creme brulee ku chwale palnika! :)

Coffee

Member
Maj 14, 2008
19
0
0
Widzę, że wszyscy uwielbiają ten deser ;) Tylko ja mam problem - ile dać cukru z prawdziwą wanilią zamiast jednej laski?
icon_smile.gif

Coffee

Member
Maj 14, 2008
19
0
0
no ale w sumie to ten deser jest ze zmieloną laską ;) A wanilii teraz nie mam jak kupić, bo jutro będę robił ten deser
icon_smile.gif
To ile tak mniej więcej potrzeba tego cukru?

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Coffee

Member
Maj 14, 2008
19
0
0
ehh... źle napisałem - miało być, że ten cukier jest ze zmieloną laską, a nie że ten deser się z taką robi ;)

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
tak, ja robie BARDZO czesto creme brulee z cukrem z prawdziwa wanilia, ktory rzeczywiscie pewnie jest ze zmieloną laską - i smakuje super.

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
a odpowiedz na pytanie ile dac tego cukru jest w przepisie ,,może jednak być cukier z prawdziwą wanilią i o taką ilość zmniejszyć proporcję zwykłego cukru)" - czyli ile sie chce, tylko dac o tyle samo mniej zwykłego cukru, zalezy jak bardzo waniliowe sie chce miec
icon_smile.gif
Ja daje ze 2-3 torebeczki Kotanyi

marzenia

Member
Sie 1, 2008
2
0
0
Malgosimi robilam (jadlam tez) CB kilkadziesiat razy w Anglii (w roznych restauracjach) i nigdy sie nie spotkalam z plaskimi foremkami do quiche. Zawsze byly to ramekiny o srednicy 6,5 cm-7,5 cm, dosc glebokie pewnie około 4-5 cm. Roznica w pieczeniu polegala na tym ich foremek nie wklada sie bezposrednio do piekarnika, tylko to brytfanny z woda i dopiero taka kapiel do piekarnika. Na troszke wyzsza temp. niz podajesz (oczywiscie z powodu wody) ok 140-160 stopni. Robilas moze wg swojego przepisu w ramekinach? Niestety nie mam jak sprobowac twojego przepisu bo moje utensylia kucharskie pozostawilam w anglii i dopiero powoli sie wyposazam
icon_smile.gif

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Ja nie Malgosimi
icon_smile.gif
ale napiszę że najlepszy sposób na skarmelizowanie cukru to palnik, palnikiem robi się to najszybciej i bez nagrzewania się kremu, wszelkie piekarnikowo-grillowe sposoby IMO przegrywają z palnikiem
icon_smile.gif

Robiłam tez ten krem zarówno w ramekinach płytkich jak i głębszych, różnica jest IMO taka, że w tych płytkich krem szybciej się ścina i ma większą powierzchnię cukrowej skorupki, a w głębszych trzeba ciut dłużej go zapiekać no i cukru na wierzchu jest mniej
icon_smile.gif
I chyba wolę te płytsze
icon_smile.gif

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0

marzenia

Member
Sie 1, 2008
2
0
0
Bea73 @ 2 Aug 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=734040no wlasnie moze dlatego
icon_wink.gif
we Francji zazwyczaj sa to jednak dosc plytkie 'foremki'
Z tym ze to nie jest francuski deser. A moze inaczej: nie ma dowodow na to ze to francuski deser. Anglicy roszcza sobie do niego prawo i jedza go nagminnie...
Zmienili nawet jego nazwe. Co nie zmienia faktu, ze ja pytam czy glebokie foremki nadaja sie do tego przepisu. Sposob pieczenia w glebokich i niski foremkach jest calkiem inny i zastanawialm sie jak to wplywa na konsystencje i smak. No a nie mam jak tego wyprobowac. I zastanawiam sie ktore foremki kupic.
Co do skorupki to w sumie racja, ze lepsza wieksza powierzchnia, bo nie moze byc ona na pewno za gruba.
icon_smile.gif

Pozdrawiam

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Koffee

Member
Lip 26, 2007
1,341
0
0
Annaoo @ 6 Aug 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=735355Pozycz od meza z warsztatu palnik do lutowania - zrobi to lepiej!
Katja @ 6 Aug 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=735358mowisz z autopsji?
Właśnie się porozumiałam wokalnie z moja Mamą piętro niżej, brutalnie mówiąc - rozdarłam się na cały dom ;) O palnik do lutowania znaczy pytałam. Owszem, lutownicę posiadamy - ale to nie jest palnik. Żadnego płomienia. To może Annaoo ma jakąś inną, albo i inny palnik chodziło? No nie wiem, do spawania?
Do spawania niestety nic nie mam, ale się czaje na ten krem (nie mam szans, żeby namówić rodziców do zakupu panika).

Boshka

Member
Sie 23, 2006
6,400
0
0
Koffee @ 6 Aug 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=735582Właśnie się porozumiałam wokalnie z moja Mamą piętro niżej, brutalnie mówiąc - rozdarłam się na cały dom ;) O palnik do lutowania znaczy pytałam. Owszem, lutownicę posiadamy - ale to nie jest palnik. Żadnego płomienia. To może Annaoo ma jakąś inną, albo i inny palnik chodziło? No nie wiem, do spawania?
Do spawania niestety nic nie mam, ale się czaje na ten krem (nie mam szans, żeby namówić rodziców do zakupu panika).
Koffee, na 1 stronie watku Malgosimi pokazuje swoj palnik, to jest wlasnie palnik, ktorego uzywaja chyba hydraulicy.

Koffee

Member
Lip 26, 2007
1,341
0
0
No wiem, że pokazuje. Tylko mi chodzi o lutownicę, która płomienia nie posiada. Na hydaulice ani hydraulikach się nie znam ;)

Nie jestem aż tak zdesperowana, żeby sepcjalnie psuć kran i ściągać tu jakiegoś hydraulika ("no, to pan niech tu naprawia, a ja sobie na chwileczkę pożyczę ten palnik...")
rofl.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy