CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)

nelreth

Member
Paź 18, 2010
2
0
0
mirabbelka @ 6 Nov 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1045687jesli chcesz uzyskac grubszą skorke to musisz po prostu zrezygowac z pieczenia w garnku glinianym.
wszystkie chleby ktore wyrastaja i sa pieczone w garnku maja delikatna cienka skorke z powodu nadmiaru wlgoci, ktorą oddaje glina.

Upiecz chleb luzem na rozgrzanej mocno blasze (badz kamieniu jesli masz) a uzyskasz zupelnie inny efekt.
Witam

No i bomba - dzisiejszy wypiek wyszedł tak jak trzeba
icon_smile.gif
- skórka nie za gruba ładnie wypieczona chociaż wydaje mi się że lekko twardawa - zobaczę jeszcze jaka będzie jutro - no i oczywiście pytanie
icon_smile.gif
jak można wpłynąć właśnie na tą skórkę żeby wyszła chrupiąca ale nie za twarda - jest to możliwe ?

Dziękuje za podpowiedź

Pozdrawiam
Adam

Dana17

Member
Wrz 30, 2010
17
0
0
Proszę o porade !!!!

Ostatnio piekłam chleb codziennie w takim wypadku zakwas stał na blacie. Codziennie go dokarmiałam. Po zakończeniu pieczenia zapomniałam go schować do lodówki. Stał bez dokarmiania 2 dni. Dostał szarych plamek na ściankach i na zakwasie. Czy to znaczy że jest do wylania ????
icon_neutral.gif

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Jak zwykle, dalabym mu szanse. Delikatnie zebralabym z dna 2-3 lyzki i dokarmila dwukrotnie co 12 godzin dajac tyle samo maki i wody (w gramach).
icon_biggrin.gif

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Zdrowy zakwas po dokarmieniu babelkuje, przyrasta znacznie i pachnie ...jablkowo.

pokonewka

Member
Gru 23, 2008
7
0
0
Witam,

swego czasu piekłam regularnie chleb na zakwasie (dziękuję za wszystkie przepisy i rady z tego forum!), ale ze względu na podejrzenie alergii na gluten musiałam swój aktywny, kilkumiesięczny zakwas wysuszyć i pozostawić na lepsze czasy. Te lepsze czasy właśnie nadeszły i chciałabym go ożywić, ale mam jedną wątpliwość. Ze względu na moich małych alergików mam dość chłodno w domu, ok. 20 stopni. Kaloryfery mam tak zawieszone, że dosyć trudno by mi było na stałe przechowywać zakwas w ich pobliżu. Nie mam również piekarnika, w którym mogłabym podgrzewać zakwas (piekę w prodiżu). Czy w takiej temperaturze jest możliwe odtworzenie aktywnego zakwasu? Czy jednak koniecznie ustawić go w jakiś sposób przy grzejniku?

Tak sobie myślę, że przecież zakwas żyje nawet w lodówce. Może wystarczy potrzymać go w cieple przez pierwszych kilka dni po ożywieniu? Poradźcie proszę.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,168
545
113
gratuluje ! to jest bardzo piekny zakwas, nie ma sie do czego przyczepic
icon_mrgreen.gif

absolutnie wzorcowe bable - nie zastanawiaj sie tylko zuzyj go do upieczenia chleba.
zostaw kilka lyzek na dnie i do lodowki.
przed nastepnym pieczeniem solidnie dokarm tak jak to opisalas.

nikka

Member
Kwi 21, 2007
341
0
0
dziękuję mirrabelko, w takim razie jestem spokojna - może będę ryzykować i pomijać drożdże wszędzie tam, gdzie mowa jest o tym, że drożdże są opcjonalnie

muszę go zużyć do chleba - chyba znowu tatterowiec, bo przez to odświeżenie mam tyle zakwasu, że jak nie wykorzystam, to będę musiała wyrzucić

Emilija

Member
Lis 11, 2010
18
0
0
witam
mam pytanie
piekac pszenny chleb wierzchnia skora wychodzi mi bardzo twarda
zastanawiam sie czemu
chle spryskuje woda
czy moze za malo?
nie wiem
pomozcie

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,168
545
113
musze przesunac Twoj post do innego watku. https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=2...p;#entry1060035
tutaj wstawiamy tylko przepisy.

Za gruba skóra chleba to najczęściej:
- wysuszenie powierzchni chleba podczas wyrastania. trzeba przykryć szczelnie - nie wystarczy tylko sciereczka
- zbyt gęste ciasto (z mało plynow)
- niepotrzebne pryskanie po chlebie (wystarczy dobre naparowanie piekarnika na początku pieczenia)
- zbyt niska lub zbyt wysoka temperatura pieczenia

Emilija

Member
Lis 11, 2010
18
0
0
mam kolejne pytanie
jezeli pieke chleb codziennie to czy musze chowac zakwas do lodowki czy moze sobie stac spokojnie w szafce
no i jak czesto mam go dokarmiac zeby byl wlasciwy

Emilija

Member
Lis 11, 2010
18
0
0
zastanawiam sie jeszcze nad jednym
nigdzie tego nie moge znalesc a sadze ze jest to dosc istotne
jak czesto nalezy zmieniac lub myc naczynie w ktorym przechowujemy zakwas???

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
36
upiekłam mój pierwszy chleb na zakwasie, pieknie wszytsko sie udało, ale jest troche gliniasty- klei sie do noża
icon_sad.gif
piekłam z maki PP pszennej i żytniej)
jaka moze być przyczyna tej gliny?

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,168
545
113
Chleby tylko z maki pelnoziarnistej, szczegolnie zytniej czesto daja taki efekt.

Wyjsciem jest dodanie troche maki jasniejszej (np pszennej) badz pogodzenie sie z faktem, poniewaz chleb z maki z pelnego przemialu jest bardzo zdrowy,
bądz też robienie z niego tostow.

Zazwyczaj ta kleistosc przechodzi troche w miare starzenia sie chleba (po 1-2 dniach).

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy