Pandoro di Verona

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Margot - prawdziwe babsko stworzyłaś!
icon_mrgreen.gif

Pani łosico - wcale nie wygląda tak źle, a następne będzie na pewno jeszcze ładniejsze!
icon_smile.gif


Ja dziś piekłam w dwóch foremkach i nareszcie jestem zadowolona z rezultatu. Obie baby urosły w sam raz, choć ta mniejsza trochę przypomina piłeczkę.
icon_smile.gif

Mam nadzieję, że w środku też będą ładnie wyglądać.
icon_smile.gif


pandoro1.jpg

pandoro.jpg
 

Załączniki

  • pandoro.jpg
    pandoro.jpg
    38.7 KB · Wyświetleń: 4
  • pandoro1.jpg
    pandoro1.jpg
    36.3 KB · Wyświetleń: 4
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Dołączyłam do przepisu mini-fotoreportaż z ostatniego wykonania.
Może się komuś przyda.
Wesołych Świąt.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Kata-73

Member
Cze 11, 2007
92
0
0
Udało się!!!!
anbetung.gif
Wyszły mi dwie wspaniałe baby
icon_mrgreen.gif

Piekłam w formie babkowej i średnim garnku ingenio. Ponieważ kiedyś miałam problemy z wyjęciem z formy, to nie obsypywałam formy cukrem tylko delikatnie mąką. Następnym razem posypię cukrem - brakuje mi tej wspaniałej karmelowej skórki.
Ale to detal... Baby wspaniałe, rewelacyjne, przepyszne!!!!!!

Zrobiłam zdjęcie i chętnie bym się pochwaliła, ale nie umiem wrzucać zdjęć.
icon_sad.gif
Będę wdzięczna za przystępny instruktaż wstawiania zdjęc.

pozdrawiam serdecznie

Truska, mam nadzieję, że twoje wypieki zakończyły się sukcesem
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Kata-73 @ 23 Mar 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=679182Udało się!!!! Baby wspaniałe, rewelacyjne, przepyszne!!!!!!
jswm @ 23 Mar 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=679202Baby wyszły idealne, pięknie wyrośnięte, pachnące.
Margot @ 23 Mar 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=679218to jeszcze wnętrze mojej baby puszek, poezja
Kamień mi spadł z serca z wielkim hukiem...
icon_biggrin.gif
icon_wink.gif


Moja też pyszna:

pandoro2.jpg

To ta malutka, z jednej trzeciej porcji....
 

Załączniki

  • pandoro2.jpg
    pandoro2.jpg
    33.4 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

alice

Member
Wrz 13, 2004
857
0
0
Też upiekłam. Wyszła jedna duża i dwie mniejsze babki. Pyszne oczywiście - najlepsza skórka maslano-cukrowa. Baaaardzo puszyste. Wydaje mi się jednak (po Waszych postach) że powinny być bardziej wilgotne, tymczasem moje (zwłaszcza na drugi dzień) takie nie są i są tylko trochę mniej suche od tradycyjnego drożdżowego ciasta (a tej "suchości" w drożdżowym najbardziej nie lubie i dlatego drożdżowych nie piekę).
Nie wiem dlaczego tak jest (a może one wcale nie powinny być takie wilgotne jak ja bym sobie to wyobrażała
dontknow.gif
).
Albo popełniłam ten błąd:
Joanna @ 22 Mar 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=679020Jak przeczytałam o maśle bryzgającym na wszystkie strony, to mi się słabo zrobiło....
icon_wink.gif
za bardzo wałkując ciasto ....
Albo może za długo piekłam (pół godziny, ale to gazowy piekarnik i temperatury nigdy nie jestem pewna).
Bardzo proszę o jakieś sugestie ....
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Alice, gdybym miała możliwość spróbowania Twojej baby, to może pokusiłabym się na jakieś porównania i sugestie...
Ale bez tego nie czuję się na siłach, by interpretować Twoje odczucia i doznania smakowe...
DLA MNIE to ciasto jest bardziej wilgotne niż każde inne drożdżowe i dlatego je tak określiłam w opiniach pod tłumaczeniem.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

alice

Member
Wrz 13, 2004
857
0
0
Upiekłam jeszcze raz. Jest nieco mniej suche. Puszyste, z pyszną skorupką maślaną. Ja jednak za drożdżowymi nie przepadam i oczekiwałam nie-wiadomo-czego i czegoś na pewno dużo bardziej wilgotnego (ktoś nawet o "soczystości" pisał, to chyba przesada, chociaż może świeżo po upieczeniu coś takiego w nim jest ...), a tymczasem, tak jak pisze Joanna, jest to ciasto tylko zdecydowanie bardziej wilgotne niż inne drożdżowe (suche przecież z natury ...). Wcale nie takie pracochłonne co raczej wymagające uwagi przez wiele godzin. Dla wielbicieli ciast drożdżowych nr 1 z pewnością.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Alice, nic na to nie poradzę, że DLA MNIE wilgotna maślana skorupka jest wręcz soczysta. Oczywiście na miarę możliwości zwykłego ciasta drożdżowego...
icon_smile.gif
Nie jest to przecież nasączony syropem savarin...
icon_smile.gif

I nie do końca jest to wyłącznie ciasto dla wielbicieli ciast drożdżowych.
Znam osoby, które dopiero po jego spróbowaniu stały się ich admiratorami.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

alice

Member
Wrz 13, 2004
857
0
0
Joanna @ 20 Jul 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=729780Alice, nic na to nie poradzę, że DLA MNIE wilgotna maślana skorupka jest wręcz soczysta. Oczywiście na miarę możliwości zwykłego ciasta drożdżowego...
icon_smile.gif
Nie jest to przecież nasączony syropem savarin...
icon_smile.gif
Aaaa...., jak skorupka to zgodzę się, soczysta jest z pewnością.
mniam.gif

Po za tym przyznam szczerze, że to ciasto ma "coś" w sobie (skorupka, posmak maslany, nie wiem, ale wiem, że obydwie babki znikają w ciągu 1,5 dnia) - nie jest to kolejna wersja czegoś tam znanego z jakąś tam wariacją ale nowa jakość, aczkolwiek oczekiwałam mimo wszystko większej miękkości i wilgotności ciasta, a ona jest tylko do momentu, w którym to ciasto jest ciepłe. Jak ją zatrzymać???
dontknow.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Zjadać wszystko na ciepło.
icon_wink.gif
icon_mrgreen.gif
I zatrzymywać w pamięci wspomnienia o smaku do następnego razu...
icon_wink.gif


Lub w ostateczności poszukać doskonalszego przepisu....
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy