Pandoro di Verona

pani.losica

Member
Cze 10, 2007
18
0
0
Już po wszystkim... ;)
Babka niestety nie urosła tak jak Wasze... ale i tak jest tak pysznaa, tak delikatna, istna poezja!!
Warto bylo sie pomeczyc, choc szkoda mi troche ze nie uroslo z niej monstrum ...
icon_wink.gif
 

dorota_s1

Member
Mar 13, 2007
890
0
16
Ja też zrobiłam, trwało to cały dzień, właśnie się studzi, więc spróbuję dopiero w niedzielę. Podzieliłam na dwie formy, ale wydaje mi się, że za mało wyrosła, bo pękła podczas pieczenia. W ostanim etapie to zaczęła rosnąć dopiero po czterech godzinach, jak postawiłam ją na kaloryferze. Mam nadzieję, że jeżeli nie puszystość to przynajmniej smak mnie ustysfakcjonuje, ale już teraz wiem na pewno, że ją powtórzę. W każdym razie bardzo dziękuję za przepis. Mmmmm! jak pachnie....
 

truska

Member
Wrz 17, 2007
26
0
0
Mam pytanko odnośnie końcowego etapu, gdzie należy położyć mało na cieście i je składać i zawijać ( i tak kilka razy z chłodzeniem). Z pewnością całe masło się nie wymiesza dobrze z ciastem. Czy o to właśnie chodzi? czy może wałkować i zwijać aż do skutku, a może potem je jeszcze ręcznie zagnieść? Proszę o pomoc.
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,191
2,745
113
Truska, cofnij się na poprzednią stronę i tam masz odpowiedzi na swoje pytania. Jest też to napisane wyraźnie w przepisie.

A swoją drogą dziwię się, że biorąc się za takie nietypowe ciasto nie czyta się całego, krótkiego przecież wątku

P.S. Przepraszam Joanno, że się mądrzę w Twoim wątku, ale akurat mam chwilę na cina i po raz kolejny napisałam pod wpływem chwili.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

truska

Member
Wrz 17, 2007
26
0
0
hazo, przeczytałam cały wątek, i ostatnią stronę również, ale tam było nieco inne pytanie o masło, ale nie o jego "wchłanianie". No nic, dziękuję i za taką odpowiedź
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,191
2,745
113
Truska, z tego wnioskuję, że nie wiesz jak się robi ciasto francuskie, bo tam jest do niego odwołanie.

Kładziesz miękkie masło na środku ciasta, zakładasz brzegi przykrywając masło i przewałkowujesz. Nic nie zagniatasz, składasz i chowasz do lodówki i tak samo powtarzasz.
 

Kata-73

Member
Cze 11, 2007
92
0
0
truska @ 22 Mar 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=678885To wiem, ale chodzi mi o to czy te 6- 8 złożeń i wałkowań wystarczy. Dziękuję
icon_smile.gif
Truska, miałam ten sam problem. Przeczytałam cały wątek i to dwa razy przed i po pierwszej nieudanej
icon_sad.gif
próbie zrobienia pandoro jakis miesiąc temu. Dzisaj moje ciasto jest już w formach i ma czekać jeszcze 4 godziny przed pieczeniem.
Przy wałkowaniu masło tryskało po całym blacie, wychodziło bokami, robiło dziury w cieście. I kompletnie nie chciało się połączyć z ciastem. Ale myślę, że tak ma być. Ono nie wchłonie się całkowicie tylko spowoduje listkowanie ciasta. Stąd porównanie z francuskim.

pozdrawiam i mam nadzieję, że Ci wyjdzie. Mnie zresztą też...I Joannie, która chyba tez walczy...
 

truska

Member
Wrz 17, 2007
26
0
0
Kata-73 dzięki, o to właśnie pytałam, bo też robiłam jakiś miesiąc temu i miałam ten sam problem. Więc teraz mi jakoś raźniej, że ktoś miał taki sam blat jak ja ;) Przede mną jeszcze jedno wałkowanie z tym masłem i daję do form. A potem tylko kciuki za nasze pandorki ;)
 

jswm

Member
Lut 3, 2007
373
0
0
Joanna @ 21 Mar 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=678371Ad 2 - masło położyć w jednym miękkim nieco rozpłaszczonym kawałku na środku, tak samo jak przy cieście francuskim.
Miałam wątpliwości czy w jednym kawałku, czy podzielić je, skoro ciasto ma być wałkowane i składane kilka razy.
dodałam w jednym i w efekcie wszystko w koło miałam w maśle
icon_smile.gif
(chyba się za bardzo przyłożyłam do wałkowania)
musiałam podsypać mąką i troszkę całośc wyrobić... baaardzo się martwię, jeszcze 3 h do pieczenia


P.S.
przy okazji pozdrawiam Wszystkich, bo to mój pierwszy post
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Hazo, dzięki że zajrzałaś...
cvety.gif

Dziewczyny, czy Wy widziałyście kiedykolwiek, jak się robi ciasto francuskie i zastanawiałyście się, dlaczego tego masła nie daje się od razu do ciasta? Po co się je chłodzi i kilkakrotnie wałkuje?
Jak przeczytałam o maśle bryzgającym na wszystkie strony, to mi się słabo zrobiło....
icon_wink.gif

Może faktycznie przepis jest nieprecyzyjny - ciasto z masłem się tylko leciutko przewałkowuje.
icon_smile.gif

Dziś przygotowując pandoro zrobiłam zdjęcia każdego z etapów.
Niestety rozładowałam calkiem baterie, więc wstawię je później.


Mam nadzieję, że mimo traumatycznych przygód nie wywaliłyście ciasta do kosza....
icon_smile.gif

Trzymam kciuki za powodzenie.
daumen.gif
Pierwsze koty za płoty....
icon_smile.gif

Ja będę piec dopiero o dwudziestej.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
teraz już wiem ,że foremka jest na 1/2 porcji ciasta
Ja mam nie Pandoro a mega Pandoro ,trochę....dobrze upieczone na spodzie(dotykało mi piekarnika)
A wysmarowałam masłem formę i wysypałam cukrem ,ta skórka karmelowa....Joanno czy ja dziękowałam ,za przepis?Dziękuję!!!
100_0939.jpg
100_0950.jpg
 

Załączniki

  • 100_0939.jpg
    100_0939.jpg
    951.5 KB · Wyświetleń: 5
  • 100_0950.jpg
    100_0950.jpg
    1.1 MB · Wyświetleń: 5

pani.losica

Member
Cze 10, 2007
18
0
0
Szkoda że moja nie urosła tak monstrualnie jak Wasza... kurcze... no i dzień po pieczeniu nie jest już tak wilgotna i delikatna... stała się sucha...
Kurcze czemu mi drożdżowe tak trudno wychodzi noo ;(
Jaki mogłam popełnić błąd??

dsc02376copydx6.jpg

dsc02378copyxo9.jpg


Troszkę sie pprzykleiła do foremki , dlatego taka "obgryziona"
icon_razz.gif

60291466en1.jpg
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy