Vegeburger

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Może być i tacka aluminiowa, są takie grillowe z dziurkami, tzn. podłużnymi prześwitami.

Zresztą - sama zobaczysz, w sumie kotleciki nie rozpadają się same z siebie, konsystencja jest mniej więcej taka, jak przy burgerach z mięsa mielonego.

Tak kręcę
icon_wink.gif
, bo przyznam, że na grillu ich nie robiłam ( brak grilla i ogródka, więc mam marne szanse, by spróbować
icon_sad.gif
) - robiłam na patelni.
 

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Dziewczyny ja bardzo lubię te burgery i powiem Wam, że przy najbliższej okazji zrobię je na grillu, mam żeliwny, z dość szerokimi prętami, to powinno się udać, dam znać co mi wyszło, a chłop niech "źre" karkówkę
icon_wink.gif
.
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
O, to koniecznie daj znać
icon_smile.gif
To im moze jeszcze miłego aromatu ogniskowego dodać
icon_smile.gif


Orelia, jak na patelni grillowej, to oczywiście, że tak
icon_smile.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
icon_mrgreen.gif

Jak coś zapiekane robie to zawsze z papryką
icon_razz.gif
wczoraj do farszu bakłazanowego dalam. I harissa naturalnie
rofl.gif
lecker.gif


A te burgery tez mnie kuszą tylko muszę wczesniej sobie zaplanować coby ciecierzyce namoczyc
icon_wink.gif
i patelnie grillową kupić wrrr
icon_frown.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Ja na zwykłej teflonówce jechałam z nimi
icon_smile.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Teflonówkę to mam
fiesgrins.gif
a i bułki ciemnej mi się ostatnio chce hmmm
icon_razz.gif

Trzeba pomyslec
icon_razz.gif
 

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
0
a po co tam sie dodaje sode? robię liste zakupów to dopisuję ciecierzyce
icon_smile.gif
)
 

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Osobiście to mi tu papryka wędzona nie pasuje do tego zestawu przypraw, za dużo szczęścia na raz by było
icon_mrgreen.gif
, pogoda nie "bałdzo", więc grill będzie musiał poczekać do przyszłego weekendu
cry_1.gif
, ale zrobię na pewno, Ilonka jak będziesz robić z suchej ciecierzycy, to drobna sugestia moja, bo z takiej też robiłam, taka gotowana w domu ciecierzyca jest bardziej sucha i krucha, więc aby burgery nabrały odpowiedniej konsystencji i się nie rozwalały dolałam najpierw do masy łyżkę wody i dodałam mąki łyżkę lub dwie, mąki trzeba dodać, bo bez niej będą się rozwalać - wiem, bo to też sprawdziłam
icon_lol.gif
. Ja swoje też smażyłam na zwykłej patelni teflonowej, pomaziaj je Ilonko odrobiną oleju, będą miały smaczniejszą skórkę.

Kojka sodę chyba dodaje się dla spulchnienia
gruebel_2.gif
.
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
CYTATKojka sodę chyba dodaje się dla spulchnienia
Ja tez dodaję sodę
icon_mrgreen.gif


Mówią, że jest konieczna dla zachowania pulchności ( to wiem przeszukiwania przepisów na falafel: tam jest alternatywnie: soda lub proszek do pieczenia)

CYTATWażne żeby Tobie smakowały, a co tam nawrzucasz to "wolność Tomku w swoim domku"
Wyznaję dokładnie tą samą zasadę
icon_biggrin.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
0
eee to ja znam działanie sody
icon_smile.gif
tylko w tym przepisie sie zastanawiałam
icon_smile.gif
) myślałam,ze jakieś tajemne ma zastosowanie
icon_smile.gif
)
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
CYTATmyślałam,ze jakieś tajemne ma zastosowanie
jeśli będziesz robić burgery o północy, przy pełni księżyca, to kto wie!
icon_biggrin.gif
icon_wink.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
A penia juz w ten poniedzialek
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif
 

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
Ilona @ 5 Jun 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=861921A te burgery tez mnie kuszą tylko muszę wczesniej sobie zaplanować coby ciecierzyce namoczyc
icon_wink.gif
i patelnie grillową kupić wrrr
icon_frown.gif
Mała_Mi @ 5 Jun 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=861929Ja na zwykłej teflonówce jechałam z nimi
icon_smile.gif
Ja też. Grillowa nie jest potrzebna
icon_smile.gif
.
Dodatkową zaletą tych burgerów jest to, że można je smażyć na stosunkowo niewielkiej ilości tłuszczu.


Izolda @ 5 Jun 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=861958mąki trzeba dodać, bo bez niej będą się rozwalać - wiem, bo to też sprawdziłam
icon_lol.gif
.
Ale wcale nie trzeba jej tyle co w przepisie - ja dałam podobnie jak Ty Izoldo, 3 płaskie łyżki na całą porcję i było bardzo okej.
daumen.gif


Izolda @ 5 Jun 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=861958Kojka sodę chyba dodaje się dla spulchnienia
gruebel_2.gif
.
O matko, a ja zupełnie zapomniałam o sodzie! Tak czy inaczej, burgery wyszły po prostu pyszne i wcale nie będę jej dodawać przy powtórkach, bo wersja bez mnie zadowala.
icon_smile.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Ja ilości maki dopracowałam przy falafelu ( tak: rozwala się, jak za mało
icon_mrgreen.gif
)
Dlatego potem już bałam się cokolwiek zmienić
icon_wink.gif


Ale może faktycznie ze względu na różnicę w sposobie smażenia, w przypadku burgerów można dać jej mniej.