Cynamonowe zawijańce

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Paulinka @ 5 Jul 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=533892A mi z całej porcji wychodzi jedna blacha
icon_mrgreen.gif

ale ja lubię takie "odrywane"
icon_biggrin.gif
moje też są odrywane
gruebel_2.gif
aż musiałam je nożem rozdzielać tak się poprzytulały
icon_mrgreen.gif
i ledwo co zmieściły sie na dwóch blaszkach...

witch

Member
Lip 9, 2007
21
0
0
Zrobiłam je dzisiaj i są pyyyszne Dokładnie na takie coś miałam ochotę od kilku dni Na początku bałam się,że nie wyjdą,bo po raz pierwszy robiłam coś drożdżowego Jak zobaczyłam,ze ciasto nie wyrosło zbytnio to już wogóle pomyślałam 'klops,nie będzie zawijańców'.Do tego było troszkę klejące i musiałam delikatnie je kroić,ale jednak wszystko się udało.Ładnie urosły podczas pieczenia Specjalnie układałam je obok siebie,żeby miały mieciutkie brzegi i potem musiałam je 'rwać' Zrobiłam je z cynamonem,a kilka z rodzynkami i na pewno wypróbuje jeszcze inne nadzienia

Załączniki

• P7090259.JPG
    P7090259.JPG
    76.7 KB · Wyświetleń: 0
  • P7090260.JPG
    P7090260.JPG
    79.5 KB · Wyświetleń: 0

Katee

Member
Lut 1, 2007
84
0
0
Pięknę.
Moje juz są w lodówce... mam pytanie lekko offtopowe, ale czy Wy macie jakis sposób na wyrabianie ciasta drozdzowego, czy tylko mi zajmuje tyle czasu, energii i bałaganu dookoła ? Wyrabiacie ręcznie ? Bo ja zaczełam stosowac haki w mikserze , ale to i tak bardzo długo trwa.

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Ja zagniatam łapkami, i wcale nie specjalnie długo, tak z pięć minut się bawię aż zaczynają mnie pobolewać ręce, a ciasto jest gładkie. Kiedyś myślałam, że takie ciasto to z pół godziny trzeba wyrabiać, ale teraz nie widzę różnicy między wyrabianym bardzo długo a krótko, myślę że o wiele większy wpływ na strukturę i smak mają składniki i sposób wyrastania (lodówka rulez).
Hakami wyrabiam tylko rzadkie drożdżowe (np placek wielkopolski) bo mój mikser się szybko męczy przy gęstym cieście
icon_smile.gif

lullaby

Member
Paź 22, 2005
172
0
0
Witch kochana, trafiłam na Twoje ślimaczki!
Popisowe Ci wyszły
daumen.gif

No to i moje wkleję
icon_mrgreen.gif

Załączniki

• 2349..JPG
    2349..JPG
    72.9 KB · Wyświetleń: 0

eirl

Member
Lip 24, 2007
108
0
0
Tez je zrobie A co! Wydrukowałam wszystkie wersje
rofl.gif

dorota_s1

Member
Mar 13, 2007
890
0
16
Podnoszę bo wczoraj zrobiłam, są przepyszne, zwłaszcza na gorąco. Dodałam tylko do cynamonu i cukru ze dwie łyżki mielonych migdałów. Część upiekłam wczoraj i prawie się o nie pokłóciliśmy bo próbna partia była mała, resztę po leżakowaniu w lodówce, dzisiaj rano, były bardziej wyrośnięte. Na pewno je powtórzę z innymi nadzieniami, chociaż cynamonowe są tak pyszne, że bardziej nie mogą.
Bajaderko! jesteś wielka!!!
mniam.gif
lecker.gif
daumen.gif

vea

Member
Cze 16, 2007
33
0
6
robilam juz z jagodami, budyniem, dzemem wisniowym i cynamonem, wyrastalam w lodowce i w cieple, uzywalam drozdzy suchych i swierzych, zadna wersja mnie nie zawiodla
lecker.gif
dziękuję za przepis
cvety.gif

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Dzięki za fajny przepis.
anbetung.gif

Łatwo, szybko i bez zbędnego brudzenia
icon_mrgreen.gif
A ten zapach....

Zdjęcia nie będzie, bo aparat na drugim końcu Warszawy.

MMMK3

Member
Mar 30, 2007
418
0
0
Dziś zrobiłam do porannej kawy - zniewalający zapach i smak. Oczywiście wyrabiałam w maszynie (nie wiem jak mogłab bez niej cokolwiek robić
icon_mrgreen.gif
) Nie trzymałam w lodówce, tylko po krótkim wyrastaniu upiekłam. Przytuliły sie mocno do siebie
lecker.gif

Następne zrobię z makiem - Bajaderko czy myślisz że twoja masa makowa z przepisu na rogaliki będzie dobra? Ktoś próbował z gotową masą - i jak efekt? Ciekawe czy po południu też będą takie mieciutkie i pyszne

jak wszystkie przepisy Bajaderki - HIT
cvety.gif
dziękuje

opaska

Member
Wrz 3, 2007
27
0
0
Tez zrobilam, pyszne, tylko niestety nie wyszly mi za bardzo ksztaltne i jakos tak szybko zrobily sie suche i stwardnialy (tzn zrobily sie czerstwe, nie wiem jak lepiej to okreslic), ktos mi podpowie dlaczego??
icon_smile.gif

Załączniki

• SP_A0076.jpg
    SP_A0076.jpg
    66.7 KB · Wyświetleń: 0

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Szybko, tzn? następnego dnia? bo jeśli tak, to normalne dla wypieków drożdżowych
icon_smile.gif
zresztą najlepiej zaraz po ostygnięciu włożyć zawijańce do woreczka foliowego, dłużej zachowają świeżość, ale trzeba liczyć się z tym że im dłużej leżą tym gorzej...

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Najlepiej zamrozic jak tylko ostygna, a potem wyciagac sobie po jednym, rozmrazac np. w piekarniku, i ciach ciach wcinac takie cieple.
Kto mi upiecze, ech.

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Temperatura to rzecz wzgledna, bo kazdy piekarnik ma swoje narowy. Podobnie jak czas, ktory zalezy od wielkosci buleczki.
Drozdzowki z serem Beaty wkladam na kwadrans do 200 stopni, ale moj piekarnik nie rumieni i w ogole jest do rzyci, u kogos innego moze sie spalic, trzeba opracowac wlasne warunki atmosferyczne. Te buleczki sa znacznie mniejsze i nie maja wilgotnego nadzienia, wiec pewnie krocej.
A poniewaz trwa sezon grzewczy, to mozna tez polozyc buleczke na goracym kaloryferze, powinno wystarczyc 20 minut, tez bedzie cieplutka.

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Aha, dzieki
daumen.gif
icon_wink.gif
Pewnie u mnie Twoje 200 st. się sprawdzi, mam z opisu podobny piekarnik.

opaska

Member
Wrz 3, 2007
27
0
0
Aha, to juz teraz wszsytko rozumiem, zrobily sie takie wlasnie kolejnego dnia, ale to zdopingowalo mnie do szybszego ich zjedzenia
icon_smile.gif
, ale sie tak czy inaczej zastanwiam czy nie dalam za duzo maki, bo dalam wiecej niz w przepisie poniewaz ciasto caly czas sie kleilo
icon_smile.gif
, a mam jeszcze jedno pytanie, co zrobic zeby one byly takie blyszczace jak na Waszych zdjeciach i zeby uformowaly sie taki stozek, a nie tak plasko jak u mnie (przepraszam za pokretne tlumaczenie, mam nadzieje ze cokolwiek z tego wynika)
icon_smile.gif

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy