Wiejska tarta ze śliwkami

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
Niewiele zdążyłam sfotografować... ale pokażę ostatni kawałeczek, który pozostał
icon_mrgreen.gif
Tarta jest... a raczej powinnam napisać, że była... bardzo smaczna!
lecker.gif
 

Załączniki

  • DSC03821.JPG
    DSC03821.JPG
    319 KB · Wyświetleń: 4
  • DSC03825.JPG
    DSC03825.JPG
    306.8 KB · Wyświetleń: 4

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Margot, Maraa - cudne tarty!
mniam.gif

Bardzo się cieszę, że Wam smakowały.
banana.gif


ulla1 @ 6 Aug 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=735427Joanno
jak dla mnie coś mało słodkie:)
(...)
ja kruche na tartę robię tak: masło z mąką posiekać, dodać żółtka, cukier i esencję, ewentualnie odrobinę śmietany, zagnieść i do lodówki...!
Ulla, tarty należą do moich ukochanych ciast, więc przez lata wypróbowałam na nie wiele przepisów.
icon_smile.gif

Jednak przepis Ayn wydaje mi się najlepszy. Ciasto ślicznie pachnie, pięknie się listkuje i jest cudownie kruche.
Dla mnie po prostu idealne. Ale podkreślam - dla mnie. Każdy wielbiciel tart ma pewnie swój ulubiony przepis.
icon_smile.gif

Tarta ta z założenia ma nie być bardzo słodka, bo zgodnie z pomysłem autorki podaje się ją z lodami.
W przypadku bardzo kwaśnych owoców można pewnie dodać troszkę więcej cukru.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ulla1

Member
Maj 27, 2008
29
0
0
Pewnie masz rację Joanno...zrobiłam z pierwszymi w tym roku węgierkami (kwaśne!!)
ale jak pisałam i tak nie było go po ok godzinie...podałam z bitą śmietaną
daumen.gif

muszę spróbować jeszcze raz, ale uważać bardziej na zamrażalnik i dodać odrobinkę więcej cukru
icon_mrgreen.gif

bo ja taka słodka dziurka jestem
icon_lol.gif
tak babcia mówiła...
 

Katja

Member
Cze 27, 2007
311
0
0
a ja sobie dzisiaj wydrukowalam przepis...
o!
icon_smile.gif
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Upiekłam dziś z gruszkami. Nie obyło się bez przygód. Najpierw do nadzienia chlupnęło mi się trochę za dużo ekstraktu waniliowego i soku z cytryny, a potem, po dziesięciu minutach pieczenia wyłączono prąd....
Byłam więc pewna megazakalca.... Jednak ku memu zdumieniu okazało się, że nawet pieczenie na raty nie zaszkodziło temu cudownemu ciastu.
icon_smile.gif
Było pyszne. Podałam je z gałką lodów o smaku tiramisu.
mniam.gif
 

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
Joanna @ 7 Aug 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=735987Upiekłam dziś z gruszkami. Nie obyło się bez przygód. Najpierw do nadzienia chlupnęło mi się trochę za dużo ekstraktu waniliowego i soku z cytryny, a potem, po dziesięciu minutach pieczenia wyłączono prąd....
Byłam więc pewna megazakalca.... Jednak ku memu zdumieniu okazało się, że nawet pieczenie na raty nie zaszkodziło temu cudownemu ciastu.
icon_smile.gif
Było pyszne. Podałam je z gałką lodów o smaku tiramisu.
mniam.gif
Joanno, co za zbieg okoliczności...
gruebel_2.gif
u mnie też dzisiaj wyłączyli prąd jak piekłam chleb, a drugi raz jak piekłam sernik
icon_mrgreen.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Współczuję... Ja bym chyba wyszła z siebie....
baa.gif
Mam nadzieję, że i u Ciebie obyło się bez zakalca.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Nawet moralnych?
icon_wink.gif
zahnlos.gif



A to moja tarta:

wiejska_tarta_z_gruszkami.jpg

wiejska_tarta_z_gruszkami1.jpg

Zdjęcia niestety kiepskie, bo z pożyczonej komórki, ale są....
 

Załączniki

  • wiejska_tarta_z_gruszkami.jpg
    wiejska_tarta_z_gruszkami.jpg
    21.4 KB · Wyświetleń: 12
  • wiejska_tarta_z_gruszkami1.jpg
    wiejska_tarta_z_gruszkami1.jpg
    21.5 KB · Wyświetleń: 12
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
handclasp.gif

Mnie chwyciła za serce od razu, jak ją zobaczyłam u Ayn. NATYCHMIAST musiałam ją zrobić.
icon_mrgreen.gif



A jaki sernik piekłaś?
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
Dzięki, Joanno
bussi.gif
nie wiedziałam, że jest już na forum i właśnie go sobie tłumaczyłam
dump.gif
 

mgielka888

Member
Gru 21, 2007
1
0
0
Obserwuję to forum już baaaardzo długo i wiele przepisów już wykorzystałam...prawedę powiedziawszy chyba wszystko co piekę pochodzi z tego forum. Piszę o ile dobrze pamiętam po raz pierwszy (wstyd.....) ale musiałam....

TARTA GENIALNA!!!!!!!!!!!!!!!!!!Własnie wcinam...chrupiąca, pachnąca, boska
DZIĘKUJĘ!!!
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Mgiełko, cieszę się, że podzielasz moje zdanie co do genialności tej tarty.
icon_smile.gif
icon_mrgreen.gif

Chętnie bym ja znów pochrupała, ale zupełnie nie mam czasu na pieczenie...
icon_sad.gif
 

Sybilla

Member
Wrz 7, 2008
1
0
0
Ciasto wyszło znakomicie, jednak do końca nie byłam tego tak pewna. Czy ktoś może mi napisać dlaczego moje ciasto zawsze jak wyciągnę z lodówki i próbuję je rozwałkować to zaczyna po bokach pękać?
gruebel_2.gif
Podejrzewam, że coś robię nie tak, ciasto jest niby ok, ale podejrzewam, że jakby było gładkie i nie pękało ty byloby przepyszne. Proszę kogoś o radę.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy