Chleb wieloziarnisty

pistis

Member
Sty 28, 2009
17
0
0
Robiłam już go kilka razy- pyszności
icon_smile.gif
w dodatku prosty do zrobienia jak drut. Szybko się go robi jeszcze szybciej znika. Ziarna podprażam, bo takie wolę
icon_smile.gif
 

mrs. jones

Member
Maj 28, 2010
10
0
0
to mój ulubiony chleb, piekę regularnie. próbowałam innych, ale zawsze wracam do tego z powodu smaku (mniam!) i... prostoty wykonania (podoba mi się, że nie muszę go wyrabiać)
pyszny jest.
icon_smile.gif


kombinuję z mąkami, najbardziej smakuje mi pół na pół pszenna 650 z pełnoziarnistą, graham też był ok. teraz się piecze na samej pszennej, właściwie to po raz pierwszy bez dodatku innej
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

narnia

Member
Gru 1, 2010
2
0
0
Chlebek jest super. To był mój pierwszy chleb i udał się znakomicie. Mąż nawet kazał mi się pochwalić na forum że mu smakuje
icon_razz.gif

Jedno ale że piekłam go 40 min a nie godzinkę, o tyle że robiłam z 1/3 składników (mała keksówka okazała się mniejsza niż w przepisie
icon_smile.gif
).
pozdrawiam
 

ilonaaa

Member
Paź 1, 2007
144
0
0
upieklam
daumen.gif
chlebek jest super. dalam tylko 3 lyzki cukru i pieklam dluzej ale to chyba wina maki bo dalam chlebowa.

chleb.jpg
 

Załączniki

  • chleb.jpg
    chleb.jpg
    148.1 KB · Wyświetleń: 0

narnia

Member
Gru 1, 2010
2
0
0
A mi niestety tym razem nie wyszedł. 3 poprzednie bez problemów. Wszyscy mi mówili ze słodki jest więc zmniejszyłam cukier o jedną łyżeczkę i dodałam ciut więcej soli. I niestety pójdzie do piesków słony w cholerę wyszedł
icon_sad.gif
A miałam jutro go znajomym podrzucić. No nic będę piekła jeszcze raz dzisiaj:)
 

futro76

Member
Lip 27, 2009
200
0
0
no to zajadamy się pierwszym własnym chlebkiem. pyszny:)
 

Załączniki

  • chleb_przekr_j.JPG
    chleb_przekr_j.JPG
    106.2 KB · Wyświetleń: 0
  • chlebki.JPG
    chlebki.JPG
    98 KB · Wyświetleń: 0

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,356
1,436
113
Znudziły mi się chleby zakwasowe i przypomniałam sobie o tym łatwym do zrobienia i smacznym chlebie:

DSC04325m.JPG
 

Załączniki

  • DSC04325m.JPG
    DSC04325m.JPG
    34.2 KB · Wyświetleń: 0

Agunia05

Member
Lut 24, 2008
30
0
6
Moja fascynacja pieczeniem jakoś szybko uleciała ale od kilku dni znów piekę chlebki
Zdecydowanie ten jest najszybszy i moje Szkraby go uwielbiają
To wczorajszy wypiek:
905536.jpg

Niestety chlebuś ma jedną wadę - za szybko znika
icon_smile.gif

(Piekłam dwa - ten i graham ze śliwką)
 

Cynamon

Member
Lut 5, 2009
779
0
0
Siedzi w piecu. Robiłam z połowy porcji i jak na razie dobrze, ładnie rósł i w piekarniku też urósł. Ciekawa jestem, co z tego wyjdzie...
Przeczytałam calutki wątek, więc starałam się robić dokładnie z przepisem. Zmniejszyłam tylko dosłownie odrobinę ilość drożdży i cukru do 1 łyżki na połowę porcji.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

wika

Member
Cze 22, 2006
3,636
0
36
Podnoszę - chlebek rewelacja!!
lecker.gif

Idealny, prosty, przepyszny.
Robię pół na pół z mąką orkiszową, ale z oryginalnego przepisu też rewelacja!
Nawet udało mi się męża zagorzałego zwolennika białego chleba na ten chleb przeciągną.
Za rewelacyjny przepis bardzo dziękuję
bussi.gif
cvety.gif

 

kajtek

Member
Gru 8, 2008
498
0
16
POMOCY! bardzo pilnie potrzebuje pomocy wsypalam do pieczenia tego chleba sol peklowa
icon_rolleyes.gif
pomylilam pojemniki
uda sie?? pomozcie doradzcie co robic juz wymieszane wszystko
cry_1.gif
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,356
1,436
113
Nie miałam czasu czekać na wyrastanie chleba na zakwasie i szybko upiekłam wieloziarnisty. Jak zwykle nie mam do niego zastrzeżeń. Szybko się robi, ładnie wyrasta, dobrze smakuje.
icon_mrgreen.gif


chleb__wieloziarnisty.jpg chleb_wieloziarnisty_2.jpg
 

Załączniki

  • chleb__wieloziarnisty.jpg
    chleb__wieloziarnisty.jpg
    56.5 KB · Wyświetleń: 0
  • chleb_wieloziarnisty_2.jpg
    chleb_wieloziarnisty_2.jpg
    53.6 KB · Wyświetleń: 0

Siedmiokropka

Member
Sty 9, 2008
5,224
0
0
hazo, jak piekłaś chleb? w piekarniku czy w maszynie? i co zrobiłaś, że ta skórka tak błyszczy?

Wczoraj popełniłam ten chleb. Po przeczytaniu wątku wprowadziłam pewne modyfikacje i tak:
- drożdży dałam 30 g, następnym razem dam 20 - rosły jak głupie
- nie dałam cukru, tylko 1 płaską łyżeczkę miodu
- mąka: 1 szklanka krupczatki, 2,5 szklanki pp 2000, resztę dosypałam zwykłej mąki tortowej
- łyżka soli.

Nie dodałam sezamu, bo nie mam i nie lubię. Chleb jest rewelacyjny
lecker.gif
Jeden rozdałam, jeden zamroziłam. Jutro chyba znów ukręcę, na zapas
icon_smile.gif
 

Boshka

Member
Sie 23, 2006
6,400
0
0
Czy juz pisalam, ze ten chleb jest pyszny? Robie z polowy porcji, no i nie daje krupczatki, ale make chlebowa biala na pol z ciemna. Wychodzi pyszny bochen chleba, lekko wilgotny.

Wiem, ze zakwasowce moze zdrowsze, ale ten chleb bardzo mi smakuje.

 

neteczka

Member
Lip 29, 2011
2,130
0
0
No i skuszona pięknymi zdjęciami zrobiłam i ja.

DSCF0571.JPG
DSCF0562.JPG

Bardzo smaczny chlebek.Chrupiąca skórka i mięciutki środek
lecker.gif
 

Załączniki

  • DSCF0571.JPG
    DSCF0571.JPG
    75.6 KB · Wyświetleń: 0
  • DSCF0562.JPG
    DSCF0562.JPG
    89.3 KB · Wyświetleń: 0