Ciasto na pierogi*

sionia

Member
Maj 3, 2006
2,363
0
0
i jeszcze jedno.... czy znacie przepis na powalający farsz z sera (tzw ruskie pierogi)? Chcę go zaskoczyc tymi pierogami, więc same rozumiecie o co chodzi... w tej chwili nie mam pojęcia o pierogach, wiem tylko, ze on je lubi, to musze sie nauczyc... prosze wiec o rady tak łopatologicznie...
DZIEKUJĘ!!!!!
 

atunia

Member
Kwi 3, 2005
3,187
0
36
sionia @ 25 Aug 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=742270i jeszcze jedno.... czy znacie przepis na powalający farsz z sera (tzw ruskie pierogi)? Chcę go zaskoczyc tymi pierogami, więc same rozumiecie o co chodzi... w tej chwili nie mam pojęcia o pierogach, wiem tylko, ze on je lubi, to musze sie nauczyc... prosze wiec o rady tak łopatologicznie...
DZIEKUJĘ!!!!!
Ja nie spec, ale może na coś się przydam? Mąki używam tortowej Tesco, nadziałam się kiedyś na mąkę wzbogacaną w wapń i przy niej mi się ciasto
kurczyło bardzo. Część mąki na ciasto zaparzam, nie wiem, co zaparzenie robi temu glutenowi, ale po dobrym (maszynowym) wyrobieniu takie ciasto się nie klei do czego nie powinno i daje się cienko rozwałkować.
A farsz na ruskie na ogół się robi na oko i własny smak, poddusić trzeba cebulkę pokrojoną w kostkę (ja robię na oleju z pestek winogron i maśle), tłuszczu nie żałować, cebulka lubi się w tym dusić. Tak jak już parę kosteczek się zbrązowi, to będzie ok. Ziemniaki ugotowane i jeszcze ciepłe tłukę tłuczkiem, dorzucam cebulę i biały ser, wszystko tłuczkuję raz jeszcze, w międzyczasie dosypuję do tego soli i pieprzu. I w zasadzie tyle - ja daję do spróbowania mojej mamie, jak mówi, że ok, to dorzucam jeszcze ciutkę ziemniaków ;) Ale też nie zawsze, zależy od tego, czy jeszcze mam. A potem już tylko lepienie i gotowanie (lepione pierogi kładę na posypanej mąką tacy i przykrywam ściereczką, jak się trochę tego uzbiera, to gotuję partiami po 6 sztuk).
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Podziwiam cierpliwość Atuniu - po 6 sztuk swoje pierogi gotowałabym chyba miesiąc - wrzucam na raz około 15 - 18 pierogów
icon_smile.gif
 

atunia

Member
Kwi 3, 2005
3,187
0
36

bielok

Member
Sie 11, 2008
19
0
0
Witam wszystkich pożeraczy pierogów
icon_smile.gif


Przegladając to forum wpadłem na przepis na ciasto pierogowe wg. Bajarerki
icon_smile.gif
ponieważ dawno nie było u mnie w domu pierogów, postanowiłem wykonać
icon_smile.gif

Ponieważ nie była to decyzja o małej wadze rodzinnej dokonałem konsultacji. Z popołudniowego centrum zarządzania (praca, II zmiana), zarządziłem (telefonicznie):
- kochanie dawno nie było pierogów, mógłbym zrobić?

Po uzyskaniu zgody głowy rodziny, wykonałem w głowie przegląd zasobów kuchennej szafki i lodówki, po czym okazało sie ze brakuje tylko składników na farsz, czyli mielonego miesa, pieczarek, kwaszonej kapusty. Wydałem polecenie służbowe (sobie samemu) że brakujące składniki trzeba uzupełnić w drodze powrotnej do domu, co niezwłocznie po wyjściu z pracy poczyniłem.

Wynikiem przeprowadzonych na szeroką skalę działań operacyjnych w dniu dzisiejszym o godz 8:15 mam ulepionych 54 pierogi (22 kapusta/grzyby, 32 z mięsem) z czego 20 w lodówce, 34 w zamrażarce .


pozdrawiam
bielok


P.S
Ponieważ ja pierogów nie lubię wyglada na to ze będę dzis jadł na obiad kanapki
icon_smile.gif
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Bielok- swietny komentarz
icon_mrgreen.gif


p.s. to znaczy, ze nawet nie sprobowales swojego dziela?
 

Misiowa

Member
Lis 19, 2006
281
0
0
nauczę się, nauczę się, nauczę się.... robić ciasto na pierogi!
nauczę się,nauczę się,nauczę się,nauczę się...... stosuję autorska metodę oparta na autosugestii
icon_mrgreen.gif

no kurka wodna muszę sie w końcu przełamać!
dump.gif
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
bielok @ 28 Aug 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=743509cześć
icon_smile.gif

no kanapki na obiad mnie nie przekonały
icon_sad.gif

jakoś wdusiłem w siebie z 5 pierogów
icon_smile.gif
.... tak naprawdę nie wiedziałem czy były dobre czy złe do momentu aż syn powiedział że sa dobre
icon_smile.gif


to jedyna wyrocznia
icon_smile.gif
A to jednak sporobowales
icon_wink.gif

Myslalam, ze sie nalepiles i nie ruszyles
icon_wink.gif


Misiowa @ 28 Aug 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=743558nauczę się, nauczę się, nauczę się.... robić ciasto na pierogi!
nauczę się,nauczę się,nauczę się,nauczę się...... stosuję autorska metodę oparta na autosugestii
icon_mrgreen.gif

no kurka wodna muszę sie w końcu przełamać!
dump.gif
Misiowa- w ciescie na pierogi nie ma nic trudnego
icon_wink.gif

Dasz rade
icon_wink.gif
 

ankar

Member
Kwi 25, 2008
125
0
0
Bajaderko ukłony za ten prepis.
anbetung.gif
U mnie w domu bardzo lubią pierogi z wszelakimi farszami, więc robię je często. Twoje ciasto jest rewelacyjne, najlepsze jakie w życiu jadłam. łatwe w przygotowaniu, super się lepi, nie rozkleja się podczas gotowania i smakuje rewelacyjnie.
Wielkie dzięki!!!!!!
cvety.gif
bussi.gif
 

faraula

Member
Wrz 16, 2008
180
0
0
witam,
ciasto juz wyprobowane. Naprawde bardzo dobry przepis, calkiem latwo sie walkuje, mozna bardzo cienkie zrobic i sie nie rwie, bardzo elastyczne i smaczne,dzisiaj bede powtarzac, bo wczoraj ciacho z polowy skladnikow zrobilam. Wyszloby mi ponad 40, tylko przy 40 skonczyl sie farsz na ruskie
icon_sad.gif
. Dzisiaj dorobie ciasta i sprobujez kapusta i grzybami :D. Powiedzialam juz o tym przepisie mamie :D
 

MMMK3

Member
Mar 30, 2007
418
0
0
W poniedziałek ulepiłam z mamą 150 pierogów wigilijnych. Ciasto wspaniałe, pyszne i jak pomyślę, że kiedy pojadę do domu na święta to pierogi już będą czekały (czytaj - już czekają) w zamrażarce, to tak mi lekko na duszy
icon_mrgreen.gif
 

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
dzis wyprobowane ciasto, rewelacyjne - zrobilam z twarogiem a druga czesc wykorzystalam do przepisu na smazone pierozki z mozarella
 

brumek

Member
Sie 4, 2007
67
0
0
Ja także dołączam do grona wielbicieli tego przepisu! Ciasto robi się błyskawicznie, wałkuje jak marzenie, nie lepi, nie rwie. No i pysznie smakuje!
icon_smile.gif


Zachęcam wszystkich, żeby swoje wigilijne pierożki robili właśnie z tego ciasta!
 

waneta

Member
Lis 6, 2007
27
0
0
uwielbiam ten przepis
lecker.gif

idealne ciasto
idealny smak ciasta
i miła praca przy wałkowaniu i lepieniu
dzieciaki dzis lepiły same i zrobiły to fantastycznie
icon_biggrin.gif
 

bartosinka

Member
Gru 13, 2008
1
0
0
Jestem tu nowa, ale chwałę o Bajaderkowych przepisach słychać chyba w całym internecie.. więc w końcu udało mi się i tu dostać.. Przepis jest boski.. Zostanie ze mną na zawsze.. Dziękuje, dzięki Tobie Bajaderko pierogi często będą w moim domu
icon_smile.gif
Pozdrawiam
 

AnnaB.

Member
Mar 13, 2008
362
0
0
W mojej rodzinie na mnie przypada zrobienie pierogów (chodzimy do teściów). Co roku się męczyłam z wałkowaniem. Od tego roku - koniec z tym. Wałkowanie tego ciasta to bajka. I po co ja tyle razy ćwiczyłam bicepsy?
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy