- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Wszystko zaczęło się od Falafela, którego przygotowałam [/size]z okazji Tygodnia z Ciecierzycą zorganizowanego przez Agę-aa z blogu Eksperymentalnie, i który mnie po prostu zachwycił. Skoro w krajach arabskich używa się go zamiast mięsa, podając w chlebku pita, to dlaczego nie zrobić z niego hamburgera? W efekcie uzyskałam pysznego, aromatycznego i co ważne - pożywnego burgera, w pełni mogącego zastąpić wersję mięsną.
1 puszka ciecierzycy ( 400 g)
1 nieduża cebula
1 ząbek czosnku
1-2 łyżki natki pietruszki
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
1/3 łyżeczki kuminu
1/3 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki kolendry
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki cynamonu
szczypta pieprzu cayenne
6-8 łyżek mąki
olej do smażenia
ew. sezam
Ciecierzycę odsączyć z zalewy.
Wszystkie składniki utrzeć w blenderze. Dodać mąkę i wyrobić na jednolitą masę. Z masy formować w dłoniach nieduże, okragłe placuszki - burgery, grubości ok.1 cm.
Burgery smażyć na goracym oleju na złoty kolor. Odsączać na papierowym ręczniku.
Podawać w bułce, z keczupem, majonezem ( lub innym ulubionym sosem), ze świeżymi warzywami jak sałata lodowa, pomidor i ogórek.

1 puszka ciecierzycy ( 400 g)
1 nieduża cebula
1 ząbek czosnku
1-2 łyżki natki pietruszki
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
1/3 łyżeczki kuminu
1/3 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki kolendry
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki cynamonu
szczypta pieprzu cayenne
6-8 łyżek mąki
olej do smażenia
ew. sezam
Ciecierzycę odsączyć z zalewy.
Wszystkie składniki utrzeć w blenderze. Dodać mąkę i wyrobić na jednolitą masę. Z masy formować w dłoniach nieduże, okragłe placuszki - burgery, grubości ok.1 cm.
Burgery smażyć na goracym oleju na złoty kolor. Odsączać na papierowym ręczniku.
Podawać w bułce, z keczupem, majonezem ( lub innym ulubionym sosem), ze świeżymi warzywami jak sałata lodowa, pomidor i ogórek.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: