doris71 @ 17 Feb 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1401925dzisiejszy z sezamem i czarnuszkąAleż efektownie to wygląda, bede musiala odgapic !
Widzę, że zostałaś wielbicielką tego zakwasu!
Ja mam swoj żytni prowadozny od 5,5 roku i inne robię tylko dla eksperymentu.
Chleb najczęściej pieke polski albo wiejski francuski.Dla chopa.
Żytni razowy żołnierski dla syna.
A ja od czsu półpaśca wcale nie jem chleba, żaden mi nie smakuje![]()
doris71 @ 17 Feb 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1401936Qd ja marzyłam o chlebku na zakwasie od dawna a ten taki prosty, przystępny, dziękuję![]()
zakwas żytni poza moim zasięgiem, przynajmniej na razie,No nie żartuj... jak można tak okrutnie mnie w konia robic?
Masz gotowy zakwas ( ten na kartoflu), więc żeby otrzymać zakwas żytni wystarczy 1 łyżka odłożona do słoika; dosypujesz do tego samego słoika 2-3 łyżki mąki razowej żytniej typ 2000, dolewasz tyle samo wody, albo i 2 łyżki więcej i masz za 24 godziny gotowy zakwas żytni. Część wykorzystujesz do pieczenia ( zwykle wystarcza 1 łyżka + woda i mąka żytnia w ilości podanej w przepisie, na noc), a resztę chowasz do lodówki i dokarmiasz - wszystko w wątku mirabbelki o zakwasie!!!!
doris71 @ 17 Feb 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1401946widzisz ja cykor jestem, ale spróbuję, mąkę nawet widziałamTrzymam trzymam wszytkie 4 kciuki!
ajaj @ 22 Feb 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1403436Czy na tym zakwasie mozna piec wszystkie chleby czy tylko jakies okreslone? Chcialabym upiec chleb jogurtowy i z siemieniem lnianym. Nada sie?Zakwas jest zakwas. Nadaje sie do każdego przepisu. Tak jak drożdże - nie zastanawiasz się, czy drożdże świeże są do jednych wypiekó, a instant do innych.
Roman @ 23 Feb 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1403779mam nadzieje ze qd sie nie pogniewa jesli wstawie zdiecia mojego chleba
ale z gotowanego ziemniaka.
Chleb rosl jak szalony bardzo latwy w wykonaniu no i smaczny.Czemu mialabym sie gniewac?
Chleb piękny, apetyczny, tylko chrupać!
Gratulacje!
Jolan @ 24 Feb 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1404071No wiesz co qd? Czuje sie zazdrosna. Doris chlebki chwaliłaś, Roman też, a moje na zdjęciu? Na Twoim zakwasie z ziemniakiem?
Jolan ja tez nie pochwalilam i czuje sie winna
Chlebki sliczne i napewno smaczne![]()
![]()
Doris twoje rowniez sliczniutkie![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.