Chleb Pita

aklat

Member
Gru 10, 2007
1,309
0
0
upiekłam, pyszne są
icon_smile.gif

moje nie wyszły tak napuszone jak powinny, ale mój piekarnik nie wyciaga takich temperatur
icon_neutral.gif
ale za to kieszonki powychodziły pierwsza klasa
icon_smile.gif

pity.JPG
 

Załączniki

  • pity.JPG
    pity.JPG
    36.1 KB · Wyświetleń: 11

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Wyszły przepyszne, napuszyły się jak dzikie
icon_lol.gif
ale kieszonka się nie zrobiła. Następnym razem zrobię cieńsze, z połowy porcji. Smakowo - idealne, dokładnie to, czego szukałam.
cvety.gif


pity_kosz.JPG

3_pit.JPG
 

Załączniki

  • pity_kosz.JPG
    pity_kosz.JPG
    104.6 KB · Wyświetleń: 11
  • 3_pit.JPG
    3_pit.JPG
    76.6 KB · Wyświetleń: 11
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Ale Ci wyrosły
icon_eek.gif

Chyba mój czas zrobienia tego cuda się zbliża
fiesgrins.gif
 

Fumiko

Member
Mar 23, 2009
5
0
0
Witam

Bardzo fajny przepis, właśnie moje ciasto odstawiłam do wyrośnięcia, tak bardzo bym chciała by pięknie wyrosły, niestety mój nowy z reszta piekarnik ma temp do 225 stopni-no max 230.....zobaczymy...potem napisze.
 

Fumiko

Member
Mar 23, 2009
5
0
0
Właśnie kończę jeść drugiego:) pięknie wyrosły mimo maksymalnej temp 230 stopni, wyglądają jak te z fotki Małej_ Mi
icon_mrgreen.gif
nie smarowałam olejem, gdyż moje ręce były nim lekko posmarowane:) piekłam 10 minut.Kieszonki się NIE zrobiły ale to nic:/ za którymś razem na pewno wyjdą
icon_smile.gif

Na koniec dodam że dałam troszkę więcej tych suszonych drożdży
gruebel_2.gif
, (to był mój drożdżowy debiut)
Następnym razem zrobię fotki.pozdrawiam i dziękuję za przepis:)
 

Xavierka

Member
Lip 13, 2009
137
0
0
Te pity bez kieszonek to chyba są knysze.
icon_razz.gif
Nadziewane warzywami knysze też są pyszne.

Swoją drogą to tych pit chciałabym otworzyć podtemat: NADZIENIA.
 

koper

Member
Wrz 12, 2005
18
0
0
Dziękuję za przepis.
Pity wyszły rewelacyjne, puszyste i pięknie wystrzeliły.
Robiliśmy je codziennie przez 4 dni, aż się przejedliśmy .
icon_mrgreen.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Po raz kolejny
mniam.gif


pity.JPG
 

Załączniki

  • pity.JPG
    pity.JPG
    98.7 KB · Wyświetleń: 11

vespertine

Member
Paź 17, 2007
133
0
0
Pity chyba tylko dwa razy piekłam, raz wyszły mi fajne, raz kiepskie. Widzę, ze ten przepis jest neizawodny, więc tez z niego skorzystam. Bardzo ładnie Wam 'puchną'
icon_smile.gif

 

Hetman

Member
Paź 5, 2009
1
0
0
Generalnie to nie rozgrzewałem blachy przed tylko od razu układałem na tej, na której miały się piec. Kształtem może odbiegają od ideał, ale smak niezły niezły ;) A wszystko w temperaturze zaledwie 250 stopni. Przepis konkret:)

2s98wn8.jpg


 

pistis

Member
Sty 28, 2009
17
0
0
Chlebek jest świetny, już kilka razy go robiłam, może nie zawsze tak pięknie wyrasta (nie wiem dlaczego, ale sądzę że może wina leży w samym formowaniu chlebków- bo jeden na cztery nie wyrasta) ale jest doskonały. Od tego czasu do sklepu na półkę z Pitą nie zaglądam
icon_wink.gif
Robię większą porcję i mrożę- ale wiadomo że świeże są najlepsze
icon_smile.gif
Dodajemy kurczaka z przyprawą gyros, kapustę, warzywa i sos czosnkowy- pycha! Albo zajadamy z curry z ciecierzycy z przepisu marghe.

Dziękuję za przepis
anbetung.gif
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,459
1,732
113
Świetny przepis. Wszystkie pity cudnie się napuszyły i były przepyszne.

DSC_1574.JPG

 

Załączniki

  • DSC_1574.JPG
    DSC_1574.JPG
    70.9 KB · Wyświetleń: 11

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
O tej porze takimi zdjęciami po oczach? Kategorycznie zabraniam
zahnlos.gif
, w ramach pokuty za znęcanie się nad koleżanką proszę wrzucić jedną w rurociąg, albo lepiej dwie, bo chłop też będzie chciał
fiesgrins.gif
.
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,459
1,732
113
Już nie ma
icon_sad.gif
. Nie wiem, czy to pociecha, ale jadłam za Twoje zdrowie. Dzięki za polecenie przepisu
icon_smile.gif
.

 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,459
1,732
113
275. Według mnie 250 wystarczy. Dzisiaj piekłam na dwa razy i ta druga porcja przez pomyłkę poszła do wyłączonego pieca. Temperatura już pewnie stadła do 230-240 stopni i w niczym to nie zaszkodziło. Ja już kilka razy różne pity robiłam i moim zdaniem tajemnica wyrastania bądź nie, tkwi w wałkowaniu. Nie można pozwolić, żeby ciasto przykleiło się do wałka bądź stolnicy. To co mi się kiedyś przykleiło potem nie rosło. Spróbuj koniecznie. Robią się szybko, a efekt smakowy i wizualny nie do pogardzenia.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: