- Gru 22, 2004
- 5,158
- 531
- 113
Jolan @ 7 Feb 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=941641/ciach/Jak czytałam o systematycznym wyrabianiu, składaniu, odgazowywaniu, o koszykach wzrostowych, ponownym wyrabianiu przez 15 -30 minut, kostkach lodu w piekarniku rozgrzanym do 240 st i pomyślę, że TAK robiłam, to teraz jestem pańcia! Dodam, że walory smakowe, wygląd, wilgotność bez zarzutu. Czyli co rewelacja czy rewolucja?Tez tak zaczynalamod dostanego zakwasu i podobnego przepisu. I też nie bardzo rozumialam po co te wszystkie zabawy, przeciez z foremki wyjmuje fantastyczny pachnacy smaczny zdrowy chleb!
Teraz wyrabiam, skladam, odgazowuje, wyrastam w makutrze albo i na desce bezposrednio, opanowalam nacinanie ( kwestia odpowiedniego narzedzia), rozpędzam się w chleby ze słodem, zaparkami ...
Pogadamy za czas jakis
qd
mirabbelka @ 2 Mar 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=950897moim zdaniem nie ma jednoznacznej odpowiedzi.
trzeba pocwiczyc kilkakrotnie poprawiajac ponizsze:
1) zbyt geste ciasto
2) zbyt krotkie wyrastanie
3) powierzchnia chleba wyschla podczas wyrastania
4) zbyt niska lub zbyt wysoka temperatura piekarnika
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.