- Lut 15, 2008
- 404
- 0
- 0
Biszkopt jasny:
8 jaj
15 dag mąki
15 dag cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 budyń śmietankowy
1/2 opak. proszku do pieczenia ( kopiata łyzeczka)
szczypta soli
1. Oddzielić białka od żółtek
2. Do białek dodać szczyptę soli , ubić na sztywną pianę
3. Nadal ubijać dodając cukier i cukier waniliowy
4. Żółtka dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką
5. Makę , proszek i budyń przesiać .Dodać do masy i delikatnie wymieszać
6. Tortownicę o wymiarach 35 cm długości i 21 szerokości (mierząc dno formy ) wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą.
7. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Z połowy składników upiec jeszcze jeden biszkopt w foremce o wymiarach : 32 cm. długości i 19 cm. szerokości (mierząc dno formy)
Kiedy większy biszkopt wystygnie nalezy przeciąć go na pół. Mniejszy biszkopt zostawiamy w całości .
Do ponczowania:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Kawe rozpuszczamy w szklance gorącej , przegotowanej wody .
Delikatnie ponczujemy pierwszy biszkopt
Masa Ananasowa:
2 puszki ananasów
2 budynie smietankowe
mleko
5 łyżek mąki pszennej
1 kostka masła
1 kostka margaryny
9 łyżek cukru
5 żółtek
dobra czekolada mleczna
-Sok z 2 puszek ananasów przelewamy do naczynia. Nad naczyniem z sokiem ustawiamy cedzak do którego wsypujemy ananasy, kroimy ananasy w małe kawałki i wyciskamy z nich sok , odstawiamy aby sok wyciekł z ananasów .
-odlewamy 0,5 litra soku z ananasów , wlewamy do garnka , w którym będziemy gotowac budyń.
-do osobnego naczynia wlewamy pozostały sok , jeśli nie ma 0,5 litra to dolewamy mleko .
- do soku z mlekiem dodajemy 2 budynie , 5 łyżek mąki pszennej,5 żółtek i 9 łyżek cukru .
- do gotującego sie soku wlewamy rozrobiony budyń i mieszamy mikserem az masa sie zagotuje.
- ucieramy masło i margaryne , dodajemy po łyżce przestudzonego budyniu ciągle mieszając mikserem . Na koniec dodajemy odsączone kawałki ananasów .
Mase dzielimy na 2 częsci.
Pierwszą część nakładamy na naponczowany biszkopt.
Czekolade kroimy w kosteczke i połową posypujemy mase
Przykrywamy drugą częścią większego biszkoptu , ponczujemy kawą ,kładziemy pozostałą mase i czekolade formując wypukłe strony ksiażki
tort pokrywamy mniejszym biszkoptem
w środku robimy rowek , odstające boki mniejszego biszkopta odcinamy ostrym nożem,
Do posmarowania tortu :
1,5 kostki masła
cukier puder do smaku
Masło ucieramy dodajac cukier puder.
Powstała masą pokrywamy dokładnie tort .
Masa cukrowa:
80 dag cukru pudru
10 dag glukozy ( w płynie lub w proszku)
4 łyżeczki żelatyny
70 ml wody
Wykonanie : https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=4...tart=#entry5864
Wałkujemy mase na prostokątny placek , przenosimy na przedramieniach mase i kładziemy na tort. Odcinamy wystające boki
Dekoracja:
dobrej jakosci czekolada gorzka
złoty barwnik w proszku
hostia
Czekolade rozpuścić w kąpieli wodnej , zrobić rożek z kartki papieru , wlas czekolade do rożka i zrobić napis i wzorki po bokach tortu. Zostawić miejsce na hostie
W wolne miejsce na hostie kładziemy małą ilość masy ( tej , którą smarowaliśmy wierzch tortu ) do masy przyklejamy hostie.
Złoty barwnik rozrabiamy z małą ilością wody i malujemy pędzelkiem gdy juz zastygnie czekolada .

8 jaj
15 dag mąki
15 dag cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 budyń śmietankowy
1/2 opak. proszku do pieczenia ( kopiata łyzeczka)
szczypta soli
1. Oddzielić białka od żółtek
2. Do białek dodać szczyptę soli , ubić na sztywną pianę
3. Nadal ubijać dodając cukier i cukier waniliowy
4. Żółtka dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką
5. Makę , proszek i budyń przesiać .Dodać do masy i delikatnie wymieszać
6. Tortownicę o wymiarach 35 cm długości i 21 szerokości (mierząc dno formy ) wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą.
7. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Z połowy składników upiec jeszcze jeden biszkopt w foremce o wymiarach : 32 cm. długości i 19 cm. szerokości (mierząc dno formy)
Kiedy większy biszkopt wystygnie nalezy przeciąć go na pół. Mniejszy biszkopt zostawiamy w całości .

Do ponczowania:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Kawe rozpuszczamy w szklance gorącej , przegotowanej wody .
Delikatnie ponczujemy pierwszy biszkopt

Masa Ananasowa:
2 puszki ananasów
2 budynie smietankowe
mleko
5 łyżek mąki pszennej
1 kostka masła
1 kostka margaryny
9 łyżek cukru
5 żółtek
dobra czekolada mleczna
-Sok z 2 puszek ananasów przelewamy do naczynia. Nad naczyniem z sokiem ustawiamy cedzak do którego wsypujemy ananasy, kroimy ananasy w małe kawałki i wyciskamy z nich sok , odstawiamy aby sok wyciekł z ananasów .
-odlewamy 0,5 litra soku z ananasów , wlewamy do garnka , w którym będziemy gotowac budyń.
-do osobnego naczynia wlewamy pozostały sok , jeśli nie ma 0,5 litra to dolewamy mleko .
- do soku z mlekiem dodajemy 2 budynie , 5 łyżek mąki pszennej,5 żółtek i 9 łyżek cukru .
- do gotującego sie soku wlewamy rozrobiony budyń i mieszamy mikserem az masa sie zagotuje.
- ucieramy masło i margaryne , dodajemy po łyżce przestudzonego budyniu ciągle mieszając mikserem . Na koniec dodajemy odsączone kawałki ananasów .
Mase dzielimy na 2 częsci.
Pierwszą część nakładamy na naponczowany biszkopt.

Czekolade kroimy w kosteczke i połową posypujemy mase

Przykrywamy drugą częścią większego biszkoptu , ponczujemy kawą ,kładziemy pozostałą mase i czekolade formując wypukłe strony ksiażki

tort pokrywamy mniejszym biszkoptem

w środku robimy rowek , odstające boki mniejszego biszkopta odcinamy ostrym nożem,
Do posmarowania tortu :
1,5 kostki masła
cukier puder do smaku
Masło ucieramy dodajac cukier puder.
Powstała masą pokrywamy dokładnie tort .


Masa cukrowa:
80 dag cukru pudru
10 dag glukozy ( w płynie lub w proszku)
4 łyżeczki żelatyny
70 ml wody
Wykonanie : https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=4...tart=#entry5864
Wałkujemy mase na prostokątny placek , przenosimy na przedramieniach mase i kładziemy na tort. Odcinamy wystające boki

Dekoracja:
dobrej jakosci czekolada gorzka
złoty barwnik w proszku
hostia
Czekolade rozpuścić w kąpieli wodnej , zrobić rożek z kartki papieru , wlas czekolade do rożka i zrobić napis i wzorki po bokach tortu. Zostawić miejsce na hostie

W wolne miejsce na hostie kładziemy małą ilość masy ( tej , którą smarowaliśmy wierzch tortu ) do masy przyklejamy hostie.
Złoty barwnik rozrabiamy z małą ilością wody i malujemy pędzelkiem gdy juz zastygnie czekolada .


Załączniki
-
Obraz_634.jpg94.6 KB · Wyświetleń: 0
-
Obraz_635.jpg113.2 KB · Wyświetleń: 0
-
Obraz_637.jpg88 KB · Wyświetleń: 0
-
Obraz_642.jpg116.6 KB · Wyświetleń: 0
-
Obraz_643.jpg87.9 KB · Wyświetleń: 0
-
Obraz_644.jpg91.8 KB · Wyświetleń: 0
-
Obraz_645.jpg77.4 KB · Wyświetleń: 0
-
Obraz_646.jpg64.7 KB · Wyświetleń: 0
-
Obraz_649.jpg70.4 KB · Wyświetleń: 0
-
Obraz_650.jpg117.3 KB · Wyświetleń: 0
-
Obraz_654.jpg109.1 KB · Wyświetleń: 0
-
Obraz_647.jpg53.6 KB · Wyświetleń: 0