Ciasto na pierogi*

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Sylwia, pysznie wyglądają.... Kurczę, narobiłaś mi smaka
mniam.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0

bernadek

Member
Lut 25, 2007
671
0
0
Przyłączam sie do grona cinek zachwyconych tym ciastem , jest rewelacyjne, pyszne a co najwazniejsze nie zsapałam sie przy wałkowaniu .Dzięki Bajaderko za ułatwienie mi życia
cvety.gif
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
3
0
Jej, jakie piekne pierogi!!!
icon_smile.gif
Fantastyczne zdjecia dziewczyny - sylwio, twoj farsz bedzie mi sie po nocach snil
icon_mrgreen.gif
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0

frigg

Member
Mar 23, 2006
774
1
0
Ciasto jest kapitalne, chociaż miałam kryzys, jak je zarabiałam... Dosypywałam mąki, bo lepiło się jak czort... Może za szybko wlałam całą wodę ... O tak, na pewno tak było. Natychmiast rzucałam je na rosół u gotowałam. Ugotowane do miski żaroodpornej i na balkon( była ciemna zimna noc). Dzisiaj na obiad okraszone boczkiem i cebulą były kruche, miękkie, nie zlepiły się ugotowane i czekające w tej misce. Naprawdę pyszne ciasto, pachniało, kiedy je wyrabiałam. Delikatne- cieniutko można rozwałkować, nie pękało w gotowaniu. Dzięki za dobry przepis... Nie raz jeszcze z niego skorzystam. Będę lała powoli wodę ...
icon_mrgreen.gif

Acha - farsz robię z mięs różnego gatunku ( wieprzowina, wołowina, drób po trochu i włoszczyzna powoli gotowane i potem wszystko przemielone. Podsmażone na patelni z cebulką i rozbełtanym jajkiem. Na koniec do smażenia dodaję tego rosołku tyle, żeby farsz był sprężysty i soczysty. Jak mam dodaję do mielenia lyżkę dużą łoju (!!!!) wołowego i to jest wtedy smak jak u Wańkowicza.)
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0

MMMK3

Member
Mar 30, 2007
418
0
0
Na pierwszy ogień chciałabym wziać pierogi z serem, bo takie najbardziej lubią moje dzieci. Czy któraś z as kochane mogłaby podać jakis sprawdzony przepis na farsz serowy? Przeszukuje forum już dwie godziny i ciagle trafiam na jakis hit, ale farszu serowego niet
gruebel_2.gif
Pewnie będę improwizować i skończy się na farszu który uzywam do naleśników, chyba że ktos sie zlituje
icon_mrgreen.gif
 

agn-s

Member
Paź 2, 2007
196
0
0
farsz słodki:
20 dkg sera
żółtko
szczypta soli
2 łżki cukru
można dodać wg uznania cukier waniliowy, cynamon, rodzynki

farsz z przyprawami:
20 dkg sera
żółtko
sól
pieprz
kminek

Kiedy twaróg jest za suchy dodać trochę śmietany.
 

ZielonyKot

Member
Lut 25, 2005
422
0
0
zachęcona komentarzami zrobiłam dziś ciasto pierogowe z tego przepisu i rzeczywiście - świetnie się zagniata, wałkuje, pierogi właściwie robią sie same
icon_wink.gif
na pewno jeszcze nie raz powrócę do tego sposobu pierogowania, ale numerem jeden nadal jest u mnie zwykłe ciasto typu mąka+wrzątek
icon_biggrin.gif
 

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
I ja robiłam ostatnio kluchy z tego ciasta
icon_wink.gif
Niestety, nie wyszły takie jakie bym chciała, ale to raczej moja wina, niż przepisu, bo coś mi się ubzdurało i zamiast 4 szklanek mąki dałam 2
dump.gif
a potem dosypywałam na oko, nieświadoma swojego błędu. Ciasto chyba nie było takie, jak powinno, bo ciężko się wałkowało i kiepsko kleiło. W smaku pierogi są niezłe, ale namęczyłam się przy przygotowaniu...
Tak czy inaczej, nie będzie to moje ostatnie podejście do tego przepisu. Następnym razem postaram się skupić i trzymać proporcji
icon_rolleyes.gif
 

MMMK3

Member
Mar 30, 2007
418
0
0
Sezon na pierogi z jagodami
lecker.gif
ciasto jest rewelacyjne i co najważniejsze można je wyrobić w maszynie - jest super elastyczne i szybko sie robi pierogi. Część ciasta zamroziłam, mam nadzieję że nic mu nie będzie Dzieki za przepis, ledwo się ruszamy
icon_mrgreen.gif
 

otylla

Member
Lis 17, 2006
138
0
0
Coś zrobiłam źle? Poproszę o wskazówki:) Pierwszy raz w życiu robiłam ciasto na pierogi, wybrałm ten przepis, bo wszystkie go tak ładnie chwalicie:) Powiedzcie mi proszę bardziej doświadczone pierogowo koleżanki dlaczego wałkowałam ciasto, a ono się kurczyło? Musiałam się nieźle namachać wałkiem, ale i tak po każdym rozjechaniu go wałkiem, cisto złośliwie mi się zmniejszało:) I druga sprawa, jeden kawalek wałkowałam i lepiłam pierogi, a reszta ciasta czekała pod miską. Dlaczego jak brałam ciasto z pod miski ono było okropnie klejące? Musiałam znowu zagniatać z mąką. Czy tak ma być, czy coś zrobiłam źle?

Muszę dodać, że poradziłam sobie z tym ciastem i pierogi były pyszne, może nie piękne, ale naprawdę nam smakowały. Super się zlepiało pierogi, szybko się gotowały, a po ugotowaniu nie sklejały. Chciałabym częściej korzystać z tego przepisu, ale proszę o pomoc
lecker.gif
 

magdalenkal

Member
Sie 14, 2007
8
0
0
Przepis na cisto pierogowe swietny!!!! Pierwsze pierogi ktore pougotowaniu nie sa twarde !!!!
Zrobilam czesc z jagodami i czesc z bialym serem na slodko!!
POLECAM!!!!
mniam.gif
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,040
4,122
113
otylla @ 14 Jul 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=727581Coś zrobiłam źle? Poproszę o wskazówki:)
Mogłaś wszystko zrobić dobrze, a ciasto może być takie, jak mówisz. Mnie też od czasu do czasu takie wychodzi i nie doszłam przyczyny mimo, ze robie je od dłuższego czasu i dość często. Myślę, ze jakość mąki może mieć wpływ, bo zawartość glutenu na pewno jest zmienna, nawet w mąkach tego samego typu.
Nie zrażaj się, może przy kolejnych probach znajdziesz rozwiązanie.
icon_smile.gif
 

Uma

Member
Wrz 11, 2007
341
0
0
Wczoraj zrobiłam pierogi z grzybami i kapustą a ciacho na nie właśnie z tego przepisu.
I znowu wielkie podziękowania dla Bajaderki za wspaniały przepis
anbetung.gif

Pierogi wyszły genialne!!! i przepyszne!!!
mniam.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy