Chleb z siemieniem lnianym i slonecznikiem

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
1
0
1/4 lyzeczki drozdzy i nie robilam zaczynu tylko dalam swiezo dokarmiony zakwas w zblizonej do zaczynu ilosci
icon_smile.gif

Wiecej grzechow nie pamietam :mrgreen:

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
:oops: i ja pozazdroscilam tych dziur Agiusiowych
i tez dodalam je do mojego chlebka, wlasnie stoi i sobie rosnie
icon_smile.gif

circir

Member
Paź 24, 2006
36
0
0
mam zamiar jutro upiec ten chlebek bo wygląda bardzo apetycznie, oczywiście z podwójnej porcji. dziś zaleję sobie siemie, ale zaczynu nie będę robić tak jak w przepisie, tylko użyje te 170 g tego co codziennie dokarmiam w słoiku ( coś pomiędzy zakwasem a ciasstem zakwaszonym). mam nadzieję że się uda. dam znać.

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
jesli go codziennie dokarmiasz, to powinien sobie poradzic
icon_wink.gif
mam nadzieje, ze przeczytalas cala dyskusje miedzy Beata a Syso na temat zaczynu do tego chleba. Ten chleb nie pojdzie w gore na "zdechlaku". Za duzo ziaren.

Byc moze bedziesz musiala skorygowac ilosc plynow, bo nie wiem jakiej konsystencji masz ten "ozywiony" zakwas. Dodawaj wode stopniowo. Powodzenia
daumen.gif

circir

Member
Paź 24, 2006
36
0
0
no więc tak: robiłam w podwójnej porcji, chleb najpierw odpoczywał a potem wyrastał w cieple, zostawiłąm go na 5 godzin a jak wróciłam do domu to był już ogromnie wyrośnięty tylko troche stwardniał na górze. niestety jak go nacianałam to mi trochę oklapł a drugi, który wyrastał w misce wyłożonej sciereczka umączoną, przylepił się do niej na czubku przy wyjmowaniu i rozpłaszczył się. ale generalnie: chlebki wyszły eleganckie zwłaszcza ten upieczony w podłużnym garnku ( rynience), pulchne i przepyszne. polecam.

nie wiem co zrobić zeby ta ściereczka nie przylepiała się do ciasta, bo obsypałam ją naprawdę dużą ilością mąki. a można zrobić tak żeby chleb wyrastał z misce posmarowanej olejem, wyszedłby potem z niej, jak myślicie?

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
CYTATco zrobić zeby ta ściereczka nie przylepiała się do ciasta
ściereczka musi być z bardzo cienkiej i 'starej/spranej' tkaniny czyli np. jakaś koszula batystowa czy z podobnego materiału doskonale spełni swoją rolę oczywiście po dokładnym upraniu i wypłukaniu
najlepsza IMHO do posypywania jest mąka ziemniaczana, nie klei się tak jak pszenna i chleby po upieczeniu i spryskaniu na gorąco wodą ładniej dzięki niej błyszczą

alicjanka

Member
Cze 28, 2006
5,627
0
0
Pyszny!!!
icon_lol.gif

PICT2926.JPG

Załączniki

• PICT2926.JPG
    PICT2926.JPG
    35 KB · Wyświetleń: 1

alicjanka

Member
Cze 28, 2006
5,627
0
0
Najbardziej smakuje mojemu mężowi - typowo żytnie mu nie podchodzą
icon_lol.gif

-magda-

Member
Mar 24, 2006
328
0
0
mirabbelka @ 26 Jan 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=439530Alicjanko
daumen.gif
ale kromeczka apetyczna
icon_smile.gif

ostatnio tez wrocilam do tego chleba i wydaje mi sie, ze to jeden z lepszych pszennych.
alicjanka @ 26 Jan 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=439560Najbardziej smakuje mojemu mężowi - typowo żytnie mu nie podchodzą
icon_lol.gif
I ja sie skuszę. Może ten wyjdzie.
fiesgrins.gif
Podkarmię dobrze zakwas, żeby miał siłę
icon_rolleyes.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
BeataSz @ 27 Jan 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=439985Alicjanka a Ty dodawałaś drożdży czy czysto zakwasowy ten chleb? Chyba znów się skuszę, piękny jest!!!
robilam go w zeszlym tygodniu specjalnie na moj "wystep" telewizyjny, zeby udowodnic ze da sie zrobic chleb pszenny tylko na zakwasie (piekarze zawodowi ktorzy byli w programie mowili zupelnie co innego) i nie dodalam ani odrobiny drozdzy. trzymajac sie wiernie przepisu wychodzi puchaty i bardzo piekny

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
Mirrabelko ja sie przysłuchiwalam tym piekarzom. Gdyby nie to ze Ciebie zobaczylam, pewnie wylaczylabym telewizor. Po slowach "nie polecamy pieczenia chleba na zakwasie bo to proces zbyt dlugi i zbyt skomplikowany" sie rozesmialam.
icon_lol.gif

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
No wiesz mirabbelko, mnie az taki puchaty jak Agusi czy Alicjanki na tym ostatnim zdjęciu nie wyszedł, dlatego pytam (bo wiem ze Agusia z drożdżami robila). Na 100% robię jutro ale chyba jednak sypnę ociupinkę drożdży,zresztą zobaczę jak się będzie zakwas zachowywał

alicjanka

Member
Cze 28, 2006
5,627
0
0
BeataSz @ 27 Jan 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=439985Alicjanka a Ty dodawałaś drożdży czy czysto zakwasowy ten chleb? Chyba znów się skuszę, piękny jest!!!
Beato, nie dałam ani odrobiny drożdży - tylko sam zakwas
icon_lol.gif

Tak jak Mirabbelka pisze:
mirabbelka @ 27 Jan 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=440007robilam go w zeszlym tygodniu specjalnie na moj "wystep" telewizyjny, zeby udowodnic ze da sie zrobic chleb pszenny tylko na zakwasie (piekarze zawodowi ktorzy byli w programie mowili zupelnie co innego) i nie dodalam ani odrobiny drozdzy. trzymajac sie wiernie przepisu wychodzi puchaty i bardzo piekny

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
Hiena @ 27 Jan 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=440021Mirrabelko ja sie przysłuchiwalam tym piekarzom. Gdyby nie to ze Ciebie zobaczylam, pewnie wylaczylabym telewizor. Po slowach "nie polecamy pieczenia chleba na zakwasie bo to proces zbyt dlugi i zbyt skomplikowany" sie rozesmialam.
icon_lol.gif
Najsmieszniejsze bylo, ze ja nie mialam pojecia o czym i co oni mowili, bo wtedy siedzialam w takiej kanciapce i czekalam na moja kolejke.
Wiec nie bardzo rozumialam ich wzroku, kiedy patrzyli na mnie i przeze mnie pokazywany chleb pszenny upieczony tylko na zakwasie. patrzyli tak jakby pierwszy raz w zyciu widzieli...

Zorientowalam sie dopiero w domu po obejrzeniu calosci programu na dvd, jakie faux pas popelnilam
icon_redface.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
CYTATWiec nie bardzo rozumialam ich wzroku, kiedy patrzyli na mnie i przeze mnie pokazywany chleb pszenny upieczony tylko na zakwasie. patrzyli tak jakby pierwszy raz w zyciu widzieli...
icon_lol.gif
i dobrze im tak, juz tak się rozleniwili przez te wszystkie softmixy, że chyba po prostu zapomnieli że tak można, na normalnym zakwasie
icon_lol.gif

CYTATZorientowalam sie dopiero w domu po obejrzeniu calosci programu na dvd, jakie faux pas popelnilam
Eeetam ,nie ma się czym przejmować
fiesgrins.gif

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
dziunia @ 27 Jan 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=440123
icon_lol.gif
i dobrze im tak, juz tak się rozleniwili przez te wszystkie softmixy, że chyba po prostu zapomnieli że tak można, na normalnym zakwasie
icon_lol.gif
Dokładnie

mirabbelka @ 27 Jan 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=440038Wiec nie bardzo rozumialam ich wzroku, kiedy patrzyli na mnie i przeze mnie pokazywany chleb pszenny upieczony tylko na zakwasie. patrzyli tak jakby pierwszy raz w zyciu widzieli...

Zorientowalam sie dopiero w domu po obejrzeniu calosci programu na dvd, jakie faux pas popelnilam
icon_redface.gif
Faux pas? Po prostu było im wstyd, że sami tak nie umieją/nie chce im się a teraz wyszło, ze dorabiają teorię do rzeczywistości.

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
wyszedł, ale ociupinkę drożdży dodałam jednak, tak 1/4 łyżeczki może, a i tak strasznie długo rósł:

Załączniki

• chleb_004a.jpg
    chleb_004a.jpg
    54.9 KB · Wyświetleń: 0
  • chleb_005a.jpg
    chleb_005a.jpg
    49.2 KB · Wyświetleń: 0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy