Tort Toffi z dżemem porzeczkowym

sha

Member
Sty 24, 2006
1,462
0
36
Jakiej firmy kupujecie śnieżki

Pytam, bo kiedyś miałam akcję, że musiałam 3 opakowania zużyć na jedną porcję mleka (zimnego ) i jeszcze wodnista była...
Już gdzieś o tym pisałam...
Ja nie kupuję śnieżki,jak dla mnie za bardzo czuć w nich chemię :|
Polecam śmietan-fix Dr.Oetker'a.Jest super.

Nutka

Member
Wrz 25, 2005
815
0
0
smakowite te Wasze torciki... niebawem zrobię właśnie taki i wówczas wkleję fotkę (może mi wyjdzie
icon_question.gif

- śmietan-fix jest rewelacyjny. Polecam.

Nutka

Member
Wrz 25, 2005
815
0
0
I upiekłam na 30-te urodzinki małżonka:)
Prawdziwa bomba. Torcik urzekający podniebienia:)
Niebawem zrobię po raz kolejny, bo taki smaczny, że aż za mało jeden:)

Podziękowania za przepisik katarzynko
anbetung.gif

Załączniki

• IMG_7689_tort_toffi_30_tka.jpg
    IMG_7689_tort_toffi_30_tka.jpg
    26.8 KB · Wyświetleń: 2

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Zrobilam i ja z polecenia Asiki. Zrobilam bez dzemowego przelozenia, ale za to z niewielka iloscia cukru w smietania i cienszymi warstwami karmelu. Orzechy tez lamia slodki smak i doskonale sie wszystko komponuje.

torcik1a.jpg
torcik1b.jpg

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Ten tort jest przepyszny! Przygotowałam go rodzicom z okazji 31 rocznicy ślubu
ccgb.gif

Zrobiłam z hichowego biszkoptu z 4 jajek, pół litra śmietany i jednej puszki mleka. Za radą Asiki posmarowałam niezbyt grubo toffi (z jednej puszki została jeszcze 1/4) i obficie dżemem porzeczkowym i był słodki w sam raz.
Górna warstwa smietany trochę spłynęła z karmelu, przez co miał nieco awangardowy wygląd, ale żadnego z konsumentów to nie zraziło.
Aha, zapomniałam dodać żelatyny, zobaczyłam ja w składnikach dopiero przed samym przekładaniem ciasta, znalazłam w domu tylko jedną łyżeczkę, a i tak cała znalazła się na mieszadłach miksera, kiedy próbowałam ją połączyć z kremem. Jakos tak niefortunnie mi się chlapnęło, a mieszadła były bardzo zimne, przez co momentalnie na nich zastygła
icon_lol.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

roggie

Member
Lut 14, 2006
1,142
0
0
Czy ten wspaniały tort musi się przegryzać, czy raczej należy go niezwłocznie konsumować? I jaka jest jego ewentualna żywotność?

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Najlepszy był trzeciego dnia, ale chyba ze względu na obecność śmietany nie powinien czekać dłużej. U nas nie miał szans, bo przyszły córki sąsiadów, zwane Myszkami, które zmiotły resztę z prędkością światła.
Przegryz jest moim zdaniem niezbędny, ponieważ nie nasącza sie biszkoptu i musi mieć czas, żeby skorzystać z wilgoci śmietany, inaczej będzie nieprzyjemnie suchy.

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Podobnie, jak Lis, zagapilam sie w pierwszym torciku z zelatyna. Dalam do dolnej warstwy, ale na gorna zapomnialam dolac. Coz... wyszlo nam na dobre, bo kolejne juz robie bez zelatyny.
icon_wink.gif

A co do czasu zjadania. Lepszy jest w drugiej dobie niz zaraz po zrobieniu. Przegryzienie sie to raz, ale chyba schlodzenie tez wychodzi mu na korzysc.

katarzynka

Member
Wrz 13, 2004
1,003
0
0
banana.gif

lepiej zeby troche sie przegryzl w lodowce (choc nie musi)
spokojnie kilka dni przetrzyma
icon_smile.gif
jedynie biszkopt pod dzemem moze zrobic sie 'rozciapciany'
icon_lol.gif

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Ja też wczoraj zrobiłam. Niestety zapomniałam o biszkopcie i strasznie się zsuszył siedząc w piekarniku chyba ponad godzinę
icon_rolleyes.gif
No więc potem jak już go wyjęłam i oskrobałam spalone części koniecznie chciałam podzielić na 3 części, ale jedna wyszła taka cienka, że prawie przezroczysta
icon_rolleyes.gif
. Mało tego, ponieważ placki były bardzo suche, aż chrupiące prawie, to je nasączyłam i to był mój błąd, bo byłoby lepsze jednak nienasączane, zwłaszcza, że warstwy biszkoptowe były raczej cienkie. Zamiast orzechów włoskich dałam arachidowe niesolone. Całość ogólnie bardzo smaczna wyszła, tylko przeszkadzają mi te namoczone biszkopty, no i ten trzeci biszkopt z cieniutką warstwą śmietany zginął w całości, prawie go nie widać:

Załączniki

• karmelowe_008a.jpg
    karmelowe_008a.jpg
    49.6 KB · Wyświetleń: 2

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Beatko nie ma co narzekać, cudnie wygląda!
mniam.gif

katarzynka

Member
Wrz 13, 2004
1,003
0
0
super wyglada
icon_biggrin.gif

ciesze sie bardzo, ze Wam smakuje
banana.gif
banana.gif

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Nie no, muszę zrobić ten tort na urodziny męża, zaśliniłam się na maksa
lecker.gif
lecker.gif
lecker.gif

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Tylko nie nasączaj biszkoptu
icon_exclaim.gif
z mojego ciasta dzisiaj, po 3 dniach od zrobienia spływa ten karmel, rozpuszcza się w oczach niemalże po wpływem tych nasączonych cholernych placków
icon_evil.gif

Beti80

Member
Lis 26, 2008
3
0
0
Witam!
Zastanawiam się czy gotowe puszki,już ugotowane nadają sie do tego tortu, bo wydaje mi się że są nieco gęstsze niź jak się ugotuje samemu.

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Gotowe kupne jest gęstsze od tego home made. Można je nieco podgrzać z 1-2 łyżkami masła lub mleka i powinno nabrać smarowalnej konsystencji. Blaty smaruj karmelem zanim położysz je na poprzednią warstwę. najlepiej nasmaruj oba od razu i daj się masie nieco zestalić i dopiero składaj tort.

Beti80

Member
Lis 26, 2008
3
0
0
Sinistra @ 27 Nov 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=781173Gotowe kupne jest gęstsze od tego home made. Można je nieco podgrzać z 1-2 łyżkami masła lub mleka i powinno nabrać smarowalnej konsystencji. Blaty smaruj karmelem zanim położysz je na poprzednią warstwę. najlepiej nasmaruj oba od razu i daj się masie nieco zestalić i dopiero składaj tort.
Byłam zdana na to co mi mąż kupi i dostałam ugotowane i mimo to że twarde to nawet łatwo się rozsmarowywało. Tort miał ogromne powodzenie i Ci którzy mieli wpaść jako ostatni na urodzinki córci mogli go nie doczekać wieć zrobiłam dodatkowo Ciasto balowe,które jest podobne.
Na spód idzie biszkopt a na niego daje się ciepłą masę budyniową z 1/2 kostki margaryny wymieszaną, potem ciastka szkolne(3paczki na blaszkę) na to karmel potem krakersy a na to ubita śmietana posypana czekolada. Mówię Wam Pycha.

Załączniki

• tort.JPG
    tort.JPG
    37.1 KB · Wyświetleń: 1

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy