Pandoro di Verona

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Zapomniałam dopisać poticę....
zahnlos.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,191
2,745
113
Ostatnią edycję dokonał moderator:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
U mnie w domu też jak u Joanny zawsze pilnowało się, żeby nie hałasować i tupać za mocno koło ciasta drożdżowego i uważać na przeciągi, jednak zawsze sprawdzało się patyczkiem i nigdy to ciastu nie zaszkodziło. Co do wysypywania wysmarowanej formy cukrem, też uważam, że to nie najlepszy pomysł, ja kiedyś wysypywałam bułką tartą ale od kilku już lat tego nie robię, wystarczy smarowanie masłem, ciasto pięknie wychodzi, tylko forma musi być naprawdę dokładnie wysmarowana.
 

Kata-73

Member
Cze 11, 2007
92
0
0
Graz @ 19 Mar 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=677255Sugeruję podsypywanie bułka tartą lub kasza manną.
Cukier Ci sie nie przypalił?
Graz
cukier mi się nie przypalił, raczej leciutko skarmelizował. Dawało to fajny smaczek.
Ja też zawsze wysypuję formę bułką, kaszą manną albo nawet mąką, ale tego przepisu tak się bałam, że wszystko po kolei robiłam zgodnie z sugestią autorki.

A co do formy to wpadłam na pomysł, żeby jedną część (2/3) ciasta upiec w formie babkowej a drugą (1/3) w garnku Tefala ingenio
icon_smile.gif


Co Wy na to?
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,191
2,745
113
A mnie się wydaje, że ta prosta to jest zwykła forma na babkę, niekoniecznie na pandoro. Ale może się mylę. Może Linn tu zajrzy i nas oświeci.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Hazo, link z tą prostą formą podała Bella, autorka tego przepisu, Rosjanka mieszkająca we Włoszech, prowadząca na Izbuschce dział z kuchnią włoską i śródziemnomorską. Dla mnie to wystarczająca rekomendacja.
icon_smile.gif



Poza tym wydaje mi się, że pandoro z linku podanego przez Linn pochodzi z takiej wlaśnie prostej formy:
http://cuochidicarta.blogspot.com/2005/12/pandoro-again.html


Zdjęcia prostych form są również w linku podanym przez Marghe:
http://images.google.it/imgres?imgurl=http...l%3Dit%26sa%3DN
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

pani.losica

Member
Cze 10, 2007
18
0
0
Drogie Panie, ratujcie... czeka na mnie juz wyrosniety zaczyn ciasta, ale mam watpliwosci co do dalszych etapow:

CYTATI etap:
Do startera dodać:
250 g mąki
3 g drożdży ( rozpuszczonych w 2 łyżkach wody)
25 g cukru
30 g masła
1 jajko

Wyrabiać ciasto najpierw w rondlu, potem – na stolnicy, dodając masło i mieszając do uzyskania jednorodnej konsystencji. Przełożyć do rondla, zostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 45 minut.

Czy to maslo ma byc rozpuszczone? Miekkie? Czy prosto z lodowki??


CYTATPiec najpierw 10 minut w 170 stopniach, potem – 20 minut w 160 stopniach.
Czyli dobrze rozumiem, ogolnie rzecz biorac ciasto piecze sie tylko 30 minut?

Pozdrawiam serdecznie, bo czytam Was juz jakis rok, ale dopiero teraz odwazylam sie zapytac
icon_smile.gif
) Pieklam juz nie jedno ciasto z Waszych przepisow!
icon_smile.gif

A i gory dziekuje za odpowiedz
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Witaj i nie bój się pytać.
icon_smile.gif

Ad1. Masło miękkie, może być lekko rozpuszczone ( 30 sek. w mikrofalówce).
Ad 2. Tak.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

pani.losica

Member
Cze 10, 2007
18
0
0
Uf, dziękuje
icon_smile.gif

Teraz będzie rosło 45 minut, jestem pełna nadziei
icon_smile.gif
)

Ah i ostatnie pytanko:

CYTATPo tym czasie wyłożyć je na stolnicę, wymieszać. Uformować z niego kwadrat. Na wierzchu położyć masło, założyć boki jak kopertę i rozwałkować. Jeszcze raz złożyć na pół .
Włożyć do lodówki na około 20 minut.
WAŁKOWANIE I CHŁODZENIE POWTÓRZYĆ JESZCZE DWA RAZY.
1. Wymieszać, mam rozumieć jako wyrobić ciasto, prawda?
gruebel_2.gif

2. A to masło to całe położyć? Czy jakoś tak równomiernie na "placku" ułożyć? Czy chlasnąć po prostu na środek i już?

icon_rolleyes.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Ad 1 . - tak.
Ad 2 - masło położyć w jednym miękkim nieco rozpłaszczonym kawałku na środku, tak samo jak przy cieście francuskim.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

pani.losica

Member
Cze 10, 2007
18
0
0
Ciasto jest już na etapie półtora godzinnego wyrastania, ale ma dość luźną konsystencję... martwi mnie to trochę bo nie wiem jak ja je będę wałkować w takiej postaci dodając jeszcze masło
dontknow.gif

Czy można podsypywać mąką? Kurcze, ostatnim razem jak robiłam zwykłe drożdżowe to mi nie wyszło i teraz znów mam złe przeczucia
icon_sad.gif


Tak wygląda konsystencja:
http://img229.imageshack.us/img229/7619/74170656sn8.jpg
Wszystko robiłam dokładniutko według przepisu, Joanno poradź, co zrobić?
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Ostrożnie dodaj trochę mąki ( niewiele i etapami) tak, by ciasto odklejało się od ścianek naczynia.
Nie denerwuj się - mąka ma różną wilgotność i czasem trzeba jej dodać odrobinę więcej.
icon_smile.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy