Jolan @ 24 Feb 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1404071No wiesz co qd? Czuje sie zazdrosna. Doris chlebki chwaliłaś, Roman też, a moje na zdjęciu? Na Twoim zakwasie z ziemniakiem?
Bije sie w piersi ! ! ! że też nie ma stosownego emotka...![]()
Śliczne chleby i na pewno smaczne! Jolan, tak trzymać!
Coś Wam opowiem przy okazji.
Przyjaciolka zapragnela upiec sobie chleb żytni razowy, taki jak u mnie jadla. Wysłałam jej ususzony zakwas i dwa przepisy: jak prowadzic zakwas i jak upiec chleb.
Odzywa sie z pretensjami, ze nie wyszlo, że nie uroslo nawet o milimetr. Swinie zjedza.
Jak ja wypytalam, to okazalo sie, ze poszla na skroty. Dodala lyżeczke zakwasu matki ( jak lyzeczke drożdży) do mąki z wodą, sypnęła dwie łyżki soli ( bo ile to 15 g? pytala poniewczasie) i odstawila na 2 godziny, po czym wsadzila do pieca. W złości wywaliła zakwas razem ze sloikiem.![]()
Podrzuciłam jej przepis na ten zakwas na kartoflu.
Ale ja chce żytni, nie pszenny!
No to dodaj mąki żytniej zamiast pszennej i będziesz miała żytni!
AAAAAAAAAAAAAAAA - tak skwitowala
Ciekawam, jak jej pojdzie, czy znowu na skróty?
doris71 @ 17 Mar 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1411055
trzymam mocno, chcę poznać szczegóły, przydałby się dla córki
No juz nastawilam. Za 3 dni bedzie wiadomo, czy mam zakwas i co z tego wynika dla chleba .
Roman @ 21 Mar 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1412927Czekam na zdiecia i opinie jak smakuje
Na świeżo: zrobiłam bardzo płaski ten chlebek bezglutenowy, za płaski zdecydowanie. W smaku zbyt kwaśny wyszedł, trzeba zmienic proporcje jednak ( dałam zakwas niemal 1: 1,2 z mąka ryżową i orzechami). Urósł niewiele, ale zdecydowanie nie jest to zakalec. Jutro zrobie zdjęcie i posmakuję raz jeszcze.
Oprócz tego upiekłam pszenny chleb z tego samego zakwasu. Wczoraj wieczorem nastawilam zaczyn ( zakwas ziemniaczano - besanowy+ mąka pszenna i woda, wyrobione na gęste ciasto), dzisiaj dodalam makę wodę i sól. Fantastycznie mi wyrósł. Zdjęcie też jutro.
mirabbelka @ 22 Mar 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1413229Jak na chleb bezglutenowy wyglada naprawdę całkiem nieźle.Fajnie ze zakwas udało się wyhodować tą ziemniakową metodą.
Ta trocinowatość może być nie tylko z braku wody ale i z mąki ciecierzycowej. Wg moich doświadczeń dobre efekty jesli chodzi o konsystencje ciasta daje dodatek mąki gryczanej.Dziękuję, mirabbelko mój guru!
Metoda ziemniakowa jest niesamowita, kisnie w oczach, co zima jest szczegolnie cenne.![]()
Ja strasznie jestem ciekawa jak sie bedzie zachowywac maka jaglana, ale wymiotlo w normalnej cenie, jak zobaczylam 16,50 za 450 g to odpuscilam.
I żując te trociny mam wrażenie, że ryż nie namókł, nie napęczniał. Następnym razem namoczę ryżową mąkę poprzedniego dnia, nastawiając zaczyn w drugim naczyniu. Rano pomieszam, dodam reszte składników.. zobaczymy.
Roman @ 22 Mar 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1413365Mam przepis ma chleb GF z wieloma ziarnami i orzechami ale nie wiem gdzie go wstawic bo nie chce zasmiecac
tego watka. Jest bez uzycia zakwasu i drozdzy.Rozpocznij watek "Chleb bezglutenowy" i wstawiaj !!!
Ja jak dopracuje swoja recepture to tez wstawie.
A moderatora poprosimy o wydzielenie wsrod pieczywa wątku bezglutenowego i jusz.
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.