Biszkopt, który jest pyszny i niezawodny

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
właśnie włożyłam biszkopt do pieca, ciekawe czy się uda, ostatni biszkopt piekłam z 15 lat temu, korzystałam z "gotowców"
 

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
trochę za bardzo rumiany ale jest ok, jutro masa z bitej śmietany
 

Załączniki

  • biszkopt.jpg
    biszkopt.jpg
    24.9 KB · Wyświetleń: 0

_Gonia_

Member
Mar 25, 2010
249
0
0
Czy po ubiciu jajek resztę też mieszasz mikserem, czy potem już delikatnie/łyżką? Ja dotychczas po ubiciu jajek resztę mieszałam łyżką; nigdy jednak nie robiłam biszkopta z octem.

Chętnie zrobiłaby,m dziś ten biszkopt jako bazę pod torcik.
 

_Gonia_

Member
Mar 25, 2010
249
0
0
tillandsja @ 18 Jun 2005 napisał:
index.php?act=findpost&pid=139450ja smaruje i wysypuje bułką tarta... tylko spód oczywiscie
icon_smile.gif
A dleczego tylko spód? Czy wtedy brzegi nie polecą do środka i będzie równiutki?
 

_Gonia_

Member
Mar 25, 2010
249
0
0
Milunia @ 10 Jul 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=323931lislavo, spirytus może byc jak najbardziej (ocet jest w zastępstwie spirytusu). Nie wiem kto ale kiedyś podawał na mniamie taką podpowiedź: biszkopt po wyjęciu z pieca (w tortownicy) odwraca do gory dnem i stawia na 3 szklankach (samymi brzegami tortownicy) i czeka do wystygnięcia - nie opada, tak teraz zawsze robię i jest ok.
Jak to do góry dnem na szklankach? Nie wypadnie z formy? Można prosić o jakąś wizualizację, bo chyba małoobrazkowa jestem.
 

_Gonia_

Member
Mar 25, 2010
249
0
0
Ojej; jest świetny. Zrobiłam go pierwszy raz i wyszedł genialnie. Prawie pokusiłabym się na tort, ale zabrakło odwagi i odpowiednich narzedzi
icon_wink.gif
 

Załączniki

  • IMG_0652_mini_b1.jpg
    IMG_0652_mini_b1.jpg
    2 MB · Wyświetleń: 0
  • IMG_0650_mini_b2.jpg
    IMG_0650_mini_b2.jpg
    2.2 MB · Wyświetleń: 0
  • IMG_0607_mini_b3.jpg
    IMG_0607_mini_b3.jpg
    1.8 MB · Wyświetleń: 0
  • IMG_0604_mini_b4.jpg
    IMG_0604_mini_b4.jpg
    2.7 MB · Wyświetleń: 0

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
Zrobilam ... jeszcze nigdy ten biszkopt nie byl tak rowniutki, jak teraz mi sie to udalo ... jaka zdziwiona bylam
icon_smile.gif
 

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
ulubiony, i niezawodny biszkopt
pieklam go w piatek na tort komunijny mojej corki, w calym zamieszaniu zapomnialam kolejny raz o occie, nic mu nie zaszkodzilo, wyszedl, wysoki, pulchny, dal sie ladnie pokroic.
 

e_iskierka

Member
Wrz 30, 2008
251
0
0
Faktycznie biszkopt wychodzi doskonale , zrobiłam go do tortu w wersji z dodatkiem kakaa. Wyszedł piękny, wysoki, doskonale se kroił. Dzięki Hihi.
bussi.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Z 7 jajek robiłam. Dałam więcej cukru.
Na dużej blasze. Przekładałam kremem.
Tak wyszło


bisz_z_wis.jpg
 

Załączniki

  • bisz_z_wis.jpg
    bisz_z_wis.jpg
    40.2 KB · Wyświetleń: 1

piorunkowa

Member
Lip 11, 2007
153
0
0
Zrobiłam po raz kolejny, aż wstyd, że dopiero teraz piszę jaki ten przepis jest rewelacyjny. Dzisiaj zrobiłam biszkopt z dwóch jajek, proszku do pieczenia dałam tylko połowę łyżeczki i piekłam w tortownicy o średnicy 22 cm. Biszkopt pięknie wyrósł i jest leciutki jak piórko. Wykorzystam go na śmietanowca.
biszkopt.jpg

 

elianka

Member
Sie 22, 2007
547
0
0
Zrobiłam
icon_smile.gif
Może nie wyrósł mocno, za to jest zwarty, równy jak stół i nie opadł. Już jest tortem :D

biszkopt.jpg

 

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
chyba miałam tym razem za małe jajka, bo za słodki wyszedł choć dałam nie pełną szklanę cukru
 

Elle

Member
Mar 6, 2010
798
0
0
Zawsze miałam problem z biszkoptem, bo robiłam "na oko". Raz był złoty i wyrośnięta, innym razem totalna klapa. Dziś zdecydowałam się na ten biszkopt i zostanę przy tym przepisie
icon_wink.gif

ładnie wyrósł, na początku trochę nierówno ale potem "pagórki" opadły i był równy. Przełożyłam kremem karpatkowym a na górze kremówka z malinami. Pycha
lecker.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

martyna22a

Member
Lut 9, 2009
803
0
0
biszkopt ktory do tej pory mnie nie zawodzil dzis mi nie wyszedl zaczelam wiec szukac i trafilam na ten, wyszedl wysoki, miekki,prosty, no rewelacja, juz nie bede robila z innego, za przepis wielkie dzieki
cvety.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy