Bułeczki rosną, kiedy śpisz :-)

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Cinko, wspaniałe wyszły ci te bułki
daumen.gif
anbetung.gif

A po takiej recenzji, to i ja pewnikiem sie skuszę
icon_lol.gif

Wanilia

Member
Kwi 4, 2007
41
0
0
to.jpg Podnosze! Podnosze!

Upieklam te rewelacyjne buleczki. Nie sa wprawdzie tak piekne jak Twoje Kasiu (DZIEKUJE ZA PRZEPIS!!!) troche poszarpane, bo sie do siebie w czasie pieczenia przytulaly ale PYYYYYYYYszne!

Pozdrawiam i namawiam do upieczenia tych pychotek!

Załączniki

• to.jpg
    to.jpg
    139.4 KB · Wyświetleń: 0

Wanilia

Member
Kwi 4, 2007
41
0
0
Chcialam sie jeszcze zapytac co moglo spowodowac, ze moje buleczki nie sa takie okragle, jak zaplanowalam, tylko w trakcie rosniecia wrecz szukaly sasiedztwa.
icon_mrgreen.gif

Nadmieniam, ze zostawilam miedzy buleczkami dosc duze odstepy, ale one zaczely rosnac wszerz ...hm...
Cinka, Twoje bulenki na przyklad nadaja sie wrecz na wystawe a moje ....moglam je chociaz przed sesja fotograficzna
icon_mrgreen.gif
troche ufryzowac i podciac im brodki. Ahhhhhh....spieszylam sie do konsumpcji....ale dobre mniam...
mniam.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Wanilia @ 8 May 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=501329Chcialam sie jeszcze zapytac co moglo spowodowac, ze moje buleczki nie sa takie okragle, jak zaplanowalam, tylko w trakcie rosniecia wrecz szukaly sasiedztwa.
icon_mrgreen.gif

Nadmieniam, ze zostawilam miedzy buleczkami dosc duze odstepy, ale one zaczely rosnac wszerz ...hm...
Cinka, Twoje bulenki na przyklad nadaja sie wrecz na wystawe a moje ....moglam je chociaz przed sesja fotograficzna
icon_mrgreen.gif
troche ufryzowac i podciac im brodki. Ahhhhhh....spieszylam sie do konsumpcji....ale dobre mniam...
mniam.gif
Wanilko moje bułeczki nie śpią, ja je od razu piekę i wtedy są okrąglusie jak marzenie
icon_mrgreen.gif

Wanilia

Member
Kwi 4, 2007
41
0
0
Kasienko, dziekuje Ci za odpowiedz:
bussi.gif
powiem krociutko: Czytalam uwaznie (bo kocham to Forum!) i wiem, ze nie trzymasz buleczek w nocy w lodowce. Moje wyrosly po godzinie no to ja z nimi marsz do pieca.
Moze ciasto za rzadkie?
Maka mace nie rowna, pieklam z pszennej 550 specjalnie do wypiekow ciast drozdzowych. Hm.....
Ozywiscie nie jest to wielki problem i nie chce zawracac nikomu glowy, ale moze ktos ma podobny problemik?
denknach.gif

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Wanilia @ 8 May 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=501329Nadmieniam, ze zostawilam miedzy buleczkami dosc duze odstepy, ale one zaczely rosnac wszerz ...hm...
Bułki rosną we wszystkie strony. Tylko łatwiej om się rozlać niż podnieść go góry i bardziej ten rozrost na boki widać.
Jeśli piekę grahamki na drożdżach, to zostawiam ciasto do wyrośnięcia, formuję bułki, układam je dość ciasno w foremce i nie zostawiam do wyrośnięcia a od razy wstawiam do nagrzanego piekarnika. Rosną raczej w górę, niż na boki. Może tak spróbuj?

anowid

Member
Lut 19, 2007
562
0
0
Dzisiaj piekłam te bułeczki po raz drugi
icon_mrgreen.gif
Posmakowały nam …
lecker.gif

Robię z połowy porcji, zamiast masła używam oleju z pestek winogron i wychodzi ok. 10-11 szt. (takich malutkich) … jak dla nas dwoje to wystarcza na dwa śniadanka

Dziękuję za przepis
anbetung.gif
Na pewno skorzystam jeszcze nieraz …

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Właśnie upiekłam. Zwykle wychodziły mi małe, mimo, że stały w nocy w lodówce, to mało rosły. Dziś wyrobiłam ciasto, urosło aż z miski uciekało
icon_mrgreen.gif
Później uformowałam bułeczki i rosły 2 godziny. Rozrosły się na całą blachę, aż się posklejały. Pierwszy raz takie wielgachne mi wyszły
daumen.gif

Ciekawe czy jak zwykle z moim drożdżowym kamienne (ciężkie) czy tym razem dobre
icon_mrgreen.gif

EDIT:
banana.gif

Po raz pierwszy w życiu drożdżowe wyszło mi lekkie jak piórko
daumen.gif

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
To z powodu upalow: mozna wtedy dawac mniej drozdzy.

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Tylko dziś nie ma upału, jest zimno
icon_mrgreen.gif
Bez długich spodni i długich rękawów ani rusz.

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Paulinko u nas tak zimno, że w kurtkach latają ludzie
icon_neutral.gif
To po nocnej burzy chyba
icon_neutral.gif

No ale to nie ten temat
icon_wink.gif

karola91

Member
Lut 28, 2007
9
0
0
i ja zrobiłam (a raczej mama) ...pyszności!!! Według Waszych rad- dałam łyżeczkę (płaską) soli, mama mi zagniotła (bo ja w drożdżowych nie mam wprawy), uformowała 16 bułeczek, i zostawiłysmy na 2 godziny do wyrosniecia na szafce. I akurat po tych dwoch godzinach urosly, i po 10 minutach wszyscy sie nimi obżerali:) a do tego masełko i dżem malinowy...mmm... niebo w gębie!

ania1987

Member
Maj 14, 2007
1
0
0
kurcze... nie wiem co źle zrobiłam. Pomijając, że są bez smaku (ale za malo soli dodalam,wiec to pewnie dlatego, nastepnym razem dodam wiecej) to nie urosły :/
to znaczy tak: zagniotłam, uformowałam i zostawiłam pod ściereczką. Po kilku godzinach urosły ładnie, to posmarowalam delikatnie roztrzpanym jajkiem i wtedy...opadły
icon_sad.gif
ale wlozylam do piekarnika, troszkę sie rozrosly, ale wszerz... Ogolnie są ok, ale wolałabym, żeby bardziej przypominały buleczki a nie placuszki
icon_smile.gif

co robię źle?

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Hmmm, czasem jak jajko jest zbyt zimne to bułki robią klap.

eirl

Member
Lip 24, 2007
108
0
0
Też zrobię , ja też. Ostatnio bardzo mi się podobają przepisy, w których największą robotę robi sie wieczorkiem a potem to tylko pstryk i już.
icon_mrgreen.gif

eirl

Member
Lip 24, 2007
108
0
0
No to rosną
icon_mrgreen.gif
wyszlo 14 ale 2 malutkie więc zobaczymy. Nie chcę, żeby się posklejały więc zrobię na 2 blachach, za 2 godzinki 1 a jutro rano 2. Muszę sprawdzić co lepsze. Mam nadzieję, że wyjdą i zaskoczę familię
mniam.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy