Baleron*

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
mój siedzi w marynacie od soboty, ma do towarzystwa golonkę
icon_wink.gif
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,791
4,848
113
A moja karkówka dzieli garnek z boczkiem na roladę, tez od soboty. W piątek pieczenie.
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
u mnie też w piątek pieczenie, a boczek i schab dziś wyjęłam z zamrażarki, będą w suchej marynacie z soli, czosnku i majeranku tylko.
 

rataj

Member
Lis 4, 2004
197
0
0
Oto moje doświadczenia:
marynuję mięso w solance + przyprawy wedle upodobań .
Nie stosuję peklosoli oraz saletry. brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
Na święta - wigilię miałem 2 wiaderka z solanka w jednym drób w drugim wieprzowina i wołowina i na balkon lub do lodówki .
Tam leżakuje minimum dobę ale czym dłużej tym lepiej.
Można piec, dusić, grillować itp. trwa to zdecydowanie krócej.
Mięso zawsze jest mokre i delikatne.
Zastosowanie mięsa różnorodne , obiad , na zimno , kanapki,
Nawet udka kurczaka nabierają innego wymiaru.
Ile soli - ma być słone , bardziej słone niż na ogórki małosolne.
Polecam!
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
większość mięs w ten sposób robię-moczę w solance z przyprawami, ale jak chcę mieć wędlinę w różowym kolorze, to jednak dodaję saletry, od samej soli nie zróżowieje. I tak też jest z tym baleronem.
Zdarza się, że jedną karkówkę marynuję z saletrą drugą bez i potem mam dwa rodzaje pysznych wędlin z tego samego rodzaju mięsa aczkolwiek zupełnie różnych w smaku i wyglądzie, równie pysznych
lecker.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ewenny

Member
Sty 3, 2010
420
0
16
to dobrze wiedzieć, że można różne mięska "solankować"
może spróbuje z na pierwszy ogień udźce z indyka
rollbaby.gif
 

sionia

Member
Maj 3, 2006
2,363
0
0
Chciałabym zrobić, bo mam 1 kg ładnego waskiego karczku. Nie mam jednak soli peklowej. Ile dać zwykłej soli morskiej?
.
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Sól morska nie zastąpi soli peklowej. Niech Cię nie zmyli to, że obie się nazywają "sól". Mają zupełnie różne właściwości i nie można używać jednej w zastępstwie drugiej. Sól spożywcza nadaje potrawom słony smak. Sól peklowa pekluje surowe mięso (nie można używać jej do solenia potraw). W każdym większym markecie powinnaś ją znaleźć, nawet chyba już i Kamis ją robi.

 

Ewenny

Member
Sty 3, 2010
420
0
16
baleronek czas nastawiać, przypominam
właśnie dzisiaj zakupiłam 2kg pięknej szynki i będę miała własną szynkę na święta
daumen.gif
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
bietko, a czytałaś przepis, czy pytasz o dodatkowe inne przyprawy? Ja akurat do tego baleronu nie daję nic innego.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
podsnosze, zeby do jutra nie zgubic
icon_smile.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
To normalne.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy