Tort Esterhazy

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
Kasiula_bittersweet @ 14 Apr 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=845649aha, jak mogła się zmniejszyć to wszystko ok
icon_mrgreen.gif
uff
a z masłem problemów nie miałam, używałam masła extra Mlekovity (Polskie)
No to wszystko się udało, było przepisowo! Psze Pani proszę już nie marudzić i mnie nie stresować!
icon_mrgreen.gif
icon_wink.gif

Wrz 3, 2008
1,371
0
0

Załączniki

• DSCN3703.jpg
    DSCN3703.jpg
    274.7 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
Kasiu, a jak to się stało, że ja tego zdjęcia wcześniej nie widziałam? Cichaczem dodałaś?
icon_wink.gif

Znowu marudzisz?
icon_mrgreen.gif
Tort prezentuje się na prawdę bardzo ładnie!

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
Wstawiam obiecane wcześniej zdjecie. Wierzch był pokryty równiez kremem i posypany orzechami. Zdjęcia całego tortu niestety nie mam. Szkoda, bo wygladał ładniej niż ten kawałek
icon_sad.gif

P1040336.JPG

Załączniki

• P1040336.JPG
    P1040336.JPG
    41.4 KB · Wyświetleń: 1

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
jaxja @ 16 Apr 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=846398Wstawiam obiecane wcześniej zdjecie. Wierzch był pokryty równiez kremem i posypany orzechami. Zdjęcia całego tortu niestety nie mam. Szkoda, bo wygladał ładniej niż ten kawałek
icon_sad.gif
Jaxja, zaraziłaś się marudzeniem od Kasi?
icon_lol.gif
Bardzo ładnie wygląda ten kawałeczek!
mniam.gif

JotHa @ 17 Apr 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=846903Moj zdecydowanie taki apetyczny nie byl.
Wstawiam ku przestrodze.
zahnlos.gif
JotHa, spodziewałam się, że gorzej ta 'przestroga' wyglądała.
icon_lol.gif
Ale ja tu widzę nawet warstwy!

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36

Jaco

Member
Gru 5, 2004
6,655
1
0
Placki bezowe w piekarniku. Uwielbiam torty bezowe, więc i temu nie mogłam się oprzeć ale na wszelki wypadek robię z połowy porcji i o małej średnicy. Jak znam życie to zjem większość sama (moje chłopaki wolą tabliczkę czekolady od domowego ciasta) więc lepiej, żeby był jak najmniejszy
icon_mrgreen.gif

Jaco

Member
Gru 5, 2004
6,655
1
0
Jak się powiedziało A to należałoby powiedzieć też B czyli czas na podsumowanie. Niestety to nie to co tygrysy lubia najbardziej. Bezy jak bezy, w tortach bezowych standard
icon_lol.gif
choć dodatek orzechów i cynamonu jest tu miłą niespodzianką. Natomiast duże nie dla kremu. Pracochłonny, czasochłonny, garnkochłonny i mikserochłonny a efekt końcowy tego w żaden sposób nie rekompensuje. Krem mi wyszedł, nie zważył się ale jest masłowaty i mdły pomimo doddatku alkoholu, który też mi tu nieco zgrzyta. Bo jeśli krem na maśle to wolę mój standardowy z dodatkiem budyniu. Jeśli natomiast z nutą alkoholu to genialnie się w tej wersji sprawdza masa na bazie mascarpone. Tu uzyskałam efekt "pomiędzy", który poprostu nie był dla podniebienia zaskoczeniem, ot taki sobie krem.

Tort bezowy jako taki to jedna z moich najbardziej ukochanych słodkości - tych na których tuczę się niemiłosiernie bo bez względu na to jak jest słodki po 5 minutach przerwy i dwóch łykach herbaty mogę sobie nałożyć kolejną porcję. W tym przepisie baza jest super i moje grymasy wynikają wylacznie i tylko z ogromnego doświadczenia
icon_redface.gif
w pożeraniu różnej wersji bezotortów a co za tym idzie oczekiwania, że nowy przepis zaskoczy mnie jeszcze bardziej niż poprzedni. Jednym słowem oczekiwałam gwiazdek przed oczami i motylków w brzuchu
icon_lol.gif
, które się w tym wypadku nie pojawiły co nie oznacza, ze się nie pojawią u innych.

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
Jaco, a Twój krem był piankowy? Czy po tym jak jego ilość podczas gotowania urosła, już to się nie zmniejszyła?

Jaco

Member
Gru 5, 2004
6,655
1
0
jaxja @ 26 Apr 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=849671Jaco, a Twój krem był piankowy? Czy po tym jak jego ilość podczas gotowania urosła, już to się nie zmniejszyła?
W wersji jajecznej się nie zmniejszyła. Natomiast po dodaniu go do masła całość stała się dość cieżkawa i masło było dość mocno wyczuwalne, alkohol tego nie zmienił. Myślisz, że końcowa ciężkość wynikała ze zbyt słabego utarcia masła? Całkiem możliwe
gruebel_2.gif
no ale to i tak nie miałoby zbyt wielkiego wpływu na masłowatość smaku tego kremu.

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
Jaco @ 26 Apr 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=849786W wersji jajecznej się nie zmniejszyła. Natomiast po dodaniu go do masła całość stała się dość cieżkawa i masło było dość mocno wyczuwalne, alkohol tego nie zmienił. Myślisz, że końcowa ciężkość wynikała ze zbyt słabego utarcia masła?
Nie, nie myślałam tak. Moja masa jajeczna, po zdjęciu z ognia, mocno zmniejszyła objętośc i przestała być pianką. Myślałam, ze może Twoja też.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy