Chleb Emigrantow na zakwasie (bajaderka)

belle

Member
Wrz 15, 2004
1,377
0
0
:anbetung: hazo
no to musze go poszukac i kupic
nastepny ''przydas''w kuchni :mrgreen:

Bajaderko mozesz mi polecic jakas dobra strone co bym mogla kupic
ten garnek :

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Hazo, jestem pod ogromnym wrazeniem- formujesz przepiękne bochenki. Ja robię wg zaleceń- rozpłaszczam, zbieram, napinam, a i tak mi zawsze popęka.
I wspaniale zrumieniona skórka. Podziwiam.

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,190
2,743
113
Lislawo, to zasługa garnka, moja mniejsza. :lol:
Nie mam kamienia ani maszyny do pieczenia i pierwszy raz jak go robiłam na blasze, to wylądował w śmietniku.
Mimo przeczytanych na cin cin, a także innych forach uwag Bajaderki, Malgosimi i chyba innych, ja uważam, że garnek z Żabki doskonale nadaje się do pieczenia chleba. Nie wiem, jak by się sprawdził prawdziwy Romertopf, bo on chyba nie jest polewany również z zewnątrz i przeznaczony raczej do pieczenia innych rzeczy, ale mój jest do chleba idealny.

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Ja też piekę tylko w garnku i jestem w nim zakochana. Kamień leży nieużywany, bo jak pisałam- bochenki wychodzą mi pokraczne, a i skórka z garnkowego jest moim zdaniem znacznie lepsza (no nie lubię mojego kamienia, muszę to wyznać). I nie ma zabawy z pryskaniem wodą. Ale tak pięknego koloru skórki nigdy nie udało mi się osiągnąć. Wychodze teraz z domu, jak rodzina nie zje całego, to wstawię zdjęcie codziennego Mirabbelki. Skórka jest pysznie chrupiąca (ale dopiero jak zaczęłam piec w 250 i z termoobiegiem), ale koloru nie ma równie efektownego.

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Wlasnie Emigrant się dopieka :D

zacznę od tego, że zakwas zrobiłam na mące chlebowej ale żytniej. Po prostu sie pomyliłam, bo przysłali mi wczoraj oba rodzaje w identycznych torebkach. Poza tym wyszedł mi jakiś gęsty, taki ciastowy- więc dolałam wody, żeby miał konsystencję gęstej śmietany, nie wiem czy dobrze zrobiłam, ale no trudno :D drożdże miałam tylko świeże, dodałam taką małą kulkę. Po 2 godzinach zakwas zaczął mi uciekac z miski, więc go ciepnęłam do większej, ale już od tej chwili przez kolejne 14 godzin chyba niewiele urósł.
Dziś rano trochę zaspałam i wzięłam sie za pieczenie w ostatniej chwili, po 16 godzinach od nastawienia zakwasu. Dodałam 4 szkl mąki, bo jednak ciasto było naprawdę za rzadkie. Może dlatego, że wlasnie dolałam wody do zakwasu? W każdym razie wyciepałam bochenek na pergamin, żeby podrósł. Natychmiast mi się rozlał, więc postanowiłam przełożyć go do keksówki. I tu się okazało, że pergamin przemókł :/ nie miałam ochoty serwować chleba z kawałkami papieru w środku, więc przełożyłam takie kleiste, potwornie ciągnące się ciasto z wierzchu, a jakieś 1/5-1/6 niestety wraz z papierem wylądowała w koszu. No, ale potem nastawiłam piekarnik i foremka stała z 15 min na blacie. Nie urosło prawie nic, ale trochę się spieszyłam, więc wstawiłam go do troche niższej temp, ok 175 st. Potem juz z chlebkiem w środku piekarnik doszedł do 200 st, ale po 15 min skórka się zaczęła nadmiernie rumienic, więc obniżyłam temp do 175 i tak się piekł kolejne pół godzinki. Teraz w ogole wyłączyłam grzanie i chlebek 15 dochodził w ciepelku. Idę go wyjąć. Myślę, że może skórka nie będzie idealna, ale w smaku powinien być ok.

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Paulinko i dobry wyszedł??

amatorka

Member
Wrz 25, 2005
316
0
16
Już chyba gdzieś było, ale nie mogę znaleźć wersji emigranta bez
drożdży ( tylko zakwas długoterminowy). Może ktoś ma pod ręką? Wstyd przyznać, ale emigranta jeszcze nie piekłam więc najwyższa pora spróbować
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Bardzo smaczny mi wyszedł, gruba chrupiąca skórka, zwarty i pachnący.
Ale mało kwaśny- podobny raczej do chleba na drożdżach niż takiego ze sklepu. Nie wiem, jaki wpływ na to miało pieczenie w foremce. Jak znajdę gdzies i kupię kamień, na pewno jeszcze raz wypróbuję ten przepis. Ale na razię pobawię się z chlebem na zakwasie długoterminowym
icon_smile.gif

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Wreszczcie go zrobilam
icon_lol.gif
banana.gif
Jejku, nawet nie wiecie ile on musial nabrac u mnie "mocy urzedowej" i ile "przygotowywalam" sie do niego psychicznie
icon_lol.gif

W sumie niepotrzebnie zwlekalam i nie mam pojecia dlaczego balam sie go zrobic
icon_wink.gif

Mialam dwa podejcia- wczoraj nastawilam zakwas, dzisiaj rano upieklam pierwszy raz emigranta...
Nie wyszedl zle, z wygladu bardziej przypominal chleb, ale w smaku wyszedl "gliniasty"...
Rozczarowalam sie troszke, bo jak widzialam te Wasze chleby i te dziury, to wlasnie otakim marzylam
icon_lol.gif

Teraz wiem, ze zrobilam pare bledow, ktorych przy drugim podejciu nie zrobilam
icon_wink.gif

Zaraz po sniadaniu, nastawilam drugi raz zakwas, a przed chwilka wyciagnelam go z pieca
icon_biggrin.gif

Ten drugi chleb, moze z wygladu chleba nie przypomina, ale wyszedl tak pyszny, tak dziurkowaty, ze normalnie jestem w szoku
icon_smile.gif

Oboje z Mezem uwielbiamy chleby "dziurkowate", wiec dla nas ten chleb ( z drugiego podejscia
icon_wink.gif
) wyszedl, jak marzenie
icon_smile.gif
mniam.gif

Cudny, pyyyszny, chrupiacy, delikatny w srodku i najwazniejsze...- mial dziury
icon_mrgreen.gif

Teraz juz wiem, ze bede go piekla az do znudzenia, choc watpie, ze kiedykolwiek nam sie znudzi
icon_wink.gif

Pierwsze zdjecie, to zdjecie chleba z pierwszego podejscia...
Na chleb wygladal, za nim go rozkroilam, to cieszylam sie, ze udalo mi sie uformowac bochenek, ale w smaku.... hmmm.... to nie byl chleb
icon_wink.gif

pict00033fg4.jpg

A tego, to wlasnie przed chwila wyciagnelam z piekarnika i "opracowalismy" z Mezem jeszcze cieple pietki
icon_lol.gif

Przepraszam, za jakosc zdjecia, chcialam pstryknac jutro, w dzienym swietle,
ale obawiam sie, ze jutro juz nic nie zostanie
icon_lol.gif

Pyyycha!!!!!!

pict00072fa1.jpg

I w przekroju- z dziurami
icon_mrgreen.gif
icon_lol.gif

pict00091wf5.jpg

Bajaderko, Joasiu, bardzo Wam dziekuje za podzielenie sie tym przepisem
bussi.gif
bussi.gif
bussi.gif
cvety.gif
cvety.gif
cvety.gif

Załączniki

• pict00033fg4.jpg
    pict00033fg4.jpg
    126.1 KB · Wyświetleń: 4
  • pict00091wf5.jpg
    pict00091wf5.jpg
    96.4 KB · Wyświetleń: 4
  • pict00072fa1.jpg
    pict00072fa1.jpg
    106.3 KB · Wyświetleń: 4

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0
Już pisałam w innym wątku - trzymajcie kciuki za mój pierwszy emigrant... Zakwas sobie dojrzewa, jutro rano upiekę chlebek..

Mam dylemat czy w maszynie, czy piekarniku.. Gdybym miała czarodziejski garnek, to nie miałabym dylematu...

Jejku, jejku, ależ się denerwuję!
icon_smile.gif
Na pewno Wam doniosę, jak tam moje pierwsza próba
icon_smile.gif

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Tobatko- nie denerwuj sie
icon_wink.gif
Nic zlego sie nie stanie
icon_wink.gif

Jestem pewna, ze sobie poradzisz
icon_wink.gif

Ja pieklam w piekarniku, mimo, ze mam maszyne... W ktoryms watku wyczytalam, ze emigrant z piekarnika jest lepszy, wiec nie mialam watpliwosci, ze bede go piekla w piekarniku
icon_smile.gif

Dzisiaj znowu nastawilam zakwas i tez jutro rano bede go piekla
icon_smile.gif

Mam nadzieje, ze dojde do takiej wprawy, zeby emigrant wygladal na chleb
icon_wink.gif

Ale... wyglad niewazny
icon_wink.gif
, grunt, ze wyszedl pyszny
icon_wink.gif

Tobatko- powodzenia
icon_wink.gif
wink.gif

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0
Jest wymieszany.. Teraz faza wyrastania
icon_smile.gif
Śniło mi się dzisiaj, że mi tak rósł, że uciakał z formy! Jejku, dawno mi się nic nie śniło, więc znak, że przeżywam ten chleb bardziej, niż wstawianie okien do nowego domu!
icon_smile.gif
Oszalała baba, co?
icon_smile.gif

Zdecydowałam się piec w maszynie.. Jak będę na swoim, będę miała dobry piekarnik, gar rzymski, to zacznę piec chleby w piekarniku. Ale dziś, na pierwszy raz, upiekę w maszynie do końca. Mnie nawet zakalcowate kluchy z maszyny bardzo smakują, więc myślę, że i tak zachwalany chleb, jak emigrant, będzie smakował cudnie!
icon_smile.gif

Jeszcze ok. 1,5 godzinki
icon_smile.gif
Zależy, ile mu będzie trzeba czasu na wyrośnięcie
icon_smile.gif

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0
Ratuuunku! Zagapiłam się i wyrósł za duży (miało być ok 2 cm do krawędzi foremki, a ja mam równo z foremką a na środku nawet wyżej)... Spełni się mój sen, no jak nic się spełni...

Trudno.. Będę zbierać co ucieknie i upiekę w piekarniku
icon_smile.gif

Ale wyrósł cuuudnie
icon_smile.gif
Idę sobie popatrzeć, jak się piecze
icon_smile.gif

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0
Czy ja powiedziałam, że mi ucieknie?
Nie ucieknie...
Zapada się
icon_sad.gif

Ale i tak pewnie będzie cudnie smakował
icon_smile.gif

Pachnie cudnie
icon_smile.gif

Eee.. Rozmawiam sama z sobą...
denknach.gif

pfeif2.gif
pfeif2.gif
pfeif2.gif

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0
Oto moja fotorelacja z pierwszego razu z emigrantem
icon_smile.gif
I powiem Wam, że trzeba było jednak upiec w piekarniku.. Ale wtedy na cmentarz by nie zdążyła ...

No dobra.. Tadam!

emigrant01ob7.jpg

emigrant02yg1.jpg

emigrant03wy0.jpg

emigrant04qn7.jpg

W smaku jest boooski!!! Wchodzi na stałe do mojego jadłospisu
icon_smile.gif

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Tobatka @ 1 Nov 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=386683Eee.. Rozmawiam sama z sobą...
denknach.gif

pfeif2.gif
pfeif2.gif
pfeif2.gif
Witaj w"klubie"
icon_mrgreen.gif

icon_wink.gif

A tak powaznie...- Tobatko- gratuluje
icon_smile.gif
Chleb wyszedl Ci super
icon_smile.gif

Tym razem jestem ze swojego emigranta jeszcze bardziej zadowolona
icon_smile.gif

Moim zdaniem, wyszedl mi ladniejszy niz ostatnio
icon_smile.gif
Coraz bardziej zaczyna przypominac chleb
icon_lol.gif

Mielismy pyszne sniadanie
icon_lol.gif

Nawet znalazlam sposob na szybkie obudzenie Meza
icon_mrgreen.gif

Odkroilam swiezutka pietke- jeszcze goraca, posmarowalam maslem i podstawilam Mu pod nos i powiedzialam "trzymaj!!! "
icon_mrgreen.gif

Obudzil sie szybciorem
icon_mrgreen.gif
- jak rzadko kiedy
rofl.gif

Oto moje dzielo
icon_smile.gif

pict00041vm6.jpg

131ty8.jpg

Załączniki

• pict00041vm6.jpg
    pict00041vm6.jpg
    152.4 KB · Wyświetleń: 1
  • 131ty8.jpg
    131ty8.jpg
    114 KB · Wyświetleń: 1

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0
No, Twój jest prawdziwy! Mój udawany.. Ani dziur porządnych, ani wyglądu - ale smak ma prawdziwy, znaczy cudny!
icon_smile.gif
.. A następny będzie lepszy
icon_smile.gif
Zaraz wstawiam zakwas
icon_smile.gif

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Tobatko...- bo pieklas go w maszynie...- dlatego nie ma porzadnych dziur
icon_wink.gif

Jak pieke w maszynie, to jeszcze nie zdazylo mi sie, zeby chleb mial jakies "ladne"dziury...
Byly, owszem, ale takie raczej dziureczki
icon_mrgreen.gif

Nie wiem.. moze to zalezy od maszyny?
W kazdym razie...- grunt, ze smakuje
icon_wink.gif

Jaco

Member
Gru 5, 2004
6,655
1
0
Caritko,
A Ty w czym swój chlebek piekłaś? Nie wygląda na garnkowy... ma taki naturalny kształt
icon_smile.gif

Ja się musze do Hazo wprosić na pokaz, jak ona ten swój chlebek robi... Hazoooooo przygarniesz kropka?
rofl.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy