rozłażą" się?Tak, blaty piecze się na arkuszach z papieru, na których wcześniej zaznacza się koła. Nic się nie rozjedzie, jeżeli piana z białek będzie dobrze ubita. Jeżeli piekłaś już wcześniej Pavlovą, to na pewno przypomnisz sobie, że wyglądało to podobnie. Po wyjęciu blatów z piekarnika poczekaj, aż chwilę przestygną i wtedy odklej papier, nie powinnaś mieć z tym problemu.
Alice, gdybyś miała jeszcze jakieś wątpliwości, to pytaj śmiało.Trzymam kciuki i wierzę, że wszystko Ci się uda!![]()
Aelzbieta @ 12 Mar 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=834239- to chyba Twoja pasjaTak, to jest jedna z moich wielu pasji i... ciągle ich przybywa![]()
Maraa @ 12 Mar 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=834242Tak, to jest jedna z moich wielu pasji i... ciągle ich przybywa
i dobrze![]()
Margot @ 12 Mar 2009 napisał:
Maraa @ 12 Mar 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=834231Tak, blaty piecze się na arkuszach z papieru, na których wcześniej zaznacza się koła. Nic się nie rozjedzie, jeżeli piana z białek będzie dobrze ubita. Jeżeli piekłaś już wcześniej Pavlovą, to na pewno przypomnisz sobie, że wyglądało to podobnie. Po wyjęciu blatów z piekarnika poczekaj, aż chwilę przestygną i wtedy odklej papier, nie powinnaś mieć z tym problemu.
Alice, gdybyś miała jeszcze jakieś wątpliwości, to pytaj śmiało.Trzymam kciuki i wierzę, że wszystko Ci się uda!
Dzięki. Już więcej pytań chyba nie mam. Pozostaje robić..... Jak znajdę dzień wolnego to ten tort jest nr 1 w kolejce.
Arribeth @ 12 Mar 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=834384Edit: Czy to koniecznie musi być 12 godzin? Cztery nie wystarczą?
Po czterech kroisz na własną odpowiedzialność!![]()
Arribeth @ 12 Mar 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=834384Zrobiłam, chłodzi się w lodówce. Krem przepyszny (z kawą), delikatny i kremowy, chociaż dla mnie odrobinę za słodki. Ciężkie jest to czekanie... Jak tylko mąż wróci z pracy nie wytrzymam i zrobimy degustację.
Edit: Czy to koniecznie musi być 12 godzin? Cztery nie wystarczą?
Mogłabyś podać ile tej kawy i w jakiej postaci ? Bo ja coś czuję, że z kawą krem będzie lepszy (zapewne mniej słodki, albo kombinuję sobie część zrobić z kawą a część bez).
Rany, skąd ja mam dzień wolnego wytrzepać celem upieczenia tortu ?![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.