Wiejski chleb francuski

4szymki

Member
Sie 20, 2007
87
0
0
Qrczę ale olbrzym
mniam.gif
 

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,234
2,237
113
blacha_do_pizzy.jpg
Kamień polecamy jak najbardziej, ale jak się śpieszysz to polecamy do pieczenia blachę do pizzy z dziurkami. Też zdaje świetnie egzamin ( szybciej się nagrzewa i mniej pożera prądu
fiesgrins.gif
fiesgrins.gif
fiesgrins.gif
)
icon_razz.gif
 

Załączniki

  • blacha_do_pizzy.jpg
    blacha_do_pizzy.jpg
    47.8 KB · Wyświetleń: 0

Anu-La

Member
Gru 15, 2008
32
0
0
Tez upiekłam ten chlebek. Bardzo dobry w smaku. Pięknie rośnie. Na pewno wejdzie na stałe do mojego chlebowego repertuaru
lecker.gif
Piekłam z połowy składników. Dałam mąke przenna 650 (z Lidla) i żytnia (chyba 550) dlatego taki jaśniutki. Nie wiem jaka powinna być żytnia, ale akurat miałam tylko taką. albo 2000.

Anula
franc_1.JPG
 

Załączniki

  • franc_1.JPG
    franc_1.JPG
    654.7 KB · Wyświetleń: 0

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,234
2,237
113
wiejski_francuski_na_kamieniu1.jpg
wiejski_francuski_na_kamieniu.jpg
wiejski_francuski.jpg

Mój Małżonek w akcji - chleb pieczony na kamieniu, pyszny, a do tego chrupiąca skórka
 

Załączniki

  • wiejski_francuski.jpg
    wiejski_francuski.jpg
    97.6 KB · Wyświetleń: 0
  • wiejski_francuski_na_kamieniu.jpg
    wiejski_francuski_na_kamieniu.jpg
    94.4 KB · Wyświetleń: 0
  • wiejski_francuski_na_kamieniu1.jpg
    wiejski_francuski_na_kamieniu1.jpg
    106.1 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
rewelacyjny
mniam.gif

zarowno Anuli jak i Gucia oczywiscie

maki zytniej w tym chlebie jest niewiele, wiec od biedy mozna dac razowa typ 2000. jesli pszenna ma duzo bialka to uda sie i tak utrzymac forme bochenka.
podana ilosc skladnikow jest na dwa male chleby, badz jeden ogromy "dożynkowy"
icon_mrgreen.gif
 

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,234
2,237
113
Mirabbelko , Olasz

cvety.gif


Chlebek - raczej bochen -rzeczywiście w środku jest bardzo delikatny, a skórkę ma wspaniale wypieczoną i chrupiącą. My daliśmy mąkę żytnią 720 , chlebową 850 i pszenną pełnoziarnistą Lubbeli ( 1/4 porcji mąki ) .
cook.gif

Po włożeniu do piekarnika na gorący kamień zaczął od razu rosnąć w oczach.
dance.gif

Chleb powędrował oczywiście do rodzinki razem z razowcem.
zahnlos.gif
 

julialaurabe

Member
Kwi 10, 2009
2
0
0
Mój 3 chleb na zakwasie.
Bardzo dobry, żadnych problemów z robieniem. Piekłam 8 minut mniej, jednak chyba powinnam 8 minut dłużej, wg. przepisu;)
 

Załączniki

  • DSC09212.JPG
    DSC09212.JPG
    2.5 MB · Wyświetleń: 0

marta1982

Member
Kwi 18, 2009
43
0
6
Upiekłam ten chleb i smakował wszystkim ale miałam problem z wyrastaniem zajęło my to 7 godzin ale to wszystko przez mój jeszcze jednak zbyt młody zakwas choć wydawało mi się że 6 tygodni hodowli to całkiem długo. Na racie dam sobie spokój jeszcze z chlebami na samym zakwasie bo nie mam cierpliwości do tak długo wyrastającego pieczywa ale wrócę do niego jeszcze kiedyś, bo w smaku był naprawdę niezły i miał piękne dziury.
 

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
dokladnie.
swietnie Guciu, ze go wstawiles.
bo to idealny przyklad, ze nie nalezy sie spieszyc z wstawianiem chleba do piekarnika.
tak wygladaja w przekroju dziury chleba, ktory powinien jeszcze wyrastac. nie sa okragle tylko wydluzone i skierowane do gory. nadmiar CO2 wytworzony przez dzikie drozdze wydobywal sie jak mogl
 

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,234
2,237
113
mirabbelka @ 31 Jan 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=938909dokladnie.
swietnie Guciu, ze go wstawiles.
bo to idealny przyklad, ze nie nalezy sie spieszyc z wstawianiem chleba do piekarnika.
tak wygladaja w przekroju dziury chleba, ktory powinien jeszcze wyrastac. nie sa okragle tylko wydluzone i skierowane do gory. nadmiar CO2 wytworzony przez dzikie drozdze wydobywal sie jak mogl
Mirabbelko, dziękuję za tą informację.
Ten chleb wymaga chyba cierpliwości
gruebel_2.gif
. Wyrastał ponad 2 godz. i "nic". Nawet próba "palca" wskazywała, że więcej nie chce rosnąć. Za to na kamieniu robi "cuda" i wyrasta ponad 3 krotnie czyli to jeszcze nie była jego pora.
 

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
wow - kolejny mój udany wypiek
icon_mrgreen.gif
krojony jak był jeszcze ciepły:

chleb_wiejski.jpg

użyłam mąki lubelli pełnoziarnistej, dlatego też pewnie musiałam dodać więcej wody. Włożyłam do lekko nagrzanego piekarnika, piekłam 45 minut w 200*C, po czym wyjełam go z blaszki i wstawiłam takiego golasa jeszcze na 10 minut. W smaku pyszny
icon_smile.gif


chleb_wiejski1.jpg
 

Załączniki

  • chleb_wiejski.jpg
    chleb_wiejski.jpg
    227.8 KB · Wyświetleń: 0
  • chleb_wiejski1.jpg
    chleb_wiejski1.jpg
    233.7 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy