sionia @ 1 Apr 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1274445A po upieczeniu trzeba wyjąć od razu w piekarnika i blaszek, czy wyłaczyc piekarnik i zostawic tam jeszcze chleb?Pewnie już po wszystkim,ale ja robię tak samo jak Orelia.
Ryjek @ 19 Apr 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1422497Dziewczyny jestem na diecie Sb, czy ktoras robila chlbe z inna maka niz krupczatka?Gdy przeczytasz komentarze, zobaczysz jakie eksperymenty z maką były robione i to z sukcesem.
Przy okazji:
Nie chcę sie za bardzo mądrzyc, ale wg mojej wiedzy użycie mąki krupczatki do chleba czy nawet ciasta drożdżowego jest błędem. To mąka niskoglutenowa, uzywana do ciast kruchych. Jej zaletą jest to, że ciasto po upieczeniu pozostaje sypkie. A w chlebie raczej nie o to chodzi![]()
Chleb z tej maki nie ma prawa byc dobry następnego dnia. Raczej bedzie sie kruszył. Oczywiście duża ilość ziaren i otrab sprawia, że jego struktura jest lepsza.
Ale po co używac niewłaściwej mąki i poprawiac ją dodatkami?
Zamiast dodawac otreby do maki krupczatki, mozna użyć do chleba część maki z pełnego przemiału, juz z otrębami.
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.