Pulled Pork Sandwich*

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
A niektóre wyglądają jakby zwymiotowały same siebie.
rofl.gif

Pewnie niebawem zrobię:)
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Tutejszy klasyczny jest bezplciowy
Za to miszcze potrafia ksiazke kucharska wydac tylko i wylacznie z sosami bbq
rofl.gif

 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Przyszlam podejrzec co dajesz, bo mam zeberka.
Chce je zrobic z karmelizowana cebula wiec pomyslalam o pepsi (kola wyszla
icon_sad.gif
do tego ta, ktora najbardziej lubilismy chyba na zawsze
icon_sad.gif
nie robia i nie ma jej w sklepach
icon_sad.gif
) zeby juz bylo calkiem slodko.

Dodatkowo doniose, ze nie wiem jak sie to dzieje, ale przypieka sie w wolnowarze. Mozna spokojnie robic i pieczenie wieprzowe i potrzymac dluzej, zeby wyszlo mieso rozwlekane. Jak ktos nie ma piekarnika gazowego to spora oszczednosc.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Uwazam, ze nie mialam wlasciwego sosu bbq (jeden, ktory kupilam bo w ladnej butelce
zahnlos.gif
dobrze zbalansowany slodko- kwasny, ale ja wole slodko-kwasno-slono i malo ostry byl, drugi kupil malzonek, bo glosi etykieta, ze tradycyjny, jakas damulka na niej zacheca do domowego gotowania tez stanowczo za slodki
icon_wink.gif
pikantnosci zero, a mieszac wlasnego mi sie nie chcialo
icon_wink.gif
Balam sie, ze z pepsi bedzie bardzo, bardzo slodko, ale malzonek mruczal wiec na pewno powtorze choc z innym sosem.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Doslownie byloby rozciagane, ale ze nie chodzi o elastycznosc, imo oddaje lepiej
icon_wink.gif
nature potrawy.
Resztke chlopcy dostana w kanapce na lunch.

Troszki sie wkurzam na szkole polska
icon_rolleyes.gif

Doprawdy zadnego kontaktu, a skoro nie poszli to sama gnac nie bede. Nic, moze za tydzien jeszcze sie da zagadac jesli nie odpowiedza na e-mail.
Nic, nie smiece
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,317
1,612
113
Tak chwalicie, że muszę zrobić.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Że trafiłam na promocję łopatki wieprzowej to zrobiłam w końcu
fiesgrins.gif

Przejrzałam wiele przepisów i zrobiłam własną wersję, tym bardziej że sosów proponowanych przez Poser nie miałam.
Żeby nie marnotrawić energii robiłam prawie z 2 kg łopatki. Piekam jakieś 3 godziny. No może 3 i pół.
Wczoraj po upieczeniu ciasta włożyłam mięso na jakieś 1,5h po czym wyłączyłam i poszłam spać zostawiając naczynie z mięsem w piekarniku. Nawet nie otwierałam. Rano włączyłam znowu na 1,5 h i wyłączyłam bez zaglądania. Później włączyłam na trochę, ale jak zajrzałam i spróbowałam doszłam do wniosku że dłużej nie ma potrzeby piec, bo mięso rozpadało się pod dotknięciem. Podpiekłam z 1/2h bez przykrycia i tyle.

Pyszne to to
mniam.gif
smakuje nawet córci która z mięs lubi tylko filet z kury i mielone
fiesgrins.gif

Zjedliśmy z colesławem, w bułach do hamburgerów podpieczonych na suchej patelni.
Rozdziabane mięso wymieszałam z kilkoma łyżkami sosu z pieczenia i sosem BBQ (użyłam tego bo tylko taki znalazłam http://wygodny-market.pl/produkt/2524/95/P...ecue_250ml.html ale nie smakuje za bardzo dymem, tak akurat) - na oko, do smaku.

A mięso zrobiłam tak:
Mięso opłukałam, osuszyłam, nacięłam w kratkę.
Wsypałam przyprawy, i resztę bez coli, wmasowałam w mięso i wtedy zalałam colą i do pieca w 180 st, po włożeniu zmniejszyłam na 150.

1,5 - 2 kg łopatki
1/2 szkl ketchupu
1/2 szkl sosu BBQ
łyżka musztardy
2 łyżki sosu worcesterschire
łyżeczka miodu
łyżka octu jabłkowego
sól, ok łyżeczki
pieprz czarny mielony
papryka wędzona słodka
papryka słodka
łyżeczka suszonej cebuli
łyżeczka mielonej kolendry
szcz. soli zmiękczającej mięso
1 cebula pokrojona w kosteczkę

i do zalania 1 szkl coca coli - następnym razem dodam 1/2 szkl, bo płynów w efekcie końcowym wyszło duuużo, myślę ze za dużo.
Piekłam w brytfannie, pod przykryciem.
pork1.jpg

pork2.jpg
 

Załączniki

  • pork1.jpg
    pork1.jpg
    159.3 KB · Wyświetleń: 1
  • pork2.jpg
    pork2.jpg
    140.4 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,317
1,612
113
Który to sos? Mikado? Ja już skompletowałam sosy HP z pierwszego posta, tylko mięso zapomniałam kupić.
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Jesli chodzi o roznice w cenie zrob swoj sos! Przy wiekszych ilosciach to sie oplaca cenowo, a praca zadna.

Znacie taki? https://www.google.ca/search?bav=on.2,or.&a...e%20Sauce%20Bbq
'jerk' w nazwie mnie zawsze pociaga
icon_mrgreen.gif
Podobno lepszy http://weganskiepysznosci.blogspot.ca/2012...s-barbecue.html

Wedzony smak lubie bardzo, ale jak kupie sos, ktory imo nie jest dobrze zbalansowany nie rozpaczam. Doprawiam worcestershire, tabasco, a jak za malo wedzony western smokehouse http://1.bp.blogspot.com/-vNeSKnPgx7c/T_Ti.../dianas+bbq.jpg Ten ostatni jest mocno wedzony.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,317
1,612
113
Mieso w piecu. Jak widać, trochę się zbierałam
fiesgrins.gif
:

yrsa @ 15 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1442981Tak chwalicie, że muszę zrobić.
yrsa @ 29 Sep 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1470806Ja już skompletowałam sosy HP z pierwszego posta, tylko mięso zapomniałam kupić.
Robię wersję z colą, bo piwo już dawno wypiłam (nieopatrznie zakupy zaczęłam właśnie od piwa
fiesgrins.gif
)