Torty Dorotyxx

_Gonia_

Member
Mar 25, 2010
249
0
0
Dorotaxx @ 8 Apr 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=687594Bardzo dziękuje za miłe słowa Pokaż załącznik 24317 .
A jeśli chodzi o mase to znalazłam ją tutaj po naprawde bardzo długich poszukiwaniach odpowiedniej masy cukrowej. Wypróbowałam chyba wszystkie dostępne w necie przepisy na tego rodzaju masy do obkładania tortu . Większośc z nich lądowała w koszu . Ta jest najlepsza i już nie szukam innej !!!! bardzo łatwo i szybko się ją robi, jest tania a przede wszystkim smaczna. Wystarczy dodac kilka kropli aromatu migdałowego i smakuje naprawde świetnie . Pozdrawiam serdecznie
A mogę prosić o przepis na masę marcepanową?
Tylko byłabym wdzięczna za szczególy, bom początkująca piekareczka
icon_wink.gif

Dorotaxx

Member
Lut 15, 2008
404
0
0
spider523 @ 14 Mar 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=955585Doroto, mam pytanie co do ilości masy, która wychodzi z podanego przez Ciebie przepisu (tego z plantą, co jest na 22 stronie). Na tej właśnie stronie wkleiłas zdjęcia tortów - i tak np. ten z bałwankami: czy tej porcji masy wystarczy tylko na pokrycie tortu czy na ozdoby też?? Czy trzeba zrobić dwie porcje?? I czy np. moge zrobić wczesniej same figurki, pare dni wcześniej?? Czy nic im się nie stanie?? I czy trzeba je jakoś specjalnie przechowywać???

Aaaa, i jeszcze mam pytanie co do samego przepisu - w którym momencie dodajesz plantę?? Czy ma to wogóle jakieś znaczenie??
Spokojnie wystarczy masy na pokrycie takiego tortu
Na ozdoby też wystarczy.

Zdecydowanie rób ozdoby wcześniej.Nic im się nie stanie.
Robienie ozdób zajmuje naprawdę bardzo dużo czasu.
W ten weekend robiłam 7 tortów.Musiałam rozplanować pracę więc ozdoby zaczęłam robić w środę.Odstawiłam je w suche miejsce,żeby wyschły.
Możesz je wsadzić do woreczka ale jeśli pozostawisz je bez przykrycia to też nic im się nie stanie.

Wszystkie gotowe ozdoby,które można kupić w internecie są zrobione z podobnej masy cukrowej.
To praktycznie sam cukier,wysycha i mozna je przechowywać naprawdę bardzo długo.Jestem pewna,że większa część z ozdób dostępnych w necie były robione kilka lat temu

Co do Planty
Stawiam garnuszek z namoczoną żelatyną, kiedy się rozpuści dosypuje glukozę,mieszam chwilke i dokładam plantę.
Kiedy zacznie się rozpuszczać,zdejmuję z ognia i mieszam do całkowitego rozpuszczenia.

Dorotaxx

Member
Lut 15, 2008
404
0
0
wie_sz @ 22 Mar 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=957978Doroto czy mogła byś w wolnym czasie opisać jak robisz ten śliczny biuściasty
lecker.gif
torcik (oczywiście to co pod masą cukrową, w jakich formach pieczesz, czy sam biust jest przekładamy masą i.t.p.).

I jeszcze jedno: w dwóch różnych Twoich postach przepisy różnią się nieco składem. W jednym jest planta z gliceryną a w drugim sama planta, napisz proszę który wg Ciebie jest lepszy, pozwala na dłuższą obróbkę.

A tak w ogóle to Twoje torty to mistrzostwo świata
daumen.gif
Bardzo dziękuję za miłe słowa

Biszkopt na biust piekę w formie w kształcie serca.
Kiedy nakładam surowe ciasto do formy to w odpowiednim miejscu nakładam więcej ciasta tak,zeby wyrosły ładne cyce.
Cyce też przekładam.
Chłodze w lodówce a później formuje nożem ładne piersi

Nie uzywam gliceryny.
Jest zdecydowanie zbędna

Przepis z plantą pozwala na dłuzszą obróbkę masy.

granola

Member
Lis 12, 2007
304
0
0
dorotko ten twoj przepis na mase z pianke z marschmallow jest niezastapiony, to juz kolejny raz kiedy
pokrylam ta masa tort

Załączniki

• DSC01649.JPG
    DSC01649.JPG
    48.1 KB · Wyświetleń: 0

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Witaj Dorotoxx,
Chciałam Ci tą drogą podziękować za podpowiedzi
icon_wink.gif

W wątku Masa cukrowa zamieściłam ostatni mój wyrób, do którego szykowałam się bardzo długo. W tym celu gromadziłam też przydatne informacje...
Pozdrawiam

Ostatnią edycję dokonał moderator:

vilk_89

Member
Kwi 26, 2010
21
0
0
Przeczytałam ten wątek od deski do deski, ale dalej mam wątpliwości
gruebel_2.gif
Czy masa nie stwardnieje zbytnio na torcie przechowywanym w lodówce? Jak długo można przechowywać ciasto pokryte tą masą?

Widzę, że wiele osób już eksperymentowało z tą masą. Ja muszę zrobić jakiś ładny torcik na sobotę i boję się, że coś pójdzie nie tak
cry_1.gif

wie_sz

Member
Mar 10, 2010
11
0
1
Dziękuję Doroto za odpowiedź i pragnę poddać pod Twój osąd
icon_wink.gif
moje pierwsze torty z masą cukrową.
Do tej pory robiłem torty tradycyjne, kryte kremem maślanym, lub bitą śmietaną, ale ta masa jest świetna, i chyba na stałe zagości na moich torcikach
icon_smile.gif

Załączniki

• resized_P5230168.jpg
    resized_P5230168.jpg
    330.7 KB · Wyświetleń: 0
  • resized_100_2003.jpg
    resized_100_2003.jpg
    502.4 KB · Wyświetleń: 0

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Ja się tu wtrącę
icon_smile.gif

Ślicznie!!!
Pięknie ukształtowane różyczki, pięknie obłożone ciasto....
Zasłużyłeś na pochwałę!!!

Dorotaxx

Member
Lut 15, 2008
404
0
0

illy

Member
Lut 20, 2008
1,500
0
0
Piekne te Wasze torty,daleko mi jeszcze do Was ale wciaz sie ucze. Mam pytanie do Dorotaxx, jak polozyc mase cukrowa na cycki, zeby ladnie to wygladalo i bylo zaglebienie, mi nie wyszlo i prze to tort nie byl zbyt ladny, wklejam zdjecie zebys widziala o co mi chodzi. Bylabym wdzieczna za wskazowki.

cyce.jpg

a tu jeszcze link do reszty
icon_smile.gif

https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1...mp;#entry989867

Załączniki

• cyce.jpg
    cyce.jpg
    24 KB · Wyświetleń: 0

granola

Member
Lis 12, 2007
304
0
0
illy ladny tort
u mniea masy cukrowej w rodzinie nikt nie je i znajomym tez nie smakuje
icon_sad.gif
szkoda bo jest bardziej wdzieczna do obrobki

illy

Member
Lut 20, 2008
1,500
0
0
U mnie wiekszosc tez nie, ale liczy sie efekt:p pozatym jak dodalam ostatnio troche soku z cytryny, to nawet nie bylo to takie zle. Jeden znajomy to zjada przedewszystkim ta mase cukrowa.

devillwoman

Member
Lis 18, 2010
438
0
0
DOROTAXX dziękuje Ci bardzo bo dzięki Tobie odważyłam sie zrobić mój pierwszy samochód, wprawdzie nie do konca trzymalam sie instrukcji ale efekt i tak przeszedł moje najsmielsze oczekiwania. Teraz będe walczyć z tortami pokrytymi masą
icon_smile.gif
pozdrawiam i jeszcze raz dzięki!!
lecker.gif

Załączniki

• zic_zac2.jpg
    zic_zac2.jpg
    401.6 KB · Wyświetleń: 0
  • zig_zac_.jpg
    zig_zac_.jpg
    318.4 KB · Wyświetleń: 0

devillwoman

Member
Lis 18, 2010
438
0
0
ILLY, ja taki tort pokryłam kremem a z masy zrobiłam tylko gorset, pokazywałam już kiedyś to zdjęcie ale załączam jeszcze raz
icon_smile.gif

Załączniki

• piersi.jpg
    piersi.jpg
    490.7 KB · Wyświetleń: 0

DziaMa

Member
Lip 19, 2007
60
0
0
166212_1410574279373_1682981163_779582_5679646_n.jpg

a to mój tort. żałowałam, że bez masy, ale poradziłam sobie z kremem i posypką
icon_smile.gif

162996_1410576199421_1682981163_779585_3585136_n.jpg

a tu już ugodzony i przed zjedzeniem
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy