Chleb codzienny

agu

Member
Lip 3, 2008
1,024
0
36
Mój chlebek wyszedł pyszny. Udało się go uformować w okrągły bochenek chleba. Jednak jak wyrastał w piecu wystrzelił mu taki mały garb z boku
icon_mrgreen.gif
No i zauważyłam, że na drugi dzień się kruszył
gruebel_2.gif
Ciasto wyrastało pięknie, bo na dworze był upał
icon_mrgreen.gif
Dzięki za przepis
anbetung.gif

agu

Member
Lip 3, 2008
1,024
0
36
Dzięki za informacje
lecker.gif
Faktycznie ciasto było bardzo gęste i zwarte. Jak zaprawa murarska. Wyrosło raczej dobrze. Rosło w trakcie upałów i z dużym spokojem.

zielma

Member
Cze 11, 2008
32
0
0
Mirabbelko jestes mistrzynią świata w pieczeniu chleba!!!
Jestem na tym forum od niedawna, ale zainspirowana Twoją piekarniczą działalnością postanowiłam upiec chleb. Zrobiłam zakwas żytni i chlebek żytni, ale się nie udało, tzn. wyrósł pięknie lecz pękł wzdłuż na całej długości, miękisz to jedna wielka glina, a skórka tak się spiekła, że nie mogłam jej przepiłować nożem do pieczywa
icon_sad.gif
.
Dziś właśnie wyrasta ciasto na chlebek codzienny. Wygląda ładnie, jest miękkie, przy ręcznym wyrabianiu aż odklejało się od ręki i jestem pełna nadziei.....bo jak się tym razem też nie uda, to chyba się zniechęcę.
W sobotę robię pierwsze urodziny synka i mam wielką ochotę na chlebek z ziemniakami, tylko nie mam takiego koszyka do wyrastania , czy mogę go jakos ponacinać, żeby miał takie wzorki i czy wogóle nie jest to zbyt wysoki próg dla początkującego piekarza?

zielma

Member
Cze 11, 2008
32
0
0
No i tak, upiekłam chlebek codzienny. Niby wszystko fajnie, a jednak nie do końca. Popękał mi od spodu i nie wiem, dlaczego? No i ten miękisz też nie jest taki, jaki bym chciała. Mirabbelko, czy na podstawie zdjęć możesz znaleźć błędy w moim działaniu?

DSCF0093.JPG
DSCF0097.JPG
DSCF0101.JPG
DSCF0102.JPG

Załączniki

• DSCF0093.JPG
    DSCF0093.JPG
    167.9 KB · Wyświetleń: 1
  • DSCF0097.JPG
    DSCF0097.JPG
    138.8 KB · Wyświetleń: 1
  • DSCF0101.JPG
    DSCF0101.JPG
    114.7 KB · Wyświetleń: 1
  • DSCF0102.JPG
    DSCF0102.JPG
    90.3 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
po pierwsze uporzadkowalam zdjecia, wstawiajac jedno pod drugim, bo rozjechaly cala strone
icon_wink.gif
mozesz to zrobic sama po wstawieniu zalacznikow, patrz: zarzadzanie zalacznikami. klikajac w poszczegolne zdjecia (zielony krzyzyk) mozesz je ustawic w poscie jedno pod drugim.

a teraz do rzeczy:

ciasto bylo moze ciut za geste, a na pewno zbyt krotko wyrastalo. swiadcza o tym wielkie dziury. Wlozylas niewyrosniety chleb do piekarnika, i gazy w trakcie pieczenia probowaly sie wydostac na zewnatrz wszystkimi mozliwymi stronami. zastanawiam sie tez czy temperatura piekarnika nie byla zbyt niska (blady spod, wilgotne wnetrze).

przede wszystkim na poczatek bledem jest koniecznie formowanie bochenka. ja rozumiem, ze chleb kojarzy sie nam z takim ksztaltem, ale wprawiac lepiej sie na chlebach pieczonych w formie. mozna wtedy zrobic odrobine luzniejsze ciasto, bez obawy , ze sie rozleje. scianki formy wspomagaja a i miazsz chleba jest bardziej regularny.

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Zielmo, jesli mogę cos doradzić ( mam nadzieję, że Mirabbelka nie ma nic przeciwko temu?) - to zacznij od tego chlebka: https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=24511 . Nazywa się "najłatwiejszy" - i taki tez jest. To chleb drożdżowy, bardzo dobry w smaku. Uważam, że na początek od niego najlepiej jest zacząć. Na tym chlebie oswoisz się z ciastem z jego wyrastaniem i formowaniem.

Mirabbelka ma rację - na początku nie ma co uparcie dązyc do kształtu bochenka, z formy - keksówki wychodza piekne chlebki - i jak się dobrze na kanapki kroją.
icon_smile.gif
A w miedzyczasie poszukasz dobrego koszyka i zaczniesz eksperymenty z zakwasem. Zaraz poszukam Ci jeszcze instrukcji formowania bochenków, ale na prawdę - keksówka wcale nie oznacza, że chleb bedzie gorszy
icon_smile.gif

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0

zielma

Member
Cze 11, 2008
32
0
0
No tak, jeszcze wczoraj miałam chlebek, dziś już tylko kawałek gliny z zakalcem. Nawet fotki nie zamieszczam, bo wstyd
icon_sad.gif

Dziękuję za poprawki i cenne rady. Jeszcze się nie zniechęcam, będę piec.

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Pyszny, prosty, idealny w smaku, lekko kwaskowy, mieciutki, rozplywa sie w ustach i ta chrupiaca skorka.
Moj rosl przez noc w lodowce, rano godzinke sie ogrzal, upiekl sie wspaniale.
icon_biggrin.gif

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Zrobilam foteczke i wstawie wieczorem, bo teraz pedze po dzieciaki do szkoly
icon_biggrin.gif
Zjadlam sama 4 kromki tego chleba. Na szczescie robilam jeszcze inny dzisiaj, ktory sobie rosnie
icon_biggrin.gif

E_S_C

Member
Paź 1, 2008
22
0
0
Chlebek pyszniusi ! Super przepis .
mniam.gif
A tak wyglądał (zanim rodzina dopadła) w moim wykonaniu
icon_smile.gif

chleb_codzienny_2.JPG
chleb_codzienny.JPG

Załączniki

• chleb_codzienny.JPG
    chleb_codzienny.JPG
    93.2 KB · Wyświetleń: 1
  • chleb_codzienny_2.JPG
    chleb_codzienny_2.JPG
    114.2 KB · Wyświetleń: 1

E_S_C

Member
Paź 1, 2008
22
0
0
Bardzo dziękuję za pochwałę Pani Mirabbelko
icon_smile.gif
Mam pytanie do Pani jako fachowca. Ostatnimi czasy moje chleby mają bladą skórkę od dołu. Na dole piekarnika trzymam naczynie z wodą a jeszcze po wstawieniu chleba wylewam na rozgrzaną dolną część piekarnika trochę wody tak, że para bucha w całym piekarniku. Czy przyczyną jest któraś z wyżej opisanych rzeczy, czy może blaszka jakaś nie taka? Na początku wychodziły mi takie przypieczone od dołu a teraz blade.

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
to naczynie z woda jest przyczyna bialego spodu. chleb nigdy Ci sie dobrze nie przypiecze jak bedziesz to robic.

para w piekarniku jest potrzebna tylko i wylacznie na poczatku pieczenia, potem wrecz niewskazana. dlatego tez, naparowujemy piekarnik przed wlozeniem chleba, badz w pierwszych minutach pieczenia, potem nawet wskazane jest w niektorych przepisach pozbycie sie nadmiaru pary.

aha, i nie jestem Panią ani fachowcem, tylko zwykłą mirabelką
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy