mirabbelka @ 5 Jul 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=534214przeniose twoj watek do watku przyczepionego powyzej, gdzie rozmawiamy na temat roznych problemow zakwasowych
troche nie rozumiem Twojego pytania. Czyzby chleb na zakwasie wydzielal tak intensywny zapach, ktorego nie da sie zniesc ?
Przy pieczeniu chleba owszem roznosza sie zapachy, dla mnie zreszta bardzo przyjemne, ale zeby chleb pachnial jakos specjalnie potem - nie spotkalam sie.
Jesli tak intensywnie pachnie to pewnie i w smaku jest zbyt kwasny? prawdpodobnie zakwaszasz make zytnia w cieple, moze zbyt dlugo ?
moze sprobuj piec chleby pszenno-zytnie lub pszenne, one sa lagodniejsze w smaku, ale czy w zapachu
1. Przy pieczeniu zapach jest przyjemny. Piekę w maszynce jak nie podniosę przykrywki po pieczeniu (np w nocy ) to jest taki wilgotno-kwaśno zapach.
2. Choduje zakwas w słoiku w temp pokojowej (właściwie kuchennej), przykrywam chusteczkami papierowymi. Zlatują się muszki owocówki to chyba jest kwaśny. (BTW czy u was też występują?) W czym trzymacie zakwas?
3. Inny problem jak zostawiłem zakwas w lodówce bez dokarmiania to pojawiła się taka powłoka biała jakby pleśń. Dziwne bo na zewnątrz tak szybko się nie robi. Już raz zepsułem zakwas w lodówce (po ok 5 dniach pojawiła się czarna pleśń). Czy to normale że tak szybko się psuje zakwas w lodówce?.
4. Czy zamiast wody do chleba żytniego razowego na zawkasie można dodawać kefir zamiast wody?
5. Dodając cebulę najlepiej najpierw ją zesmażyć na patelni, a potem dodać do chleba czy można surową dodać?
loch80 @ 6 Jul 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=5350331. Przy pieczeniu zapach jest przyjemny. Piekę w maszynce jak nie podniosę przykrywki po pieczeniu (np w nocy ) to jest taki wilgotno-kwaśno zapach.
2. Choduje zakwas w słoiku w temp pokojowej (właściwie kuchennej), przykrywam chusteczkami papierowymi. Zlatują się muszki owocówki to chyba jest kwaśny. (BTW czy u was też występują?) W czym trzymacie zakwas?
3. Inny problem jak zostawiłem zakwas w lodówce bez dokarmiania to pojawiła się taka powłoka biała jakby pleśń. Dziwne bo na zewnątrz tak szybko się nie robi. Już raz zepsułem zakwas w lodówce (po ok 5 dniach pojawiła się czarna pleśń). Czy to normale że tak szybko się psuje zakwas w lodówce?.
4. Czy zamiast wody do chleba żytniego razowego na zawkasie można dodawać kefir zamiast wody?
5. Dodając cebulę najlepiej najpierw ją zesmażyć na patelni, a potem dodać do chleba czy można surową dodać?pieczesz chleb na zakwasie w maszynie i zostawiasz go na noc ??? ten zapach to pewnie reakcja powloki, ktora jest powleczony kubelek maszyny z zakwasem. nie robilabym tego na twoim miejscu.![]()
no tak, muszki bardzo lubia zakwas, na to nic nie poradzisz.
z ta plesnia w lodowce to dziwna sprawa. Chociaz biala powloka nie musi wcale oznaczac plesni. Zakwas pozostawiony na dluzej tworzy taka bialawa skorupke, ktora latwo daje sie rozmieszac, to nie ma z plesnia nic wspolnego.
Co innego kiedy ma czarny kolor... zastanawiam sie, moze masz w lodowce cytrusy, ktore czasami juz ze sklepu sa lekko zainfekowane plesnia ?
Jesli dodasz do chleba kefiru, maslanki itp. to chleb bedzie bardziej kwasny.
jesli chodzi o cebule, to nie umiem Ci poradzic, nie lubie zdecydowanie cebuli w chlebie i nie stosuje. Wole cebule polozyc juz na gotowej kanapce![]()
hazo @ 11 Jul 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=538003Ja, jak mój zakwas z tej samej mąki co Twój, zaczyna się lenić, to dokarmiam go żytnią 2000 (też z Bogutyn młyna). Muszę wtedy uważać, żeby nie opuścił słoika.
Tego nie przewidziam w zakupieI na chwilę obecną dysponuję tylko pszenną razową. Poczekam do jutra może ruszy![]()
![]()
villanelle @ 11 Jul 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=538023Tego nie przewidziam w zakupie
Polecam Ci zakup mąki żytniej z pełnego przemiału. Mnie z niej zakwas najlepiej pracuje.
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.