Pandoro di Verona

alice

Member
Wrz 13, 2004
857
0
0
Joanna @ 20 Jul 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=729810Zjadać wszystko na ciepło.
icon_wink.gif
icon_mrgreen.gif
I zatrzymywać w pamięci wspomnienia o smaku do następnego razu...
icon_wink.gif


Lub w ostateczności poszukać doskonalszego przepisu....
icon_smile.gif
Tak, tak tylko te kalorie w biodrach ....
Joanno, jak Ty nie znalazłaś lepszego przepisu to z pewnościa takiego nie ma
icon_smile.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Alice, ostatnio podzieliłam dużą babę na ćwiartki i zamroziłam. Odmrażana, lekko ciepła była równie pyszna jak świeża.


A co do przepisu - należę do wiecznie poszukujących, więc kto wie, kto wie....
icon_wink.gif

Choć muszę przyznać, że ten mnie jak najbardziej satysfakcjonuje.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

DOROTKA1

Member
Lis 5, 2008
153
0
0
WITAM, JUZ TYDZIEN PRZEGLąDAłAM WASZE FORUM I W KONCU WZIELAM SIE ZA ZALOGOWANIE JAK I ... UPIECZENIE TEJ WYSMIENITEJ BABY. PANDORO JEST CUDNA ROZPLYWA SIE W USTACH
lecker.gif
NO I RECZ JASNA JUZ MAM ZAMOWIENIA NA SWIETA BARDZO DZIEKUJE ZA TEN PRZEPIS I WSZYSTKICH GORąCO POZDRAWIAM
icon_razz.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Cieszę się, Dorotko, że pandoro się udało i smakowało. To moje ulubione ciasto drożdżowe.
icon_smile.gif
 

Maryna

Moderator
Sty 5, 2006
7,979
0
0
Dziś jest poświąteczna niedziela. Mój zięć, Włoch z urodzenia, na pytanie co ma ochote zjeść odpowiedział bez chwili wahania - pandoro di Verona.
Cóż było robić....
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,788
4,848
113
Maryno, ciekawam, jak wyszła baba i jak została przyjęta. Uwielbiam spełniać takie życzenia.
dump.gif
icon_mrgreen.gif
 

Maryna

Moderator
Sty 5, 2006
7,979
0
0
Na razie mam składniki, przepis i dobre chęci. Zaczynam jutro skoro świt (no, może nieco później
icon_biggrin.gif
). Z przepisu wynika, że praca zajmuje kilka godzin. Dzis za późno.
Zrobie zdjęcia i pokażę, to będzie dodatkowy bodziec do wykazania się. Mam nadzieję, że sie uda.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,788
4,848
113
Uda się na pewno.
daumen.gif
I nie zapomnij o relacji z degustacji.
lecker.gif
 

Maryna

Moderator
Sty 5, 2006
7,979
0
0
DSC08551.jpg

DSC08561.jpg

DSC08568.jpg

Jak widać wyżej - upiekłam.
Mam parę uwag, ale napiszę po wyjeździe dzieci.
 

Załączniki

  • DSC08551.jpg
    DSC08551.jpg
    63 KB · Wyświetleń: 4
  • DSC08561.jpg
    DSC08561.jpg
    56 KB · Wyświetleń: 4
  • DSC08568.jpg
    DSC08568.jpg
    109.6 KB · Wyświetleń: 4

Maryna

Moderator
Sty 5, 2006
7,979
0
0
Noooo tak, smakowało ale mówi, że we Włoszech inne.
To moje było maślane bardzo. Zięć twierdzi, że powinno być lżejsze. U mnie na dnie formy zebrało sie masło, tłustawe było dość mocno. I nie chciało mi sie wyrabiać, kleiło sie do rąk a bałam sie wyrabiać w KA. Trzymałam sie ściśle przepisu, mąki i tak mi weszło troche więcej.
Ogólnie bardzo dobre, ale robota na cały dzień.
Nic to, najważniejsze, że upiekłam.
icon_lol.gif
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,788
4,848
113
Maryno
anbetung.gif
przepiękna. To, że tłuściejsza, to chyba sprawa przepisu. Powiedziałabym, że to zimowa wersja.
icon_mrgreen.gif

 

Maryna

Moderator
Sty 5, 2006
7,979
0
0
Wyszły dwie babki, ale zdjęcie obu średniej jakości
icon_redface.gif
 Z wysokiej formy ciasto bliższe tradycyjnemy wyglądowi i przez to chyba ładniejsze.



mniejsze.JPG


Zimowa wersja - bardzo dobre określenie.
 

Załączniki

  • mniejsze.JPG
    mniejsze.JPG
    119.3 KB · Wyświetleń: 4

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,194
2,748
113
No i udały się.
Ciekawa jestem dlaczego bałaś się wyrabiać KA? I dziwne jest dla mnie to masło na dnie. Aż popatrzyłam na różne przepisy bab, które mam zapisane i wydaje mi się, że 17 dkg masła na 1/2 kg mąki to nie jest za dużo.
 

Maryna

Moderator
Sty 5, 2006
7,979
0
0
Bałam sie, bo z nabożeństwem podchodziłam do tego ciasta. Napisane było po kolei to robiłam krok po kroku. O użyciu jakiegokolwiek przyrządu poza rózgą nie pisano.
icon_mrgreen.gif

Chyba masło było za twarde i w trakcie składania w kopertę a potem wałkowania nie wchłonęło sie dostatecznie. Pierwsze koty za płoty. Zapotrzebowania na włoskie ciasto nie będzie u nas wcześniej jak za jakies pół roku, mam czas sie oswoić.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy