ulla1 @ 6 Aug 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=735427Joanno
jak dla mnie coś mało słodkie
(...)
ja kruche na tartę robię tak: masło z mąką posiekać, dodać żółtka, cukier i esencję, ewentualnie odrobinę śmietany, zagnieść i do lodówki...!Ulla, tarty należą do moich ukochanych ciast, więc przez lata wypróbowałam na nie wiele przepisów.![]()
Jednak przepis Ayn wydaje mi się najlepszy. Ciasto ślicznie pachnie, pięknie się listkuje i jest cudownie kruche.
Dla mnie po prostu idealne. Ale podkreślam - dla mnie. Każdy wielbiciel tart ma pewnie swój ulubiony przepis.![]()
Tarta ta z założenia ma nie być bardzo słodka, bo zgodnie z pomysłem autorki podaje się ją z lodami.
W przypadku bardzo kwaśnych owoców można pewnie dodać troszkę więcej cukru.
Maraa @ 6 Aug 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=735545Niewiele zdążyłam sfotografować... ale pokażę ostatni kawałeczekMaraa, piękne zdjęcia
Joanna @ 7 Aug 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=735987Upiekłam dziś z gruszkami. Nie obyło się bez przygód. Najpierw do nadzienia chlupnęło mi się trochę za dużo ekstraktu waniliowego i soku z cytryny, a potem, po dziesięciu minutach pieczenia wyłączono prąd....
Byłam więc pewna megazakalca.... Jednak ku memu zdumieniu okazało się, że nawet pieczenie na raty nie zaszkodziło temu cudownemu ciastu.Było pyszne. Podałam je z gałką lodów o smaku tiramisu.![]()
Joanno, co za zbieg okoliczności...u mnie też dzisiaj wyłączyli prąd jak piekłam chleb, a drugi raz jak piekłam sernik![]()
![]()
Joanna @ 7 Aug 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=736005Współczuję... Ja bym chyba wyszła z siebie....Mam nadzieję, że i u Ciebie obyło się bez zakalca.![]()
Sama nie wiem jak to się stało ale strat nie odnotowałam![]()
Joanna @ 7 Aug 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=736024Nawet moralnych?![]()
No nie... moralne były, nerw mi trochę ruszyło![]()
Joanno, ja się zakochałam w tej tarcie... w jej wyglądzie, ten zawinięty brzeg ciasta... Nie często tak mam ale moją żal było mi kroić![]()
Joanna @ 7 Aug 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=736035![]()
Mnie chwyciła za serce od razu, jak ją zobaczyłam u Ayn. NATYCHMIAST musiałam ją zrobić.![]()
A jaki sernik piekłaś?![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.