Chleb
2,5 szkl. mąki
1,5 dag drożdży (albo 0,5 opakowania drożdży instant Oetkera)
szkl. ciepłego płynu (mieszam mleko z wodą w różnych proporcjach - im więcej mleka, tym delikatniejszy, słodszy chleb)
płaska łyżeczka soli
płaska łyżeczka cukru
olej albo oliwa albo roztopione masło, ile potrzeba (patrz niżej).
Dodatki:
1) 1 mała albo pół średniej cebuli drobno pokrojonej, dwa średnie ząbki czosnku, pół szkl. otrąb, koperek, tymianek, majeranek, kminek - jeden albo kilka, jak kto lubi;
2) grubo posiekane orzechy, słonecznik, siemie lniane, sezam - jw.
Z drożdżami suchymi:
Wymieszać suche składniki w misce, wlać kilka łyżek oliwy i ciepłe mleko z wodą, wyrobić. W razie potrzeby podlać jeszcze trochę oliwy.
Z drożdżami świeżymi:
Wymieszać mąkę z solą i suchymi dodatkami, zrobić wgłębienie, do którego wdrobić drożdże. Zasypać je cukrem, zalać połową płynu i delikatnie wymieszać. Odstawić, aż drożdże ruszą. Dolać resztę płynu, olej i wyrobić.
Można od razu włożyć do foremek, odstawić na 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, można też zostawić w misce do wyrośnięcia, potem jeszcze raz wyrobić i dopiero do formy - wychodzi wielkości chlebka razowego ze sklepu. Lepszy jest dwukrotnie wyrabiany.
Piec 40 minut w temperaturze 200°C.
edit: dołożyłam zdjęcie
2,5 szkl. mąki
1,5 dag drożdży (albo 0,5 opakowania drożdży instant Oetkera)
szkl. ciepłego płynu (mieszam mleko z wodą w różnych proporcjach - im więcej mleka, tym delikatniejszy, słodszy chleb)
płaska łyżeczka soli
płaska łyżeczka cukru
olej albo oliwa albo roztopione masło, ile potrzeba (patrz niżej).
Dodatki:
1) 1 mała albo pół średniej cebuli drobno pokrojonej, dwa średnie ząbki czosnku, pół szkl. otrąb, koperek, tymianek, majeranek, kminek - jeden albo kilka, jak kto lubi;
2) grubo posiekane orzechy, słonecznik, siemie lniane, sezam - jw.
Z drożdżami suchymi:
Wymieszać suche składniki w misce, wlać kilka łyżek oliwy i ciepłe mleko z wodą, wyrobić. W razie potrzeby podlać jeszcze trochę oliwy.
Z drożdżami świeżymi:
Wymieszać mąkę z solą i suchymi dodatkami, zrobić wgłębienie, do którego wdrobić drożdże. Zasypać je cukrem, zalać połową płynu i delikatnie wymieszać. Odstawić, aż drożdże ruszą. Dolać resztę płynu, olej i wyrobić.
Można od razu włożyć do foremek, odstawić na 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, można też zostawić w misce do wyrośnięcia, potem jeszcze raz wyrobić i dopiero do formy - wychodzi wielkości chlebka razowego ze sklepu. Lepszy jest dwukrotnie wyrabiany.
Piec 40 minut w temperaturze 200°C.

edit: dołożyłam zdjęcie