Torty Dorotyxx

Dorotaxx

Member
Lut 15, 2008
404
0
0
Biszkopt jasny:

8 jaj
15 dag mąki
15 dag cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 budyń śmietankowy
1/2 opak. proszku do pieczenia ( kopiata łyzeczka)
szczypta soli

1. Oddzielić białka od żółtek
2. Do białek dodać szczyptę soli , ubić na sztywną pianę
3. Nadal ubijać dodając cukier i cukier waniliowy
4. Żółtka dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką
5. Makę , proszek i budyń przesiać .Dodać do masy i delikatnie wymieszać
6. Tortownicę o wymiarach 35 cm długości i 21 szerokości (mierząc dno formy ) wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą.
7. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Z połowy składników upiec jeszcze jeden biszkopt w foremce o wymiarach : 32 cm. długości i 19 cm. szerokości (mierząc dno formy)

Kiedy większy biszkopt wystygnie nalezy przeciąć go na pół. Mniejszy biszkopt zostawiamy w całości .


Obraz_634.jpg

Do ponczowania:

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Kawe rozpuszczamy w szklance gorącej , przegotowanej wody .

Delikatnie ponczujemy pierwszy biszkopt


Obraz_635.jpg

Masa Ananasowa:

2 puszki ananasów
2 budynie smietankowe
mleko
5 łyżek mąki pszennej
1 kostka masła
1 kostka margaryny
9 łyżek cukru
5 żółtek

dobra czekolada mleczna

-Sok z 2 puszek ananasów przelewamy do naczynia. Nad naczyniem z sokiem ustawiamy cedzak do którego wsypujemy ananasy, kroimy ananasy w małe kawałki i wyciskamy z nich sok , odstawiamy aby sok wyciekł z ananasów .

-odlewamy 0,5 litra soku z ananasów , wlewamy do garnka , w którym będziemy gotowac budyń.

-do osobnego naczynia wlewamy pozostały sok , jeśli nie ma 0,5 litra to dolewamy mleko .

- do soku z mlekiem dodajemy 2 budynie , 5 łyżek mąki pszennej,5 żółtek i 9 łyżek cukru .

- do gotującego sie soku wlewamy rozrobiony budyń i mieszamy mikserem az masa sie zagotuje.

- ucieramy masło i margaryne , dodajemy po łyżce przestudzonego budyniu ciągle mieszając mikserem . Na koniec dodajemy odsączone kawałki ananasów .

Mase dzielimy na 2 częsci.

Pierwszą część nakładamy na naponczowany biszkopt.


Obraz_637.jpg

Czekolade kroimy w kosteczke i połową posypujemy mase


Obraz_642.jpg


Przykrywamy drugą częścią większego biszkoptu , ponczujemy kawą ,kładziemy pozostałą mase i czekolade formując wypukłe strony ksiażki


Obraz_643.jpg

tort pokrywamy mniejszym biszkoptem

Obraz_644.jpg

w środku robimy rowek , odstające boki mniejszego biszkopta odcinamy ostrym nożem,

Do posmarowania tortu :

1,5 kostki masła
cukier puder do smaku

Masło ucieramy dodajac cukier puder.

Powstała masą pokrywamy dokładnie tort .

Obraz_645.jpg

Obraz_646.jpg

Masa cukrowa:

80 dag cukru pudru
10 dag glukozy ( w płynie lub w proszku)
4 łyżeczki żelatyny
70 ml wody

Wykonanie : https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=4...tart=#entry5864

Wałkujemy mase na prostokątny placek , przenosimy na przedramieniach mase i kładziemy na tort. Odcinamy wystające boki

Obraz_647.jpg

Dekoracja:

dobrej jakosci czekolada gorzka
złoty barwnik w proszku
hostia


Czekolade rozpuścić w kąpieli wodnej , zrobić rożek z kartki papieru , wlas czekolade do rożka i zrobić napis i wzorki po bokach tortu. Zostawić miejsce na hostie

Obraz_649.jpg

W wolne miejsce na hostie kładziemy małą ilość masy ( tej , którą smarowaliśmy wierzch tortu ) do masy przyklejamy hostie.
Złoty barwnik rozrabiamy z małą ilością wody i malujemy pędzelkiem gdy juz zastygnie czekolada .

Obraz_650.jpg

Obraz_654.jpg
 

Załączniki

  • Obraz_634.jpg
    Obraz_634.jpg
    94.6 KB · Wyświetleń: 0
  • Obraz_635.jpg
    Obraz_635.jpg
    113.2 KB · Wyświetleń: 0
  • Obraz_637.jpg
    Obraz_637.jpg
    88 KB · Wyświetleń: 0
  • Obraz_642.jpg
    Obraz_642.jpg
    116.6 KB · Wyświetleń: 0
  • Obraz_643.jpg
    Obraz_643.jpg
    87.9 KB · Wyświetleń: 0
  • Obraz_644.jpg
    Obraz_644.jpg
    91.8 KB · Wyświetleń: 0
  • Obraz_645.jpg
    Obraz_645.jpg
    77.4 KB · Wyświetleń: 0
  • Obraz_646.jpg
    Obraz_646.jpg
    64.7 KB · Wyświetleń: 0
  • Obraz_649.jpg
    Obraz_649.jpg
    70.4 KB · Wyświetleń: 0
  • Obraz_650.jpg
    Obraz_650.jpg
    117.3 KB · Wyświetleń: 0
  • Obraz_654.jpg
    Obraz_654.jpg
    109.1 KB · Wyświetleń: 0
  • Obraz_647.jpg
    Obraz_647.jpg
    53.6 KB · Wyświetleń: 0

Dorotaxx

Member
Lut 15, 2008
404
0
0
Bardzo dziękuje hehe_____.gif
Wg. mnie trosze jest za duzo tej dekoracji ale musiałam przykryc pewne niedoskonałości , które z mojej winy powstały w masie cukrowej . Pozdrawiam serdecznie
 

Załączniki

  • hehe_____.gif
    hehe_____.gif
    320 bajtów · Wyświetleń: 0

ewelinka111

Member
Paź 13, 2007
894
2
0
piękny
icon_mrgreen.gif
jestem pełna podziwu dla arcydzieła które stworzyłaś
daumen.gif
 

Margarete

Member
Cze 23, 2007
1,969
0
0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Dorotaxx

Member
Lut 15, 2008
404
0
0
Bardzo sie ciesze,że mogłam pomoc hehe_____.gif . Do torta księgi wcale nie trzeba kupowac specjalnej formy , która jest wg. mnie kompletnie niepotrzebnym wydatkiem ( około 70 zł) .
Jesli będziesz kiedys robić podobny tort to radze zrobic z mniejszą ilością dekoracji. Ja musiałam tak ,, bogato,, ozdobić ale tylko dlatego , żeby ukryc niedoskonałości masy cukrowej , które powstały przez moją nieuwage
icon_frown.gif
.

,,Co zrobic, zeby sie czlowiekowi przy takim pisaniu reka nie zatrzesla?,,
Kochana przeciez ten napis ma kazdą literke innej wielkosci smiech2.gif smiech2.gif !!! Ale trudno jest pisac po gotowym juz torcie kiedy moje małe smerfy biegają po kuchni i chcą ode mnie najwięcej wlasnie wtedy kiedy musze byc najbardziej skupiona

Pozdrawiam serdecznie cmok.gif
 

Załączniki

  • hehe_____.gif
    hehe_____.gif
    320 bajtów · Wyświetleń: 0
  • smiech2.gif
    smiech2.gif
    152 bajtów · Wyświetleń: 0
  • cmok.gif
    cmok.gif
    20.2 KB · Wyświetleń: 0

spider523

Member
Lis 11, 2007
110
0
0
Dorotko, jesteś mistrzynią
icon_smile.gif
)
Widziałam, że często pokrywasz torty masą plastyczną, więc mam pytanie - próbowałaś kiedyś pokryć tym tort lodowy???
Mam zrobić tort dla mojego dziecka i życzenia są takie, żeby był lodowy i oczywiście najlepiej jeśli dekoracja będzie z takiej właśnie masy plastycznej. Boję się tylko zeby nie wyszła mi z tego jakaś kompletna katastrofa.
I prosze się nie śmiać z pytania - nie mam o robieniu tortów bladego pojęcia
icon_smile.gif
))
 

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Dołączam się do gratulacji i pochwał dla Książkowej Mistrzyni. Piękne. Ale jeszcze bardziej dziękuję za uchylenie rąbka tajemnicy jak taki tort wykonać. Teraz jest najlepsza pora na taki wzór: komunie i chrzty. Poproszono mnie o tort na chrzest, cały czas myślę nad projektem. Po przeczytaniu przepisu, a raczej sposobu składania, jestem coraz bardziej przekonana do księgi.
Dodam, że gdzieś na forum widziałam inny pomysł na wyprofilowanie "pagórków". Nie pamiętam autora, jak odnajdę to informację zamieszczę. A pomysł polega na ułożeniu przed ostatnim płatem ciasta warstwy owocowej. Ważne aby były łagodne uwypuklenia owocowe pokryte masą a na to ostani płat ciasta i końcowa dekoracja. Chrzest w połowie czerwca, ale obiecuję, że pochwalę się tym co mi wyjdzie.
 

Dorotaxx

Member
Lut 15, 2008
404
0
0
Helenko a moze zrobisz coś innego, coś co nie jest oklepane. Znajomym , którym robilam księge proponowałam inny, delikatny tort z małą iloscią dekoracji w innym ksztalcie.

Wkleje ci kilka fotek takich wlasnie tortów , rowniez na chrzest .



Tu sie znajduje cała masa cudnych tortów : http://www.haveyourcakeandeatit.org/#/chri...akes/4513599732

http://www.greatestcake.com.au/gallery/christening_cakes

http://www.gotowanie.wkl.pl/forum_watek.ph...5&offset=40

http://www.designercakes.co.za/gallery/christening-cakes


Tutaj mozesz zamówić gotowe dekoracje :

http://tortownia.pl/produkty.php?search=!MTQ

A tutaj są torty robione przez mistrza cukierniczego , z którym mam kontakt więc gdybys porwala sie na takie dzieło to mozna go o cos zapytac , poradzic sie , dopytać :

http://www.fotosik.pl/tagi/tort+chrzest
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

spider523

Member
Lis 11, 2007
110
0
0
To dobrze, że się nie porwałam na to ozdabianie masą
icon_smile.gif
Troszkę byłoby bałaganu
icon_smile.gif

Spróbuję powalczyć ze zwykłym tortem - zaraz się za to biorę, bo to będzie mój pierwszy i muszę poćwiczyć przed 'godziną zero'
Spróbuję z Twojego przepisu na tort piętrowy i zobaczymy co wyjdzie.
 

Dorotaxx

Member
Lut 15, 2008
404
0
0
skoro nigdy nie robilas takich mas cukrowych to polecam ci tą mase : https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=4...rt=#entry566422 jest bardzo łatwa w wykonaniu .

80 dag cukru pudru
10 dag glukozy ( w płynie lub w proszku)
4 łyżeczki żelatyny
70 ml wody

Zelatynę namoczyć w wodzie aż się rozpuści ( ciągle mieszac ) .
Postawić naczynie z rozpuszczoną żelatyną nad parą wodną lub na gazie i dodać glukozę ( ja dodaje w proszku) , ciagle mieszac uwazając ,zeby syrop sie NIE ZAGOTOWAŁ !!!!

Jak się zagotuje, wywalić do kosza i zacząć jeszcze raz .
Kiedy syrop ostygnie ( ale nie całkowicie) stopniowo dosypywać przesiany cukier puder ciągle mieszając .
Można dodać kilka kropelek aromatu do ciast np. migdałowy, waniliowy lub pomarańczowy.
Wyrabiać aż masa będzie miała konsystencje plasteliny.
Blat lekko posypać mąką ziemniaczaną i wałkować mase podsypując tą mąką tak aby masa nie przyklejała się do blatu.
Rozwałkowaną mase zwinać na wałek lub układając na przedramieniu przeniesć na tort , dopasowac rękami i obkroić niepotrzebne boki
 

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Bardzo dziękuję za podpowiedzi - cenne jak zwykle. Do chrztu jeszcze miesiąc, cały czas dumam... (Fotka oczywiście będzie).
 

Dorotaxx

Member
Lut 15, 2008
404
0
0
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy