gosiaczek2 @ 2 Sep 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=888462Jestem ciekawa czy udałoby go się upiec w maszynie do chleba....
IMHO nie.
Jesli upieczesz w maszynie to juz bedzie inny chleb, a poza tym raczej nie wyrosnie, bo to jeden z tych chlebow co to niby zajmuje caly dzien, ale za kazdym razem trzeba mu poswiecic 2-3 minuty![]()
mirabbelka @ 31 Jan 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=938909dokladnie.
swietnie Guciu, ze go wstawiles.
bo to idealny przyklad, ze nie nalezy sie spieszyc z wstawianiem chleba do piekarnika.
tak wygladaja w przekroju dziury chleba, ktory powinien jeszcze wyrastac. nie sa okragle tylko wydluzone i skierowane do gory. nadmiar CO2 wytworzony przez dzikie drozdze wydobywal sie jak moglMirabbelko, dziękuję za tą informację.
Ten chleb wymaga chyba cierpliwości. Wyrastał ponad 2 godz. i "nic". Nawet próba "palca" wskazywała, że więcej nie chce rosnąć. Za to na kamieniu robi "cuda" i wyrasta ponad 3 krotnie czyli to jeszcze nie była jego pora.![]()
mirabbelka @ 1 Feb 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=939130a coz to sa 2 godziny dla chleba na zakwasie ???
a moze dlugie zimne wyrastanie by mu pomoglo.Zupełnie zapomniałem, że pieczenie chleba na zakwasie to nie produkcja przemysłowa![]()
Wypróbuję długie zimne wyrastanie.
Dziękuję za rady![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.