truskawkówka*

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
No widzisz Basiu, w kazdej sytuacji mozna znalezc jakies plusy
icon_lol.gif

ajaj

Active member
Wrz 17, 2008
1,675
26
48
Tak bardzo chce zrobic te nalewke ale u nas 34 stopnie w cieniu i nie chce mi sie jechac po truskawki. Chce takie prawdziwe z pola. Ale za goraco dzisiaj.

ela2225

Member
Sty 28, 2006
6,033
9
38
I u mnie stoi od 1 lipca.
Zrobiłam z wódką ale jeszcze dodam cwiartkę spirytusu chyba

Ostatnią edycję dokonał moderator:

alicjanka

Member
Cze 28, 2006
5,627
0
0
Elu też robiłam z wódką ale ja nie lubię mocnych nalewek
icon_smile.gif

alicjanka

Member
Cze 28, 2006
5,627
0
0
Dziś dodałam sok z cytryny.
I nie wiem co zrobić z truskawkami - nie mam pomysłu i chęci na pieczenie teraz ciasta
icon_sad.gif

Ile można je przechowywać w lodówce? Wie ktoś?

polonistka

Member
Mar 26, 2008
1,963
0
36
No własnie, jakis fajny pomysl na truskawki?
Wlaswnie rozlalam do butelek - troche z opóżnieniem przez przeprowadzkę - ale już teraz smakuje cudowni. Limonka dodała pysznego posmaku, rewelacja.
Tak sobie myślę, że z mascarpone byłyby dobre, jakieś pomysły jeszcze?

Dorotka.p

Member
Wrz 21, 2007
1,661
3
38
Ja równiez robiłam w tym roku Truskawkówkę z tego przepisu i dziś właśnie rozlałam ją do butelek. Wyszła bardzo aromatyczna i mocna [zastanawiam się nawet czy nie za mocna, bo aż mnie na chwilę przytkało po spróbowaniu], ale nie jest zbyt słodka. Czy taka powinna być, bo wydawało mi się, że będzie słodziusieńka? A może wcisnęłam za dużo soku z cytryny? Dosładzać ją teraz, czy już nie?

qayasun

Member
Kwi 11, 2011
3
0
0
Mam pytanie do autorki przepisu i innych doświadczonych nalewkowiczek: dlaczego filtruje się nalewkę dopiero 2 tygodnie po zlaniu do butelek, a nie od razu po tych pierwszych 6 tygodniach?

Bacca

Member
Lut 11, 2011
116
0
0
Witam.
Kiedy najlepiej zaczać robić?
i podpowiedzcie tak z podwójnej porcji to w jakim słoiku /naczyniu robić? tzn. o jakiej pojemnosci?

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Bacca- na logikę: wtedy, kiedy są świeże truskawki
icon_wink.gif

Ja właśnie zalałam moją alkoholem.
Moje proporcje: 0,5 kg truskawek, 250 g cukru, 0,5 l wódki. Robię w 2 słoikach po ogórkach, bo nie mam nic innego.
Już teraz dodałam do każdego słoika troszkę soku z cytryny, bo się bałam, by nie straciły koloru. Zapowiada się interesująco.

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Tak to u mnie wygląda.
icon_smile.gif
Ojj, jak ja nie lubię długiego oczekiwania na efekt - jakiejkolwiek potrawy. Zawsze zżera mnie niepewność: uda się, czy nie?
gruebel_2.gif

truskawk_wka3.JPG

Załączniki

• truskawk_wka3.JPG
    truskawk_wka3.JPG
    86.6 KB · Wyświetleń: 1

poserbaby

Member
Paź 21, 2011
11,435
0
0
Też przygotowałam w tym roku likier truskawkowy, żeby zutylizować truskawki. Trochę inaczej robię - zasypuję owoce cukrem, potem zlewam sok i gotuję do uzyskania klarownego syropu, studzę i dopiero wtedy łączę z alkoholem. Używam wódki, bo na spirytusie ma za dużo mocy
zahnlos.gif
daję też więcej cukru i laskę wanilii.

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
poserbaby @ 13 Jun 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1302658Też przygotowałam w tym roku likier truskawkowy, żeby zutylizować truskawki. Trochę inaczej robię - zasypuję owoce cukrem, potem zlewam sok i gotuję do uzyskania klarownego syropu, studzę i dopiero wtedy łączę z alkoholem. Używam wódki, bo na spirytusie ma za dużo mocy
zahnlos.gif
daję też więcej cukru i laskę wanilii.

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Podniosłyście mnie na duchu, że może jednak z mojej nalewki nie wyjdzie porażka
icon_lol.gif
Nigdy jeszcze nie robiłam nalewki na świeżych owocach, stąd moje obawy.

poserbaby

Member
Paź 21, 2011
11,435
0
0
Wyjdzie dobrze na pewno. Chyba na wszystkim można zrobić nalewkę, nawet na syropie. W zeszłym roku zmarnowałam całą partię syropu z kwiatów bzu, bo gdzieś wyjechałam i zapomniałam go zapasteryzować
dump.gif
Rodzice zrobili z niego nalewkę i wyszła pyszna
icon_mrgreen.gif

Iza22

Member
Cze 21, 2012
921
0
0
Również nastawiłam ta nalewkę zobaczymy jaki będzie tego efekt, mam nadzieję że będzie dobra bo spirytus drogi a i truskawki w tym roku do najtańszych też nie należą
icon_wink.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy