ściereczka musi być z bardzo cienkiej i 'starej/spranej' tkaniny czyli np. jakaś koszula batystowa czy z podobnego materiału doskonale spełni swoją rolę oczywiście po dokładnym upraniu i wypłukaniu
najlepsza IMHO do posypywania jest mąka ziemniaczana, nie klei się tak jak pszenna i chleby po upieczeniu i spryskaniu na gorąco wodą ładniej dzięki niej błyszczą
mirabbelka @ 26 Jan 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=439530Alicjankoale kromeczka apetyczna![]()
![]()
ostatnio tez wrocilam do tego chleba i wydaje mi sie, ze to jeden z lepszych pszennych.alicjanka @ 26 Jan 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=439560Najbardziej smakuje mojemu mężowi - typowo żytnie mu nie podchodzą
I ja sie skuszę. Może ten wyjdzie.Podkarmię dobrze zakwas, żeby miał siłę![]()
![]()
BeataSz @ 27 Jan 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=439985Alicjanka a Ty dodawałaś drożdży czy czysto zakwasowy ten chleb? Chyba znów się skuszę, piękny jest!!!robilam go w zeszlym tygodniu specjalnie na moj "wystep" telewizyjny, zeby udowodnic ze da sie zrobic chleb pszenny tylko na zakwasie (piekarze zawodowi ktorzy byli w programie mowili zupelnie co innego) i nie dodalam ani odrobiny drozdzy. trzymajac sie wiernie przepisu wychodzi puchaty i bardzo piekny
BeataSz @ 27 Jan 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=439985Alicjanka a Ty dodawałaś drożdży czy czysto zakwasowy ten chleb? Chyba znów się skuszę, piękny jest!!!Beato, nie dałam ani odrobiny drożdży - tylko sam zakwas![]()
Tak jak Mirabbelka pisze:
mirabbelka @ 27 Jan 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=440007robilam go w zeszlym tygodniu specjalnie na moj "wystep" telewizyjny, zeby udowodnic ze da sie zrobic chleb pszenny tylko na zakwasie (piekarze zawodowi ktorzy byli w programie mowili zupelnie co innego) i nie dodalam ani odrobiny drozdzy. trzymajac sie wiernie przepisu wychodzi puchaty i bardzo pieknyZgadzam się![]()
Hiena @ 27 Jan 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=440021Mirrabelko ja sie przysłuchiwalam tym piekarzom. Gdyby nie to ze Ciebie zobaczylam, pewnie wylaczylabym telewizor. Po slowach "nie polecamy pieczenia chleba na zakwasie bo to proces zbyt dlugi i zbyt skomplikowany" sie rozesmialam.
Najsmieszniejsze bylo, ze ja nie mialam pojecia o czym i co oni mowili, bo wtedy siedzialam w takiej kanciapce i czekalam na moja kolejke.
Wiec nie bardzo rozumialam ich wzroku, kiedy patrzyli na mnie i przeze mnie pokazywany chleb pszenny upieczony tylko na zakwasie. patrzyli tak jakby pierwszy raz w zyciu widzieli...
Zorientowalam sie dopiero w domu po obejrzeniu calosci programu na dvd, jakie faux pas popelnilam![]()
i dobrze im tak, juz tak się rozleniwili przez te wszystkie softmixy, że chyba po prostu zapomnieli że tak można, na normalnym zakwasie![]()
![]()
CYTATZorientowalam sie dopiero w domu po obejrzeniu calosci programu na dvd, jakie faux pas popelnilamEeetam ,nie ma się czym przejmować![]()
dziunia @ 27 Jan 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=440123i dobrze im tak, juz tak się rozleniwili przez te wszystkie softmixy, że chyba po prostu zapomnieli że tak można, na normalnym zakwasie![]()
Dokładnie
mirabbelka @ 27 Jan 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=440038Wiec nie bardzo rozumialam ich wzroku, kiedy patrzyli na mnie i przeze mnie pokazywany chleb pszenny upieczony tylko na zakwasie. patrzyli tak jakby pierwszy raz w zyciu widzieli...
Zorientowalam sie dopiero w domu po obejrzeniu calosci programu na dvd, jakie faux pas popelnilam
Faux pas? Po prostu było im wstyd, że sami tak nie umieją/nie chce im się a teraz wyszło, ze dorabiają teorię do rzeczywistości.
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.