Margot @ 5 Dec 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=1057782tak ubija się trzepaczka a jeszcze lepiej mikserem , ja od razu wsypuje cukier do białka i ubijam , powstaje jednak nie beza (choć też jest puszyste) a gęsty lukier do rysowaniaA mnie wychodzi jednak beza.Mogę odwrócić miskę i lukier nie wypływa, nawet nie drgnie. Jak potrzebuję rzadszego to odkładam trochę i dodaję odrobinę wody.![]()
Robię trochę inaczej niż Margot, ubijam białko ( mikserem, do trzepaczki nie mam cierpliwości) i jak już jest dobrze napowietrzone ma biały kolor ale jeszcze nie takie bardzo sztywne, to dosypuję po łyżce cukier i ciągle ubijam. Cukier musi się rozpuścić, dlatego ubijać należy dłuższą chwilę, zajmuje mi to ok. 30 min. Jak białko było z małego jajka to wystarczy 120g cukru, do większego dodaję 140g.
Podczas ubijania samego białka warto też dodać odrobinę soku z cytryny, który oprócz walorów smakowych wzmacnia strukturę ubitego białka. Nie polecam dodawania go w przypadku barwienia lukru. Może się zdarzyć, że kolor nie będzie tak intensywny.
Przy robieniu lukrów kolorowych do ubijanego białka można dodać cream of tartar, który też wzmacnia strukturę ubijanego białka.
Maraa @ 13 Dec 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=920874Smakowo pierniki nie są rewelacyjne, chociaż moje dzieci są innego zdaniaI jak najbardziej mają rację, bo pierniczki są bardzo smaczne - kruche, ale rozpływające się w ustach, adekwatnie pierne i aromatyczne. Koniecznie je ode mnie uściskaj (oczywiście dzieci, nie pierniczki)!![]()
Smarowałam śmietanką do kawy, piekłam 11 minut w 170 stopniach.
Joanna @ 6 Dec 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=1058056I jak najbardziej mają rację, bo pierniczki są bardzo smaczne - kruche, ale rozpływające się w ustach, adekwatnie pierne i aromatyczne. Koniecznie je ode mnie uściskaj (oczywiście dzieci, nie pierniczki)!![]()
Smarowałam śmietanką do kawy, piekłam 11 minut w 170 stopniach.A dziękuję Joanno, uściskam je i jeszcze wycałuję.![]()
Robiłaś z tego ciasta dekoracje na choinkę? Będziesz je lukrować?
Joanna @ 6 Dec 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=1058067Tak, robiłam dekoracje i będę je lukrować.
Pokażesz jak będą już skończone?
Joanna @ 6 Dec 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=1058072Nie mam czym, bo znowu mi padł aparat.
Ale nie ma czego żałować, bo i tak nie bedą tak piękne jak Twoje.
Jestem zawiedziona, zobacz jaką mam smutną minę![]()
Może uda Ci się pożyczyć aparat?
mirabbelka @ 6 Dec 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=1058178to ja wstawie moje pierniki robione wg tego przepisu
wg mnie smakowo sa ok a poza tym maja te ogromną zalete, że dają się cienko wałkować i dobrze trzymają kształtMirabbelko, bardzo ładne pierniki upiekłaś i podoba mi się ten paskowany sposób smarowania.
Dla mnie jeszcze jedną zaletą tych pierników jest to, że są bardzo lekkie.
Margot @ 6 Dec 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=1058193ja je tez jeszcze będę robić ,ażurki - gwiazdy chcę (Maraa nada się co?)Margot, oczywiście, że się nada. Musisz tylko cieniutko wałkować ciasto.
weerka @ 6 Dec 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=1058266Bożesztymoj jakie piękne koroneczki!!! Maara czy będę mogła spapugować?![]()
Piekę pierniczki ostatnio niemal na tony czujac sie jak Królik z Kubusia Puchatka (który miał stada krewnych i znajomych) z dokładnie tych samych składników tylko w większych proporcjach ,więc polecam ten przepis bo ciasto sie super zachowuje i smak jest bosssski.Weerka, to jest nas dwie!Mam dokładnie takie same odczucia, tylko wstydziłam się mówić o tym głośno.![]()
![]()
Maraa @ 6 Dec 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=1058278Weerka, to jest nas dwie!Mam dokładnie takie same odczucia, tylko wstydziłam się mówić o tym głośno.![]()
myślę ,że nas jest co najmniej 3![]()
p.s tak myślałam ,że na ażurki będzie idealne
h-elen @ 6 Dec 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=1058299Ja, czwartana bank do Waszego grona się zaliczam... Na pierniczki zagniecione cztery razy po dwa razy i na piernik jeszcze raz![]()
Helen![]()
A myślałam, ze tylko ja tak mam.![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.