Diamond
Member
- Lut 4, 2009
- 61
- 0
- 0
Czy ktoś potrafi mi dokładnie wytłumaczyć:
Kiedy ktośpisze np: 400 g zakwaszonego ciasta żytniego to pomijając proces tworzenia tego ma na myśli tworzenie tego z mąki żytniej typu 700-800?
Kiedy ktoś pisze np: zytniej razowej to ma na myśli mąkę zytnią o typie 1900- 2000?
Kiedy ktoś pisze mąka żytnia chlebowa to ma na myśli typ jak w pkt 1. typ 700-800?
Kiedy jest napisane by dac mąkę pszenną chlebową to najczęściej autor ma na myśli pszenną o typie 750-850?
A co jeżeli np:
a) Mam dodać 300g pszennej chlebowej a okazuje się, że mam tylko dajmy na to 100g? Czy wtedy lepiej dodać 200g pszennej czy żytniej o zblizonym typie?
b) Autor napisał: "400g zakwasu z maki żytniej razowej" to oznacza WYŁĄCZNIE gotowy zakwas czy też można zrobić go metodą 3 etapową?
c) Jest podane by dać zakwas z żytniej razowej a ja dam z żytniej orkiszowej, bądź jest w przepisie zakwas z pszennej chlebowej a ja dam z przennej graham. Ewentualne jeżeli już mam stosować inny zakwas to starać się z danego typu? W sensie taki, jak jest zakwas żytni to z innego typu żytniej a jak z pszennej to z innego typu pszennej i nie można mieszać pszennej z żytnią? Rozwiajając to np: w przepisie podano zakwas z żytniej a ja dam zakwas z pszennej i na odwrót - jakie to niesie za sobą konsekwencje?
Kiedy ktośpisze np: 400 g zakwaszonego ciasta żytniego to pomijając proces tworzenia tego ma na myśli tworzenie tego z mąki żytniej typu 700-800?
Kiedy ktoś pisze np: zytniej razowej to ma na myśli mąkę zytnią o typie 1900- 2000?
Kiedy ktoś pisze mąka żytnia chlebowa to ma na myśli typ jak w pkt 1. typ 700-800?
Kiedy jest napisane by dac mąkę pszenną chlebową to najczęściej autor ma na myśli pszenną o typie 750-850?
A co jeżeli np:
a) Mam dodać 300g pszennej chlebowej a okazuje się, że mam tylko dajmy na to 100g? Czy wtedy lepiej dodać 200g pszennej czy żytniej o zblizonym typie?
b) Autor napisał: "400g zakwasu z maki żytniej razowej" to oznacza WYŁĄCZNIE gotowy zakwas czy też można zrobić go metodą 3 etapową?
c) Jest podane by dać zakwas z żytniej razowej a ja dam z żytniej orkiszowej, bądź jest w przepisie zakwas z pszennej chlebowej a ja dam z przennej graham. Ewentualne jeżeli już mam stosować inny zakwas to starać się z danego typu? W sensie taki, jak jest zakwas żytni to z innego typu żytniej a jak z pszennej to z innego typu pszennej i nie można mieszać pszennej z żytnią? Rozwiajając to np: w przepisie podano zakwas z żytniej a ja dam zakwas z pszennej i na odwrót - jakie to niesie za sobą konsekwencje?