Sernik z jogurtów bałkańskich

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,427
3,745
113
hazo @ 2 Sep 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=574882Kupiłam przy ostatnim pieczeniu tego sernika ten grecki Bakomy i Bałkański, żeby porównać. Jak dla mnie ten Bakomy nie wytrzymał porównania z Bałkańskim. Był rzadszy i bardzo kwaśny. Ale może trafiłam na taką partię.
Mnie smakuje.
icon_smile.gif
Jest wystarczająco gęsty, lekko kwaskowaty, jak to jogurt, ale zdecydowanie nie za kwaśny. Sprawdził mi się i w pikantnym sosie, i w deserze ( musie z mango).
icon_smile.gif
A główną jego zaletą jest to, że występuje w osiedlowym sklepiku ( w przeciwieństwie do Bałkańskiego... )
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
Może ktoś zdradzi tajemnicę, jak robić ten sernik aby niewiele tylko opadł. Piekłam go już wiele razy, stosując różne metody mieszania i pieczenia, ale to nie pomaga. Za każdym razem dużo opada.
 

biedroneczka

Member
Maj 8, 2007
32
0
0
Ostatnio jak piekłam ten sernik to dodałam proszek do pieczenia i nie wiem jakim cudem ale mi pierwszy raz nie opadł nie wiem czy to zasługa proszku czy opatrzności bożej
icon_mrgreen.gif
 

ela2225

Member
Sty 28, 2006
6,033
9
38
Dziewczyny co do opadania to autorka przepisu poleca dodać sernix taki dodatek do serników dostępny w każdym sklepie.
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0

matylda

Member
Lip 5, 2006
222
0
16
Zgłaszam, że ciasto przepyszne. Owszem opadło, ale i tak znikneło w oka mgnieniu
anbetung.gif

PS. Nikt nie chciał uwierzyć, że to sernik bez sera
icon_wink.gif
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,372
1,466
113
iwona44 @ 22 Sep 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=588238Serniczek właśnie się piecze,tylko blaszkę miałam troszkę mniejszą i jakoś wystaje trochę ponad nią ale nie kipi,to chyba wszystko jest ok.mam nadzieję,że do rana cos zostanie,bo już czuję,że będzie pycha,poznaje po zapachu
lecker.gif
A widziałaś ile mój wystawał
icon_question.gif
Jak nie, to tutaj możesz zobaczyć. I dziś nie powinnaś go kroić. On musi w nocy zastygnąć w lodówce.
 

iwona44

Member
Cze 13, 2007
3,226
0
0
hazo @ 22 Sep 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=588244A widziałaś ile mój wystawał
icon_question.gif
Jak nie, to tutaj możesz zobaczyć. I dziś nie powinnaś go kroić. On musi w nocy zastygnąć w lodówce.
Hazo,czytasz chyba w moich myślach,bo właśnie miałam pytać co po upieczeniu,bo zamierzałam go schować przed moimi łakomczuchami,coby był na jutro,więc teraz już wiem co mam zrobić.A zapytam głupio
icon_mrgreen.gif
,czy wyjmować zaraz po upieczeniu z piekarnika czy ma w nim stygnąć dodam,że piecze się to cudeńko w kąpieli wodnej,więc nie pasuje mi jakoś żeby siedział w tej wodzie,chyba,że nie ma to znaczenia
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,372
1,466
113
Iwona, ja wyjmuję od razu z piekarnika, stawiam w tortownicy na kratce, po 10 minutach delikatnie oddzielam nożem boki. Jak już jest chłodny - wstawiam na noc do lodówki. Z tortownicy wyjmuję dopiero rano.
 

iwona44

Member
Cze 13, 2007
3,226
0
0

iwona44

Member
Cze 13, 2007
3,226
0
0
Donoszę ,że odbyła sie degustacja serniczka i okazało sie,że wszyscy byli pod wrażeniem,chociaż ja mam jedno małe ale,co prawda nie do przepisu ale do biszkoptów po prostu zrobiły się takie ciapate,następnym razem dam inny spód,ale to takie moje odczucie bo moi goście pałaszowali aż miło bardzo dobry przepis dziękuję
cvety.gif
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,372
1,466
113
iwona44 @ 23 Sep 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=588712Donoszę ,że odbyła sie degustacja serniczka i okazało sie,że wszyscy byli pod wrażeniem,chociaż ja mam jedno małe ale,co prawda nie do przepisu ale do biszkoptów po prostu zrobiły się takie ciapate,następnym razem dam inny spód,ale to takie moje odczucie bo moi goście pałaszowali aż miło bardzo dobry przepis dziękuję
cvety.gif
Też nie lubię rozciapcianych biszkoptów i dlatego zawsze robię spód z ciasteczek Dagestive, taki jak do sernika nowojorskiego.
 

iwona44

Member
Cze 13, 2007
3,226
0
0

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0