Bagietka

Liska

Member
Lis 27, 2004
3,631
0
0
najlepiej użyć mąki typ 650.
Tu chodzi o stopnie Celsjusza
icon_smile.gif
 

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Już nie raz robiłam tę bagietkę, zanim jeszcze tu trafiłam korzystałam z przepisu na Mniam. Nie miałam z nią nigdy problemu, a zwykle kiedy mam czas i robie "parówki o smaku tak nie parowkowym" z Mniama dla mojego ukochanego piekę właśnie te bagietki. Są uroczo-czarujące! 8)

Szkoda tylko że tak szybko mięknie im skórka. Jak na to jakiś sposób, żeby była ciągle taka chrupiąca jak po wyciągnięciu?
 

Jovanna

Member
Kwi 20, 2006
8
0
1
Witam
icon_smile.gif

Oto möj debiut na forum,co prawda nie prezentuja sie tak okazale jak wasze.
Ale jak na pierwszy raz jest bardzo smaczny,nad efektami wizualnymi ,popracuje.Zrobilam z pöl porcji,jeden juz zjedzony ;)
img37212qz.jpg
 

sha

Member
Sty 24, 2006
1,462
0
36
Czy mogę zamiast drozdzy instant dac swieze?? Ile??
 

sha

Member
Sty 24, 2006
1,462
0
36
a z jakiej polskiej mąki je robić??
 

gosia

Member
Paź 9, 2005
2,299
0
0
Zrobiłam je dzisiaj bardzo dobre,troszke za słone -ale to z mojej winy pomylilam proporcje i wszystko w łyżkach dałam zamiast w łyzeczkach :dump:- no a 2 łyżeczki soli to nie bardzo 2 lyżki soli :mrgreen:.Jak się naucze w końcu zmniejszać zdjęcia to pokaże jutro zdjęcie
icon_smile.gif
- bo juz mam aparat.
 

Musia

Member
Lis 14, 2005
489
0
0
Ja tez dodam ze pieke te bagietki i to zawsze jak grillujemy moze nie sa tak sliczne jak wasze ale najwazniejsze ze nam smakuja ;) A i uzywam do przepisów bajaderki tylko swiezych drozdzy bo z instant jakos mi nie wychodzi.
 

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
hehe wlasnie jedna reka pisze a druga zagniatam ciasto
icon_mrgreen.gif

pomylilo mi sie i zamiast 4 szkl dalam 5, w dodatku mam super chlonna make wiec wlasnie dolalam prawie szkl wody
dump.gif
ale konsystencja juz jest ok, zobaczymy jak to wyjdzie
icon_wink.gif
ale boje sie ze dalam za duzo drozdzy...
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
A gdzie sie podzial obrazek???



A...juz widze...cudowna! Piersze koty za ploty, madzianna! Brawo!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
0
0
A tak wg jednostek panujących w fizyce to powinno być:
200 ml mleka
50 g masła
2 łyżeczki cukru
200 ml wody w temperaturze pokojowej
40 g świeżych drożdźy
2 łyżeczki soli
750 g mąki

Z tego ciasta można także zrobić bułki. Wychodzi 12 sztuk.
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Zrobilam wczoraj ta bagietke
icon_lol.gif
- a wlasciwie, nie powinnam je nazywac bagietkami, - tylko mniejszymi chlebami, bo wyrosly az ponad norme
icon_wink.gif
icon_lol.gif
icon_mrgreen.gif

Jest niesamowita
daumen.gif
Nawet nie sadzilam, ze w smaku jest tak pyszna
icon_lol.gif

Mieciutka, pulchna w srodku, z chrupiaca skorka, noo, obled !!!
Teraz juz wiem, ze nie predko ja zamienie na inne "cus" (
icon_wink.gif
) bulko-podobne
icon_wink.gif

Prawde mowiac, nie wiem, jak mam jeszcze wyrazic swoj zachwyt - trzeba jej poprostu sprobowac
icon_wink.gif


Bajaderko- jak zwykle, bardzo Ci dziekuje za rewelacyjny przepis
bussi.gif
cvety.gif
anbetung.gif

Tak mi wyszla
icon_smile.gif




 

-magda-

Member
Mar 24, 2006
328
0
0
Troszkę się zakręciłam. Ile trzeba dać świeżych drożdży, Bajaderka pisze, ze 15-20g a Europa112 podaje 40g. To jak to jest?
gruebel_2.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Zrobilam moje pierwsze bagietki!
Cudowne w smaku, chrupka skorka... Boskie...

Tyle, ze jakies plaskawe mi wyszly....
icon_biggrin.gif
Dlaczego ?

bagietka1.jpg


bagietka1a.jpg
bagietka1b.jpg