Baba drożdżowa

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
Aha, dodam jeszcze coś, może komuś się przyda
icon_smile.gif
Przepisowy czas pieczenia baby to 30 min. Ja miej więcej po 30 minutach wyjęłam ją z piekarnika (patyczek praktycznie suchy), ale po wyłożeniu z formy okazało się, że brzegi są praktycznie białe
icon_eek.gif
Włożyłam więc z powrotem do pieca, do temp ok 180 stopni z włączoną dolną grzałką i przykrytym wierzchem na 15-20 min. Nic a nic nie zaszkodziło to babce, a brzegi są idealne.

Azazelle

Member
Wrz 1, 2006
1,706
0
0
Moja też wychodzi biała
icon_wink.gif
I też ją dopiekałam. Mnie ta biel nie przeszkadza, ale wygląda cokolwiek podejrzanie
zahnlos.gif

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
Widzisz, czyli to jednak nie wina smalcu (którego nota bene nie użyłam, wysmarowałam blachę pędzlem maczanym w topionej margarynie)
icon_smile.gif

katisw

Member
Mar 25, 2007
37
0
0
witam mam skromne pytanko
czytam ten przepis i nie do końca go rozumiem
chodzi mi o kolejność wykonania
1. rozczyn- jak go przygotować? nigdzie nie podajesz:/
2. ziemniaki w którym momencie je dodać? czy wogle nie dodawać? :/
pogubiłam się
icon_sad.gif

przepraszam sierota jestem
icon_smile.gif
do mnie trzeba jak do dziecka

jak byś mogla to jakoś inaczej napisać w miarę pokolei to bym była baaaardzo wdzięczna :D

z tego co czytam babeczka jest bardzo smaczna i już mi ślinka na nią ciekne:/

z góry dziękuje za odzew

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
katisw @ 10 Apr 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=844582witam mam skromne pytanko
czytam ten przepis i nie do końca go rozumiem
chodzi mi o kolejność wykonania
1. rozczyn- jak go przygotować? nigdzie nie podajesz:/
2. ziemniaki w którym momencie je dodać? czy wogle nie dodawać? :/
pogubiłam się
icon_sad.gif

przepraszam sierota jestem
icon_smile.gif
do mnie trzeba jak do dziecka

jak byś mogla to jakoś inaczej napisać w miarę pokolei to bym była baaaardzo wdzięczna :D

z tego co czytam babeczka jest bardzo smaczna i już mi ślinka na nią ciekne:/

z góry dziękuje za odzew
Wyręczę Margot i napiszę jak ja robiłam - było to dość dawno, więc nie pamiętam, ale w swoich notatkach zapisałam, że ziemniaki dodałam na sam koniec, po rozczynie, reszcie mleka, żółtkach z cukrem i tłuszczu. Wyrabiałam wszystko razem, a potem dodałam bakalie.
Rozczyn - cóż, jak zawsze: rozmieszałam drożdże w ciepłym, ale nie gorącym mleku (1/4-1/3 szkl), dodałam trochę cukru i troszkę mąki, odczekałam aż wyrośnie.

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,732
612
113
robię tak tak ja Lud napisała , przepis nie jest mój ,ja go tylko przecytowałam tak jak był podany na innym forum
rozczyn :Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać kilka łyżek ciepłego mleka, łyżkę mąki, wymieszać (ma przypominać konsystencję gęstej śmietany) i pozostawić do wyrośnięcia (20 minut w ciepłym miejscu ,a ziemniaki daję razem z mąką
jeśli jeszcze są jakieś pytania to postaram się odpowiedzieć

Ostatnią edycję dokonał moderator:

mcdulka

Member
Lis 1, 2007
219
0
0
wspaniale wyszly moje baby:). jak wycigalam je z forem to myslalam ze sie rozpadna bo sa takie puszyste, ale ladnie sie trzymaja. zapach jest obledny:D. gdyby nie post to bym sie juz na nie rzucila;)

katisw

Member
Mar 25, 2007
37
0
0
mam ja :D
jezuuu jak pachnie

tylko z ta ilością to przesada:) wyszło mi 4 średnie babki i 4 malutkie ....
i kto to zje :D
no cóż poświecę się ... po świętach na dietę :D

jeszcze nie próbowałam ale nie omieszkam jak już ostygną

CIMG3696.JPG

CIMG3699.JPG

CIMG3700.JPG

Załączniki

• CIMG3696.JPG
    CIMG3696.JPG
    3.5 MB · Wyświetleń: 12
  • CIMG3699.JPG
    CIMG3699.JPG
    4.5 MB · Wyświetleń: 12
  • CIMG3700.JPG
    CIMG3700.JPG
    4.5 MB · Wyświetleń: 12

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Upiekłam te babki kolejny raz i dając na nie przepis i linka swojej siostrze dowiedziałam się przy okazji że jak dotąd nie pisałam o nich.
Mam 2 sztuki. Zrobiłam z 50 dkg mąki i 10 żółtek, dla zapachu dodałam startą z cytryny skórkę i spory łyk rumu, rodzynki bo u nas babka drożdzowa musi być z rodzynkami. Formy wysmarowałam masłem ale normalnie, bez topienia. Do mojego piekarnika wchodzą 2 baby w formach jeśli ustawię je po przekątnej ale wtedy ta bliżej brzegu powinna piec się nieco dłużej. Moje piekły sie równo 30 minut i wyglądały na bardzo mocno przypieczone z wierzchu (nigdy więcej nie posmaruję samym żółtkiem). Ta co była w głębi piekarnika jest jak dla mnie ideałem babki ale ta bliżej drzwi jest bladawa i lekko oklapła z jednego boku. Jeszcze je polukruję i będą piekne. Zrobiłam zdjęcia i pokażę je o ile jakimś cudem znajdzie się ten kabelek który jest do tego niezbędny.

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Moje babki:

babka_Limby.JPG

babka_limby_b.JPG

A tu już polukrowane:

Bbki_Limby_polukrowane_009.JPG

Załączniki

• babka_Limby.JPG
    babka_Limby.JPG
    138.7 KB · Wyświetleń: 12
  • babka_limby_b.JPG
    babka_limby_b.JPG
    122.8 KB · Wyświetleń: 12
  • Bbki_Limby_polukrowane_009.JPG
    Bbki_Limby_polukrowane_009.JPG
    134.2 KB · Wyświetleń: 12

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
a jak pachną! no trudno trzeba byc twardym a nie miętkim, poczekam do jutra.

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Bo one są pomalowane! Lukrem.
Ja nie umiem robić ładnych zdjęć , one naprawdę są ładniejsze niz na tych zdjęciach, no i zdjęcie nie oddaje tego zapachu. A lekkie są jak piórko. I za każdym razem wychodzą takie same co ja sobie bardzo cenię bo nie lubię niespodzianek w kuchni a szczególnie przed świętami.

AnnaB.

Member
Mar 13, 2008
362
0
0
O matko boska, chyba będę musiała wezwać służby specjalne. Zadanie - pościg za babą. Ona UCIEKA!!! A co będzie, jak wstawię tę drugą. Tylko zapomniałam posmarować jajkiem. Nic to, będą baby albinosy.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy